Ελληνική Αγορά Ηλεκτρισμού: Γιατί Κάποιοι Συνεχίζουν να Επιμένουν στο Μοντέλο ΙΤΟ;

Το μοντέλο ITO για την ενεργειακή αγορά ήταν επιλογή Μπιρμπίλη. Διαφάνηκε εξαρχής ότι η τότε ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αποσκοπούσε στην «προστασία» της κυρίαρχης Επιχείρησης, παρά τις σθεναρές αντιδράσεις των ανεξάρτητων παραγωγών και δεν είχε σκοπό να διαταράξει την καθεστηκυία τάξη της αγοράς. Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί είχαν διατυπώσει έγκαιρα τις επιφυλάξεις τους, επικεντρώνοντας την επιχειρηματολογία τους στο γεγονός ότι οι θυγατρικές της μεταφοράς και της διανομής θα ήταν 100% θυγατρικές της ΔΕΗ
energia.gr
Τρι, 18 Σεπτεμβρίου 2012 - 08:54

Το μοντέλο ITO για την ενεργειακή αγορά ήταν επιλογή Μπιρμπίλη. Διαφάνηκε εξαρχής ότι η τότε ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αποσκοπούσε στην «προστασία» της κυρίαρχης Επιχείρησης, παρά τις σθεναρές αντιδράσεις των ανεξάρτητων παραγωγών και δεν είχε σκοπό να διαταράξει την καθεστηκυία τάξη της αγοράς.

Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί είχαν διατυπώσει έγκαιρα τις επιφυλάξεις τους, επικεντρώνοντας την επιχειρηματολογία τους στο γεγονός ότι οι θυγατρικές της μεταφοράς και της διανομής θα ήταν 100% θυγατρικές της ΔΕΗ. Φοβούνταν εξαρχής ότι οι διαχειριστές θα ελέγχονταν από τη μητρική εταιρία, σε βάρος όλων των υπολοίπων συμμετεχόντων στην αγορά. Φόβοι που στηρίζονταν και στις παθογένειες της αγοράς, που προσδιορίζονταν από μια σειρά στρεβλώσεων, με κυριότερη τη διαμόρφωση της ΟΤΣ από τη δημόσια Επιχείρηση. Τελικά, οι αντιρρήσεις τους δεν εισακούσθηκαν. Το μοντέλο ΙΤΟ εφαρμόσθηκε και στο ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ το προσωπικό προέρχεται από τη μητρική εταιρία.

Δύο χρόνια μετά οι φόβοι των ανεξάρτητων παραγωγών επαληθεύθηκαν. Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ λειτουργεί πράγματι με τη λογική του ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς, εντούτοις, υπάρχει μια μερίδα στελεχών σε κρίσιμες θέσεις που δεν εφαρμόζουν ισόνομη μεταχείριση προς όλους τους παίκτες της αγοράς. Λειτουργούν, με άλλα λόγια, σαν ΔΕΗτζήδες, διευκολύνουν την εταιρία από την οποία προέρχονται και όλοι οι άλλοι αντιμετωπίζονται ως «βάρβαροι».

Δεν έχουν χωνέψει, δηλαδή, ακόμη ότι δεν ανήκουν πλέον στο υπαλληλικό προσωπικό της ΔΕΗ, αλλά του ΑΔΜΗΕ, και οφείλουν να λειτουργούν ως πραγματικοί διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς. Ο απογαλακτισμός τους από τη μητρική εταιρία παραμένει δυστυχώς ευσεβής πόθος.

Κάποιος όμως πρέπει να τους πει ότι με τη συμπεριφορά τους αυτή διακυβεύεται ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Το ίδιο το μέλλον του ΑΔΜΗΕ. Ο οποίος διασφάλισε πρόσφατα την αναγκαία πιστοποίηση από τη ΡΑΕ, ενώ εκκρεμεί η ανάλογη πιστοποίηση και από την Κομισιόν. Τι θα γίνει άραγε αν φθάσουν στα αυτιά της Επιτροπής καταγγελίες ανεξάρτητων παραγωγών για τη μεροληπτική στάση του ΑΔΜΗΕ; Τι θα συμβεί με την κρίσιμη πιστοποίηση που αναμένει ο Διαχειριστής της Μεταφοράς από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, αν μάθει η Κομισιόν ότι εδώ εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά στον τομέα της μεταφοράς; Είμαστε που είμαστε στο μικροσκόπιο γενικά των δανειστών μας χρειάζεται να επιβαρύνουμε και από μόνοι μας τη θέση μας σε μια κρίσιμη περίοδο για την ενεργειακή αγορά, που εκκρεμεί η υιοθέτηση των επιταγών του τρίτου ενεργειακού πακέτου;

Και αν αυτά τα επιχειρήματα ελάχιστα μπορεί να αγγίξουν κάποιους ανεγκέφαλους εκεί στον ΑΔΜΗΕ, ίσως να τους ευαισθητοποιήσει ο κίνδυνος να διασαλευτούν τα συμφέροντα της ίδιας της ΔΕΗ, από την οποία προέρχονται. Γιατί αν αποδειχθεί με στοιχεία ότι το μοντέλο ITO δεν λειτουργεί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και την απόσυρσή του. Και τότε να δούμε τι θα γίνει με την κυρίαρχη Επιχείρηση.

Συνεπώς, καλό θα ήταν ορισμένα στελέχη του ΑΔΜΗΕ να επανεξετάσουν τη στάση τους και να συμπορευτούν με τη διοίκηση τους και όχι να δυσχεραίνουν το έργο της. Διαφορετικά, η συμπεριφορά τους θα καταλήξει μπούμερανγκ. Και υποθέτουμε ότι μάλλον κάτι τέτοιο δεν θα το ήθελαν ούτε και οι ίδιοι.