Μήνυμα Ελήφθη

Οι λίγες ώρες της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ στην Αθήνα, ήταν αρκετές για να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα παραμένει στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και δεν είναι χαμένη υπόθεση. Μπορεί να μη διατυπώθηκαν δημοσίως υπερβολές και βαρύγδουπες φιλοφρονήσεις, αλλά και μόνο η παρουσία της καγκελαρίου και φυσικά όσα συμφωνήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες, ήταν αρκετά για να αλλάξει επί το θετικότερον το κλίμα στην Ευρώπη για τη χώρα μας
energia.gr
Πεμ, 11 Οκτωβρίου 2012 - 08:18

Οι λίγες ώρες της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ στην Αθήνα, ήταν αρκετές για να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα παραμένει στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και δεν είναι χαμένη υπόθεση. Μπορεί να μη διατυπώθηκαν δημοσίως υπερβολές και βαρύγδουπες φιλοφρονήσεις, αλλά και μόνο η παρουσία της καγκελαρίου και φυσικά όσα συμφωνήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες, ήταν αρκετά για να αλλάξει επί το θετικότερον το κλίμα στην Ευρώπη για τη χώρα μας.

Η δεσπόζουσα θέση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όσα απορρέουν εξ αυτής, είναι από μόνα τους ισχυρή ώθηση για το ελληνικό ζήτημα, που βρίσκεται σε κομβικό σημείο.

Προφανώς και η κ. Μέρκελ δεν μοίρασε επιταγές με ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση και όσοι ανέμεναν κάτι τέτοιο, ασφαλώς απογοητεύθηκαν, αλλά η επιλογή της να στηρίξει όσα πράττει η Αθήνα, έχουν ιδιαίτερη αξία. Σε αυτού του επιπέδου τις συνομιλίες σημασία δεν έχουν μόνον όσα λέγονται δημοσίως, αλλά κυρίως όσα συμφωνούνται κατ΄ ιδίαν και όλες οι πληροφορίες επιμένουν πως μπορούμε να ελπίζουμε στην αποφασιστική στήριξη της Γερμανίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Είναι σαφές ότι η Ευρώπη αλλάζει και σε αυτή την αλλαγή η Γερμανίδα καγκελάριος έχει βαρύνουσα θέση. Ως εκ τούτου, η από μέρους της αναγνώριση της σημαντικής προσπάθειας της Ελλάδας, σε συνδυασμό με όσα μένει να γίνουν το προσεχές διάστημα για τη συνολική και ριζική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, συνθέτουν ένα πιο αισιόδοξο σκηνικό για το μέλλον.

Ασφαλώς ο δρόμος είναι ακόμη ανηφορικός και δύσκολος, αλλά τουλάχιστον δεν είναι ναρκοθετημένος, καθώς εχθροί και φίλοι συμφωνούν ότι μπορούμε και πρέπει να τον βαδίσουμε.

Η επίσκεψη της κ. Μέρκελ ανοίγει μια νέα σελίδα, με ενδιαφέρον για όσα θα δούμε προσεχώς να αποφασίζονται στην Ε.Ε., για την τύχη και το μέλλον της χώρας αλλά και της Ευρώπης συνολικά.

(από την εφημερίδα "HΜΕΡΗΣΙΑ", 10/10/2012)