ΔΝΤ και Βερολίνο σε Σύγκρουση με Επίκεντρο την Ελληνική Κρίση

Η δημιουργία εντυπώσεων, ως μέθοδος πειθούς, είναι μια άσκηση ακροβασίας πάνω σε τεντωμένο σκοινί. Μπορεί και να πετύχει, μπορεί όμως και να καταλήξει άπατη, ειδικά αν δεν υπάρχει προστατευτικό δίχτυ. Συνεπώς, χρειάζεται σωστή προετοιμασία, κατανόηση όλων των ρίσκων και περιορισμό των αστάθμητων παραγόντων. Το να εξυπηρετούνται και να υπηρετούνται ορισμένοι βραχυπρόθεσμοι στόχοι συνιστά το χειρότερο σύμβουλο για μια τέτοια επιλογή
energia.gr
Τρι, 16 Οκτωβρίου 2012 - 06:44

Η δημιουργία εντυπώσεων, ως μέθοδος πειθούς, είναι μια άσκηση ακροβασίας πάνω σε τεντωμένο σκοινί. Μπορεί και να πετύχει, μπορεί όμως και να καταλήξει άπατη, ειδικά αν δεν υπάρχει προστατευτικό δίχτυ. Συνεπώς, χρειάζεται σωστή προετοιμασία, κατανόηση όλων των ρίσκων και περιορισμό των αστάθμητων παραγόντων. Το να εξυπηρετούνται και να υπηρετούνται ορισμένοι βραχυπρόθεσμοι στόχοι συνιστά το χειρότερο σύμβουλο για μια τέτοια επιλογή.

Δεν είναι πλέον κρυφό μυστικό ότι ΔΝΤ και Βερολίνο βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Ήδη, το γεγονός αυτό έχει δημοσιοποιηθεί από ξένα ΜΜΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν διαφορετικές απόψεις για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης. Τώρα τα πράγματα φαίνεται ότι έφτασαν στο μη παρέκει, με αιχμή της διαφωνίας την περίπτωση της Ελλάδος. Και όπως λέει μια αφρικάνικη παροιμία, «όταν μαλώνουν οι ελέφαντες, την πληρώνουν τα βατράχια».

Την Κυριακή εφημερίδα δημοσιογραφικού συγκροτήματος, από αυτά που χαρακτηρίζονται opinion makers, είχε πρώτο θέμα την παραδοχή Τόμσεν περί αποτυχίας των μέτρων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα. Εν είδει απολογίας. Σε μια περίοδο που η τρόικα του ΔΝΤ προσπαθεί να πείσει για τη λήψη ακόμη σκληρότερων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό χρέος, μια τέτοια «ομολογία» και μάλιστα από τα χείλη του πιο σκληροπυρηνικού εκπροσώπου του δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Μία ημέρα μετά ανακοινώνεται η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ τρόϊκας και υπουργείου Εργασίας, για την προώθηση μέτρων που θα έτριζαν συθέμελα το εργασιακό καθεστώς στη χώρα. Έτσι, ο Πρωθυπουργός πηγαίνει Βρυξέλλες, χωρίς να έχει στα χέρια του το πακέτο των μέτρων για τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας σε δηλώσεις του χθες επισημοποίησε τη δυσκολία των συνομιλιών και άφησε ελάχιστα περιθώρια για θετική έκβαση ως το Eurogroup και μετά από αυτό. Άλλωστε, και οι εταίροι της κυβέρνησης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για κάτι τέτοιο.

Ενδιαφέρον στοιχείο: η ίδια εφημερίδα επανήλθε χθες και με αρθρογραφία συντάκτριας του υπογραμμίζει το αδιέξοδο των μέτρων που λαμβάνονται ελέω τρόϊκας και ούτε λίγο, ούτε πολύ παρακινεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. να άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα, η οποία χθες με νεότερες δηλώσεις της υπεραμύνθηκε της παραμονής της Ελλάδος στο ευρώ, λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξουν ανεξέλεγκτες εξελίξεις στην ευρωζώνη, όπως ενδεχόμενη χρεοκοπία ή αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ».

Οι διαφορετικές οπτικές με τις οποίες βλέπουν τους τρόπους αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης ΔΝΤ και Βερολίνο είναι αρκετές και σημαντικές. Και αν αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ έχει στόχο να τεστάρει τις αντοχές κάθε πλευράς στη λογική ανάδειξης «νικητή», το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα, που είναι στη μέση, να αντέξει τέτοιου είδους αντιπαλότητες ελεφάντων.

Ενδεχομένως, η δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό της χώρας, και συνακόλουθα η δημιουργία «κλίματος αποδοκιμασίας» της τακτικής του ΔΝΤ να έχει ως στόχο να «φρενάρει» τη φόρα της τριάδας των αξιωματούχων του. Για να προκριθούν οι μέθοδοι και οι τακτικές του Βερολίνου, με το οποίο «καταδείχθηκε» επαρκώς ότι αποκαταστάθηκαν οι δίοδοι επικοινωνίας, με την επίσκεψη Μέρκελ. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν το ΔΝΤ αποφασίσει να τραβήξει το σκοινί στα άκρα. Έχει plan B η Ε.Ε. ή θα την πληρώσουν τα βατράχια;