Κάτω τα Xέρια από το Λειτουργό της Αγοράς !

Κάτω τα χέρια από το Λειτουργό της Αγοράς. Δεν φταίει αυτός που κληρονόμησε τα προβλήματα του ΔΕΣΜΗΕ. Δεν είναι δική του ευθύνη που τα ταμεία του είναι άδεια. Δεν έχει καμία εμπλοκή στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η πολιτεία. Που προχώρησε στην οργάνωση της λειτουργίας της αγοράς πάνω σε σαθρές βάσεις. Που άνοιξε τα πορτοπαράθυρα για τη διείσδυση των ΑΠΕ, χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη, χωρίς αξιολόγηση των συνεπειών. Εδώ δεν είχαμε να φάμε, η πράσινη ανάπτυξη μας μάρανε. Τρομάρα μας
energia.gr
Τρι, 23 Οκτωβρίου 2012 - 16:11

Κάτω τα χέρια από το Λειτουργό της Αγοράς. Δεν φταίει αυτός που κληρονόμησε τα προβλήματα του ΔΕΣΜΗΕ. Δεν είναι δική του ευθύνη που τα ταμεία του είναι άδεια. Δεν έχει καμία εμπλοκή στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η πολιτεία. Που προχώρησε στην οργάνωση της λειτουργίας της αγοράς πάνω σε σαθρές βάσεις. Που άνοιξε τα πορτοπαράθυρα για τη διείσδυση των ΑΠΕ, χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη, χωρίς αξιολόγηση των συνεπειών. Εδώ δεν είχαμε να φάμε, η πράσινη ανάπτυξη μας μάρανε. Τρομάρα μας. Θέλαμε να γίνουμε Δανία με άδειες τσέπες. Φυσικά, κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν άριστα την κατάσταση αυτή. Το έκαναν και ποιος είδε τον Παναγή. Τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε.

Η ενεργειακή αγορά βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Αν συνεχίζει ακόμη να λειτουργεί οφείλεται κυριολεκτικά στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Ενδεικτική της όλης κατάστασης είναι η δήλωση κυβερνητικού στελέχους που έχει παραδεχθεί ανεπίσημα ότι «κινδυνεύουμε να πάρουμε τη δόση, το Νοέμβριο, και να πανηγυρίσουμε με σπαρματσέτα!». Τόσο κοντά είναι η κατάρρευση της αγοράς.

Τι να σου κάνει κι αυτός ο έρμος ο Λειτουργός; Φωνάζει εδώ και καιρό για τα οικονομικά του προβλήματα, αλλά ποιος ακούει. Πριν από ένα χρόνο παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κάθε MWh από ΑΠΕ του στοιχίζει κατά μέσο όρο 124 ευρώ, από τα οποία του λείπουν 18 ευρώ. Άκουσε κανείς; Συγκινήθηκε; Με πυροσβεστικά μέτρα έγινε απόπειρα να διορθωθεί το πρόβλημα. Γιατί κανέναν δεν συνέφερε. Και αντί θεραπείας, το πρόβλημα ρευστότητας του Λειτουργού και κατ’ επέκταση της αγοράς γιγαντώνεται καθημερινά.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα. Όχι φορολογικού χαρακτήρα, αλλά για την εξισορρόπηση της αγοράς. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι μια γενναία εφάπαξ εισφορά για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ και ειδικά γι αυτές που απολάμβαναν για ένα μεγάλο διάστημα ταρίφες 500 ευρώ. Καλά έκαναν οι άνθρωποι. Αφού τους τις έδωσαν απλόχερα να μην τις πάρουν; Τώρα βέβαια αντιδρούν, γιατί χάνουν ένα σίγουρο και άκοπο έσοδο. Αλλά δεν μπορεί μια ολόκληρη κοινωνία να βυθίζεται στο τούνελ της ύφεσης και κάποιοι να μένουν στο απυρόβλητο. Ισονομία, αδελφοί μου. Δικαιοσύνη για όλους. Δεν γίνεται να την πληρώνει πάντα ο καταναλωτής.

Μέτρα και θεσμικές ρυθμίσεις μπορούν να υπάρξουν. Πολιτική βούληση χρειάζεται. Χθες αποφασίσθηκε η προώθηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, για να σωθεί οικονομικά το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Άριστα. Έχει σχέση με την υγεία και ως εκ τούτου αποκτά μέγιστη προτεραιότητα. Αλλά και η διατήρηση του κοινωνικού αγαθού, που λέγεται ηλεκτρισμός, βρίσκεται εξίσου ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων. Γιατί δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο και με το ΛΑΓΗΕ; Αφού βρέθηκαν πόροι για το Ερρίκος Ντυνάν, γιατί δεν μπορούν να βρεθούν πόροι και για το Λειτουργό της αγοράς;

Άρα, λύσεις, άμα θέλουμε, υπάρχουν. Το να αφήνεται η ενεργειακή αγορά να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο ενέχει υψηλό ρίσκο. Μπορεί να είναι μια χρήσιμη τεχνολογία που ξεκουράζει τον «οδηγό», αλλά αν δεν προσέχει αυτός στο βαθμό που χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει έκτακτες δυσκολίες στην πορεία, τότε η εκτροπή και η πρόκληση ατυχήματος είναι αναπόφευκτη. Μετά, γαία πυρί μιχθήτω.