Ενα «Ατύχημα», Μία Τραγωδία

Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι θεωρούν ότι ποτέ δεν υπήρξε ή πλέον έχει εκλείψει ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, επί κυβερνήσεων Ν. Σαρκοζί, αποκάλυψε ότι τον Νοέμβριο του 2011 ζήτησε από ειδικούς της απολύτου εμπιστοσύνης του να εξετάσουν το κόστος που θα είχε για τη Γαλλία η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αυτό για τους άπιστους «Θωμάδες»...
energia.gr
Πεμ, 1 Νοεμβρίου 2012 - 07:30

Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι θεωρούν ότι ποτέ δεν υπήρξε ή πλέον έχει εκλείψει ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, επί κυβερνήσεων Ν. Σαρκοζί, αποκάλυψε ότι τον Νοέμβριο του 2011 ζήτησε από ειδικούς της απολύτου εμπιστοσύνης του να εξετάσουν το κόστος που θα είχε για τη Γαλλία η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αυτό για τους άπιστους «Θωμάδες»... Πάντως, από τα κατά καιρούς «μισόλογα» του Β. Σόιμπλε προκύπτει ότι και το δικό του επιτελείο έχει εκπονήσει ανάλογες μελέτες...

Δυστυχώς, ο φόβος ενός «ατυχήματος», που μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία, είναι ακόμη και σήμερα υπαρκτός. Η ελληνική οικονομία ασφυκτιά από παντελή σχεδόν έλλειψη ρευστότητας. Η οικονομική δραστηριότητα προσεγγίζει το ναδίρ. Μοναδική διέξοδος, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι η συμφωνία με τους δανειστές μας. Μόνον έτσι θα επιτευχθεί η «μετάγγιση» των 31,5 δισ. ευρώ για να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα ανάκαμψης.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα είναι επαχθή, ότι με την εφαρμογή τους θα ανατραπούν πολλά στη ζωή όλων των πολιτών. Ωστόσο, το δίλημμα είναι δεδομένο και δεν αλλάζει: Συμφωνία ή χρεοκοπία. Χωρίς τα μέτρα δεν θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και χωρίς συμφωνία η χώρα θα χρεοκοπήσει.

Οι ώρες είναι κρίσιμες. Η κυβερνητική σταθερότητα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Ολοι πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να αποφεύγονται κλυδωνισμοί που είναι αποτέλεσμα λανθασμένων επικοινωνιακών χειρισμών. Ο πρωθυπουργός, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση και οι βουλευτές των τριών κομμάτων οφείλουν να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων. Να σηκώσουν τον «σταυρό του μαρτυρίου» που θα απαλλάξει τη χώρα από τις «αμαρτίες» δεκαετιών και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία νέα αρχή.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 31/10/2012)