Η Έκτακτη Εισφορά στα Φωτοβολταϊκά Απότοκος Πολυετούς Πολιτικής Προχειρότητας

Πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα εν λειτουργία φωτοβολταϊκά, και μάλιστα στο ύψος που αποφασίστηκε (από 25% ως 35% ανάλογα με την κατηγορία) θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στην εγχώρια αγορά του κλάδου. Οι επενδυτές αναμένεται να επιβαρυνθούν αρκετά από το μέτρο με επιπτώσεις σημαντικές, στη λογιστική τους «εικόνα» και, ιδίως, στην εξυπηρέτηση των δανείων που πολλές εξ αυτών έχουν ήδη συνάψει
energia.gr
Τετ, 7 Νοεμβρίου 2012 - 11:53

Πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα εν λειτουργία φωτοβολταϊκά, και μάλιστα στο ύψος που αποφασίστηκε (από 25% ως 35% ανάλογα με την κατηγορία) θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στην εγχώρια αγορά του κλάδου. Οι επενδυτές αναμένεται να επιβαρυνθούν αρκετά από το μέτρο με επιπτώσεις σημαντικές, στη λογιστική τους «εικόνα» και, ιδίως, στην εξυπηρέτηση των δανείων που πολλές εξ αυτών έχουν ήδη συνάψει, ενώ η διετής διάρκεια του μέτρου αναμένεται να οδηγήσει πολλές από τις επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών στη χρεοκοπία. Και είναι αυτονόητο ότι το πλήγμα αυτό θα μεταφερθεί και στον τραπεζικό τομέα.

Μπορεί η επιβολή της έκτακτης εισφοράς να είναι αναγκαία υπό το βάρος του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, ωστόσο δεν παύει να ακολουθεί μία σειρά παλαιότερων ρυθμίσεων που δείχνουν την επιπολαιότητα νε την οποία χαράχθηκε το πλαίσιο της αγοράς ΑΠΕ στην Ελλάδα. Αρχικά, ορίστηκαν υψηλές επιδοτούμενες τιμές, με αποτέλεσμα να προκληθεί πλημμυρίδα επενδυτικού ενδιαφέροντος (εντός και εκτός εισαγωγικών) από κάθε είδους επενδυτή, ιδίως στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

Στη συνέχεια, όμως, όταν προέκυψε το πρόβλημα με το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των επενδυτών οδήγησαν αρκετούς παράγοντες της αγοράς να πουν πως ένα χαμηλότερο feed- in tariff θα ήταν προτιμότερο, αρκεί κάτι τέτοιο να διασφάλιζε την τακτική και χωρίς καθυστερήσεις πληρωμή των επενδυτών.

Αντίστοιχη προχειρότητα, η οποία συνδυάστηκε με συνειδητό λαϊκισμό στα όρια της πολιτικής απάτης, υπήρξε και στην περίπτωση των αγροτικών φωτοβολταϊκών, όπου σήμερα υπάρχουν λιμνάζουσες αιτήσεις οι οποίες είναι απίθανο να εξετασθούν, ενώ οι αγρότες δαπάνησαν χρήμα για την κατάθεση φακέλων και την προετοιμασία σχεδίων, με πολλούς να έχουν επίσης συνάψει δάνεια.

Σήμερα, η έκτακτη εισφορά έρχεται να θεραπεύσει εμβαλωματικά μία βεβαρυμένη κατάσταση, με μεγάλες, ωστόσο, πιθανότητες να προκαλέσει κι άλλα προβλήματα, πλήττοντας, εξάλλου, και την αξιοπιστία της χώρας ως επενδυτικού προορισμού. Κι αυτό γιατί πάμε, σχεδόν εν μια νυκτί, από ένα εξαιρετικά «γενναιόδωρο» ρυθμιστικό πλαίσιο σε ένα πλαίσιο που δημιουργεί ασφυξία σε πολλές εν λειτουργία επενδύσεις, που ήταν ως τώρα βιώσιμες. Συνεπώς, το μέτρο θα προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις στο εξωτερικό, επιτείνοντας την εικόνα μίας χώρας που, ακόμη και σε περίοδο κρίσης, δρα με γνώμονα την προχειρότητα.