Καθηγητής Ι.Θ. Μάζης, Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Καθηγητής Ι.Θ. Μάζης, Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
energia.gr
Τρι, 20 Νοεμβρίου 2012 - 10:30
Τις γεωπολιτικές προεκτάσεις των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στην Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, ανέδειξε στην τοποθέτησή του ο Δρ. Ιωάννης Μάζης στο πρόσφατο (30-31 Οκτωβρίου) 17ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ. Η ομιλία του έγκριτου Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής του Τμήματος Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στο Συνέδριο, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην «Γεωπολιτική και Αναπτυξιακή Διάσταση του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος»

Τις γεωπολιτικές προεκτάσεις των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στην Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, ανέδειξε στην τοποθέτησή του ο Δρ. Ιωάννης Μάζης στο πρόσφατο (30-31 Οκτωβρίου) 17ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ. Η ομιλία του έγκριτου Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής του Τμήματος Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στο Συνέδριο, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην «Γεωπολιτική και Αναπτυξιακή Διάσταση του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος».

 

Ο Καθηγητής Ι.Θ. Μάζης είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών.

 

Κατόπιν πραγματοποίησε, συνολικά, πενταετείς σπουδές στην Οικονομική Γεωγραφία (Γεωγραφία Εμπορευματικών Μεταφορών), (D.E.A. και Doctorat d’État en Sciences Humaines-Géographie Éconimique) στο Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Aix-Marseillle II, στην Aix-en-Provence της Γαλλίας όπου και απέκτησε «Doctorat d’État» στη Γεωγραφία και Γεωπολιτική ανάλυση του Χώρου.

 

-2004-2008: Υπήρξε επί τετραετία Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην Αθήνα. Παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2008 με την λήξη της δεύτερης διετούς θητείας του.

 

-Υπήρξε Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων (Geolab) του Ιονίου Πανεπιστημίου από την ίδρυσή του (2000) μέχρι το έτος 2009.

 

-Υπήρξε επί τετραετία (2004-2008) επικεφαλής τεσσάρων (4) σειρών επιστημονικών εκδόσεων του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων, δύο εκ των οποίων έχουν διεθνή κυκλοφορία. Είναι, επίσης, επικεφαλής της επιστημονικής σειράς των Μονογραφιών του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Παπαζήση και Λιβάνη.

 

-Εισήγαγε την γεωγραφική συστημική αναλυτική μέθοδο της Γεωπολιτικής στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, ασχολούμενος ιδιαίτερα με την θεωρητική ανάλυση του Ισλαμικού κινήματος ως γεωπολιτισμικού δρώντος σε ζητήματα διεθνούς κατανομής και ανακατανομής ισχύος.

 

-Υπήρξε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος στον τομέα της Παγκόσμιας Γεωγραφίας από το 2000 μέχρι το 2004.

 

-Διδάσκει επί δώδεκα χρόνια στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και επί πενταετία στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, στην Σχολή Πολέμου του Ναυτικού, στην Σχολή Πολέμου της Αεροπορίας, στην Ανωτάτη Σχολή Εθνικής Αμύνης και στη Σχολή Στρατολογίας του Γ.Ε.Σ.

 

-Έχει διδάξει σε ευρωπαϊκά Α.Ε.Ι. εκτός Ελλάδος, όπως: α) Università Autónoma de Barcelona, Ισπανία β) Universita Federico II, Νάπολη, Ιταλία και Institut de Géographie d’Aix-Marseille II, Γαλλία.

 

-Δίδαξε ως Καθηγητής Γεωπολιτικής στο διεθνές μεταδιδακτορικό σεμινάριο του Πανεπιστημίου της Νάπολη, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Σορβόννης, της Ρώμης, της Μπολώνια, της Τεργέστης (Institute of Geopolitics / School of Foreign Politics and Diplomacy), του Μπεβενέτο και Νοβάρα κ.α.

 

Ο καθηγητής Μάζης είναι συνεργάτης των διεθνώς ανεγνωρισμένων BESA Center of Strategic Studies (Bar Ilan University/Professor Dr Efraim Inbar/israel) και Daniel Abraham Center (Tel Aviv University/Professor Dr D. Menashri & Professor Dr Uzi Rabi). Επίσης, μέχρι το ακ. έτος 2009, ήταν καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα), όπου δίδαξε επιπλέον τα μαθήματα i) Ανάλυση Διεθνών Πολιτικών Γεγονότων και ii) Σεμινάριο Γεωπολιτικής και τον Οκτώβριο του 2009 μετεκλήθη και εξελέγη στο Τμήμα Σύγχρονων Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Είναι Εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών του Λονδίνου (F.R.S.A – έτος ιδρύσεως: 1754) και συμμετείχε στο Πρόγραμμα Διεθνών Επισκεπτών (International Visitors Programme) του αμερικανικού State Department, το Νοέμβριο 2003, ως προσκεκλημένος της αμερικανικής κυβέρνησης.

 

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ειδικεύεται στην Γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής/ΝΑ Μεσογείου. Είναι συγγραφέας δεκάδων συγγραμμάτων και άρθρων για τη Μέση Ανατολή, το Ισλαμικό Κίνημα και το ζήτημα της Γεωπολιτικής των υδάτων στη Μέση Ανατολή, τη Θεωρία και Πράξη της Γεωπολιτικής, τα Μυστικά Ισλαμικά Τάγματα σε σχέση με την οικονομική και πολιτική διάσταση του Ισλάμ στη σύγχρονη Τουρκία, τη Διεθνή Ισλαμιστική Τρομοκρατία, το Ελληνικό Εθνικό Αμυντικό Δόγμα-Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Μεταθεωρητική κριτική Διεθνών Σχέσεων και Γεωπολιτικής κ.α.