Έπειτα από μια σταθερά φθίνουσα πορεία τα προηγούμενα χρόνια, η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά το 2010, ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των δυο τελευταίων δεκαετιών, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έπειτα από μια σταθερά φθίνουσα πορεία τα προηγούμενα χρόνια, η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά το 2010, ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των δυο τελευταίων δεκαετιών, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ανάμεσα στο 2005 και το 2009, η συνολική οικιακή κατανάλωση ενέργειας στα κράτη μέλη της ΕΕ υποχώρησε έπειτα από χρόνια ραγδαίας αύξησης, με αποκορύφωμα το 2005, με 1.192.536 χιλιάδες τόνους .

Ανάμεσα στο 2008 και 2009 η συνολική ενεργειακή κατανάλωση μειώθηκε έως και 5,2 % στον οικιακό τομέα.

Όμως τώρα, σύμφωνα με έκθεση του 2012 για την κατάσταση της ενεργειακής αποδοτικότητας από το Κοινό Ερευνητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσοστό βρίσκεται και πάλι σε άνοδο. Ανάμεσα στο 2009 και 2010 η οικιακή ενεργειακή κατανάλωση αυξήθηκε κατά 3.6%.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών αντιπροσωπεύει το 26,7% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας το 2010 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και ο τομέας των μεταφορών έλαβε ένα μεγαλύτερο μερίδιο του συνόλου (31,7%).

Η βιομηχανία και οι τομείς των υπηρεσιών είναι και οι δύο μικρότεροι από τη συνολική κατανάλωση ενέργειας με μερίδιο 25,3% και 13,2%, αντίστοιχα. Ο οικιακός τομέας διαδραματίζει επομένως ,σημαντικό ρόλο στα προγράμματα ενεργειακής απόδοσης και των πολιτικών, όπως αναφέρει η Επιτροπή.

Κατά την διάρκεια του 2005 και 2012, μόνο 6 κράτη μέλη της ΕΕ έδειξαν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην οικιακή ενεργειακή κατανάλωση : Μάλτα (-23.8%), Βέλγιο(-22%), Σλοβακία(-7.2%), Ηνωμένο Βασίλειο(-5.6%), Σουηδία(-5.3%), και η Δανία(-0.6%).

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η Φινλανδία έχει την υψηλότερη οικιακή κατανάλωση ενέργειας ανά κάτοικο και η Μάλτα τη χαμηλότερη.

Οι τρεις χώρες με την μεγαλύτερη (ενεργειακή) κατανάλωση ανά κάτοικο -Φιλανδία, Λουξεμβούργο και Δανία - έχουν επίσης και άνω του μέσου όρου ΑΕΠ κατά κεφαλήν.

Τα υψηλότερα επίπεδα του ΑΕΠ μπορεί επίσης να σημαίνουν ότι ιδιοκτήτες (σπιτιού) αγοράζουν περισσότερο ενεργοβόρα σύγχρονη τεχνολογία, με αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης, όμως, η οικονομική ανάπτυξη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περισσότερο ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων κατανάλωσης, όπως αναφέρει η Επιτροπή.

Αβέβαια τα αίτια

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι η αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης θα μπορούσε να σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες καθώς ο χειμώνας του 2009/10 ήταν ασυνήθιστα κρύος στην Ευρώπη. Ωστόσο κι άλλα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η αύξηση του πληθυσμού και οικονομικοί παράγοντες, αναφέρει η έκθεση.

Η Δρ Brigitta Huckestein, διευθυντής για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική στον χημικό γερμανικό κολοσσό BASF, δήλωσε ότι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης οφείλεται κυρίως από την οικονομική ύφεση και όχι από τα μέτρα της πολιτικής για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

"Η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας από το 2009 σχετίζεται κυρίως με την οικονομική ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση του 2008. Η ανακτηθείσα ανάπτυξη που δημιουργεί ενεργειακή κατανάλωση, δεν πρέπει να θεωρείται ως η λάθος κατεύθυνση», είπε στην EurActiv ο Huckestein.

Για να αντιστραφεί η ανοδική τάση, η BASF υποστηρίζει όλους τους στόχους της ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλους τους τομείς, με βάση τις αντίστοιχες οικονομικές τους δυνατότητες.

Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη πρέπει να θέσουν στόχους για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και να λάβουν μέτρα για να αυξήσουν το ποσοστά των κτιριακών ανακαινίσεων, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική μείωση της ζήτησης ενέργειας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, τόνισε ο Huckestein.

Η οδηγία της ΕΕ για την ενέργεια και για την αποδοτικότητα, η οποία υιοθετήθηκε τον Οκτώβριο, θα έχει θετικές συνέπειες για τον κτιριακό τομέα, δήλωσε.

«Αλλά ανησυχούμε σχετικά με το (απόλυτο) ανώτατο όριο για την κατανάλωση ενέργειας που έχει καθοριστεί από την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση. Το «καπέλο» δε θεωρείται κατάλληλο μέτρο, δεδομένου ότι μπορεί να περιορίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό και να αυξήσει το κόστος παραγωγής των περιφερειακών προϊόντων", ανέφερε.

"Περιορισμοί της χρήσης ενέργειας θέτουν περιττά εμπόδια για την ανάπτυξη στην ΕΕ, η οποία πρέπει να ανακάμψει ώστε να ξεπεράσει την τωρινή κρίση."