Συστήθηκε στην Βρετανία με πρωτοβουλία της κυβέρνησης η «πράσινη» τράπεζα, η οποία θα αξιοποιήσει πόρους 3 δις. λιρών για την ανάπτυξη περιβαλλοντικών έργων και σχεδίων ΑΠΕ. Η λεγόμενη Green Investment Bank (GIB) εδράζεται στο Εδιμβούργο της Σκοτίας και ήδη αφιέρωσε τις πρώτες 8 εκατ. λίρες για την υλοποίηση έργου παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα.

Συστήθηκε στην Βρετανία με πρωτοβουλία της κυβέρνησης η «πράσινη» τράπεζα, η οποία θα αξιοποιήσει πόρους 3 δις. λιρών για την ανάπτυξη περιβαλλοντικών έργων και σχεδίων ΑΠΕ. Η λεγόμενη Green Investment Bank ( GIB) εδράζεται στο Εδιμβούργο της Σκοτίας και ήδη αφιέρωσε τις πρώτες 8 εκατ. λίρες για την υλοποίηση έργου παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα.

Συνολικά η GIB σκοπεύει να χορηγήσει 80 εκατ. λίρες μόνο για μικρά έργα που σχετίζονται με τα απορρίμματα και την ενέργεια.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της τράπεζας, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Βίνς Κέιμπλ, δήλωσε:

«Η Πράσινη Επενδυτική Τράπεζα είναι πλέον πραγματικότητα. Θα τοποθετήσει την πράσινη οικονομία στο επίκεντρο της ανάκαμψης και θα θέσει την Βρετανία στο προσκήνιο της προσπάθειας για την καθαρή ενέργεια.

Τρία δισεκατομμύρια λίρες σε κρατικούς πόρους θα μοχλεύσουν τα ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα σε τομείς προτεραιοτήτων, από τα υπεράκτια αιολικά και την ενέργεια από τα απορρίμματα, μέχρι την ενεργειακή αποδοτικότητα και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Το γεγονός ότι η έδρα βρίσκεται στο Εδιμβούργο αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ένωση και απόδειξη για την δέσμευσή μας να βοηθήσουμε την Σκοτία να ηγηθεί της πράσινης επανάστασης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Έντουαρντ Ντέιβι, τόνισε τα εξής:

«Η GIB θα βοηθήσει προσελκύοντας το απαραίτητο κεφάλαιο για την άνθιση της πράσινης οικονομίας, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές και εκκινώντας έργα χαμηλού άνθρακα και υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, θα υπάρξει ένα διαρκές οικονομικό όφελος σαν αποτέλεσμα, το οποίο μαζί με την τεχνογνωσία και τις θέσεις εργασίας θα δώσει στη Βρετανία το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Τέλος, ο πρόεδρος της GIB, Λόρδος Σμιθ, δήλωσε ότι «η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα στην οικονομία χαμηλού άνθρακα της Βρετανίας και να γίνει ένα επικερδές κέντρο στις ανανεώσιμες επενδύσεις.

Στους επόμενους μήνες και χρόνια, είμαι βέβαιος ότι η ομάδα μας θα εκμεταλλευτεί την εμπειρία της για να θέσει τις βάσεις αυτής της ανανεώσιμης οικονομίας και να διευκολύνει τις σημαντικές επενδύσεις που θα εγγυηθούν την μακροπρόθεσμη ευημερία της».