Οι Μάγια «Είδαν» την Άνοδο του ΑΕΠ

Αποκαλύφθηκε η μεγάλη παρεξήγηση. Το ημερολόγιο των Μάγια δεν προέβλεπε την καταστροφή του κόσμου, αλλά την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας! Γι’ αυτό ανέφερε ως κρίσιμη ημερομηνία το τέλος του 2012. Την περίοδο που καταγράφηκε μείωση του ΑΕΠ κατά 6,3% και δεν θα ήταν πρόβλημα εάν δεν είχε προηγηθεί μείωση του ΑΕΠ 7,1% το 2011, που ακολούθησε τη μείωση 3,5% το 2010
energia.gr
Δευ, 7 Ιανουαρίου 2013 - 08:46
Αποκαλύφθηκε η μεγάλη παρεξήγηση. Το ημερολόγιο των Μάγια δεν προέβλεπε την καταστροφή του κόσμου, αλλά την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας! Γι’ αυτό ανέφερε ως κρίσιμη ημερομηνία το τέλος του 2012. Την περίοδο που καταγράφηκε μείωση του ΑΕΠ κατά 6,3% και δεν θα ήταν πρόβλημα εάν δεν είχε προηγηθεί μείωση του ΑΕΠ 7,1% το 2011, που ακολούθησε τη μείωση 3,5% το 2010.

Ωστόσο, οι ειδικοί μαζί με το ημερολόγιο των Μάγια ανακάλυψαν και την ερμηνεία του φαινομένου, που αρχικά είχε αγνοηθεί, επειδή δεν ήταν ενδιαφέρουσα όσο η πρόβλεψη της καταστροφής ή, καλύτερα, το τέλος μιας περιόδου. Κι όμως η εξήγηση της καταστροφικής πορείας υπάρχει από παλιά, ίσως και από τη μυθολογία των Μάγια.

Αλλωστε, δεν χρειάζεται μεγάλη έρευνα, καθώς μια ματιά στα δελτία της στατιστικής υπηρεσίας είναι αρκετή. Η μεταβολή του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) δεν προκύπτει από τις επιθυμίες του Μεγάλου Βασιλιά των Μάγια Πακάλ. Υπολογίζεται με συγκεκριμένη μεθοδολογία, όπως περιγράφει αναλυτικά η στατιστική υπηρεσία και… των Μάγια. Χρησιμοποιούνται τρεις προσεγγίσεις στο θέμα, καθώς ούτε στη διαμόρφωση του ΑΕΠ συμφωνούν όλοι, όχι μόνο στο τέλος του κόσμου. Η μία είναι η προσέγγιση της παραγωγής. Σ’ αυτήν υπολογίζεται η ακαθάριστη αξία των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται στη χώρα. Προσθέτουμε τους φόρους και αφαιρούμε τις επιδοτήσεις. Η δεύτερη προσέγγιση του ΑΕΠ γίνεται με τη δαπάνη στην οικονομία. Δηλαδή, μετράνε τις δαπάνες των νοικοκυριών, προσθέτουν τις δαπάνες του Δημοσίου, προσθέτουν τον σχηματισμό κεφαλαίου που έχει συγκεντρωθεί από τις νέες οικοδομές, κατασκευή έργων, την αξία των αποθεμάτων κατοικιών και εγκαταστάσεων. Προσθέτουν ακόμα τις εξαγωγές και αφαιρούν τις εισαγωγές.

Υπάρχει και η προσέγγιση με βάση το εισόδημα. Υπολογίζουν τις αμοιβές μισθωτών για εξαρτημένη εργασία, το μεικτό εισόδημα που δημιουργείται, συν τους φόρους μείον τις επιδοτήσεις.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η μεθοδολογία που μετριέται το ΑΕΠ και προκύπτει αν αυξάνεται ή μειώνεται. Υπολογίζεται ότι είναι η ίδια από την εποχή των Μάγια, οι οποίοι πίστευαν ότι στο τέλος κάθε ημερολογιακού κύκλου (περίπου 7.885 χρόνια) ο κόσμος καταστρέφεται και ξαναδημιουργείται. Ούτε όμως οι Μάγια προέβλεπαν ότι μπορεί να αυξηθεί το ΑΕΠ χωρίς να αυξηθούν οι επενδύσεις και η κατανάλωση…

Μπορεί να αυξηθεί το ΑΕΠ, αν δεν αυξηθεί η κατανάλωση, χωρίς να αυξηθεί το εισόδημα, χωρίς να αυξηθούν οι επενδύσεις; Προφανώς, όχι!

Υπάρχουν βέβαια σοβαροί περιοριστικοί παράγοντες. Η κατανάλωση των νοικοκυριών δεν μπορεί να αυξηθεί επειδή ούτε οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ούτε το Δημόσιο μπορεί να αυξήσει δαπάνες. Επειδή η ρευστότητα επαρκεί μόνο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, παρά την ενίσχυση της τρόικας. Επιπλέον, οι ανάγκες του Δημοσίου καλύπτονται με αύξηση των φόρων, οπότε περιορίζεται ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα. Ούτε λόγος για νέες κατοικίες, οι τιμές των οποίων στο παρελθόν ήταν σε παράλογα ύψη και πρέπει να εκλογικευτούν. Η αύξηση των εξαγωγών υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να καλύψει τη μείωση εισοδήματος από τις μειώσεις μισθών, την ανεργία, τον περιορισμό των κρατικών δαπανών. Τι θα γίνει; Αγνωστο. Πάντως, όχι αύξηση του ΑΕΠ. Δεν το προβλέπουν ούτε οι Μάγια!

(του Σεραφείμ Κωνσταντινίδη, από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 04/01/2013)