Το Διακύβευμα του Διαγωνισμού για τα Κοιτάσματα στην Δυτική Ελλάδα

Σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Ημερησία (12/1/2013) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Αργολίδος και τ. υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης υποστηρίζει ότι το 2013 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της θετικής έκπληξης για την Ελλάδα. «Είναι μέσα στις δυνατότητές μας, αρκεί να εξασφαλιστούν τρεις μείζονες προϋποθέσεις: Αξιοπιστία, Αξιοπρέπεια, Αξιοποίηση. Είναι τα 3Α που μπορούν να αναστρέψουν τη μέχρι σήμερα πορεία υποβάθμισης και να εγγυηθούν ένα αξιοβίωτο μέλλον για τον ελληνικό λαό», επισημαίνει ο Γιάννης Μανιάτης.
energia.gr
Πεμ, 17 Ιανουαρίου 2013 - 13:26

Σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Ημερησία (12/1/2013) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Αργολίδος και τ. υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης υποστηρίζει ότι το 2013 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της θετικής έκπληξης για την Ελλάδα. «Είναι μέσα στις δυνατότητές μας, αρκεί να εξασφαλιστούν τρεις μείζονες προϋποθέσεις: Αξιοπιστία, Αξιοπρέπεια, Αξιοποίηση. Είναι τα 3Α που μπορούν να αναστρέψουν τη μέχρι σήμερα πορεία υποβάθμισης και να εγγυηθούν ένα αξιοβίωτο μέλλον για τον ελληνικό λαό», επισημαίνει ο Γιάννης Μανιάτης.

 

Πράγματι, για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά η χώρα, για να ξεφύγει επιτέλους από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να επιστρέψει στην πολυπόθητη ανάπτυξη, για να επιτευχθεί η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, που είναι απαραίτητη συνθήκη για τα ανωτέρω, επείγει η Ελλάδα να επανακτήσει την αξιοπιστία της στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

 

Υπό αυτή την έννοια ο διαγωνισμός του ΥΠΕΚΑ που γίνεται με την διαδικασία Open Door για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Δ. Ελλάδας, που ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή την περίοδο και με μία πρώτη αξιολόγηση των εταιρειών να έχει ολοκληρωθεί, έχει μεγάλη σημασία καθ’ ότι η επιτυχής ολοκλήρωσή του και η επιλογή αναδόχων που θα πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που απαιτούνται για τις έρευνες των δύσκολων κοιτασμάτων της περιοχής, θα δώσει ένα θετικό μήνυμα στη διεθνή αγορά και θα συμβάλλει στην αναστροφή του μέχρι σήμερα αρνητικού κλίματος. Επιπλέον, η επιτυχία του συγκεκριμένου διαγωνισμού θα επιβεβαιώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την επανεκκίνηση της ερευνητικής διαδικασίας στην χώρα μας, κάτι για το οποίο η διεθνής πετρελαϊκή κοινότητα δεν είναι ακόμα απόλυτα πεπεισμένη, και θα ενισχύει την αξιοπιστία της Ελλάδος ως χώρας που μπορεί να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες σ’ ένα κράτος δικαίου.

 

Για αυτό η πολυπληθής (17 άτομα) και πολυσυλλεκτική Επιτροπή Αξιολόγησης του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική ώστε να αποφευχθούν θέματα που συνήθως προκύπτουν στους διαγωνισμούς του Δημοσίου και έχουν σχέση με την επιλογή αναδόχων που απολείπονται των τυπικών προσόντων που στη συνέχεια θέτουν σε κίνδυνο την άμεση ολοκλήρωση του διαγωνισμού λόγω πιθανών ενστάσεων, κ.λπ.

 

Έχει μέγιστο ενδιαφέρον σε αυτό το στάδιο να θυμηθούμε τις κατευθύνσεις του ίδιου του ΥΠΕΚΑ προς την Επιτροπή Αξιολόγησης, οι οποίες κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο ώστε να προστατευθεί η αξιοπιστία των μελών της Επιτροπής, αλλά και του ιδίου του εγχειρήματος επανεκκίνησης της αγοράς. Παραθέτουμε αυτούσιες τις οδηγίες του ΥΠΕΚΑ :

 

­ Επομένως, ο διαγωνισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, βάσει των κριτηρίων και με διαφάνεια. Εταιρείες που δεν τηρούν τα τυπικά προσόντα και δεν έχουν εμπειρία πρέπει να αποκλειστούν επί της αρχής από τον επόμενο γύρο.

­ Η Επιτροπή πρέπει να εμπιστευθεί τις περιοχές σε γνώστες. Οι τοπικές κοινωνίες αγρυπνούν ειδικά στα θέματα περιβάλλοντος και συνύπαρξης ερευνητικής/παραγωγικής δραστηριότητας με τον κλάδο που τους τρέφει σήμερα, τον τουρισμό.

­ Η Επιτροπή δίνει εξετάσεις, όχι μόνο για τον σημερινό αλλά και τον επόμενο διαγωνισμό. Από αυτήν εξαρτάται το τι μήνυμα θα σταλεί στην επενδυτική κοινότητα, στην πετρελαϊκή αγορά και στις τοπικές κοινωνίες.

­ Η Επιτροπή κρίνει εάν ο διαγωνισμός θα είναι πυροτέχνημα και «πείραμα» ή βάση για μακροχρόνια ανάπτυξη. Η σημερινή Επιτροπή ορίζει τη συνέχεια.

­ Η Επιτροπή ορίζει έμμεσα το αν τα αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες και το ελληνικό δημόσιο θα είναι άμεσα ή δεν θα προκύψουν ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή θα πρέπει να επιλέξει αναδόχους συγκροτημένους και με ουσιαστικά εχέγγυα. Πρέπει να αποφύγει πάση θυσία «προσπάθειες» αύξησης της χρηματιστηριακής αξίας ή την ευκαιριακή αντιμετώπιση, την ένταξη δηλαδή των περιοχών σε προς «πώληση και αξιοποίηση» portfolio.

 

Τέλος, η Επιτροπή θα πρέπει να επιλέξει αναδόχους που διαθέτουν δέσμευση στην αγορά τους και θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα το οποίο δεσμεύονται.

 

Έτσι, με το βάρος της εμπειρίας και της πολυσυλλεκτικότητάς της, η Επιτροπή θα πρέπει να προβλέψει – όπως πρόβλεψε πολύ ορθά και ολιστικά και ο νομοθέτης στην περιγραφή του για εμπειρία των υποψήφιων εταιρειών/αναδόχων περιοχών σε έρευνα αλλά και παραγωγή υδρογονανθράκων – και να αποκλείσει τις επίφοβες συμμετοχές. Ειδικά δε, συμμετοχές που φανερώνουν τυχοδιωκτισμό (ανάληψη των δικαιωμάτων με στόχο την μεταπώληση, χρήση των δικαιωμάτων για εικονική ενίσχυση του χαρτοφυλακίου τους και της μετοχής του, κ.λπ.) δεν χωρούν δεύτερης ευκαιρίας.

 

Η Επιτροπή Αξιολόγησης γνωρίζει επιπλέον και τα ιστορικά δεδομένα και την πικρή εμπειρία της αποχώρησης των ξένων εταιρειών το 1999. Επομένως, στα δικά της χέρια είναι να εισηγηθεί προτάσεις συνέχειας και όχι σενάρια ρίσκου. Οι αποφάσεις και εισηγήσεις της θα πρέπει προπαντός να συμπεριλάβουν σύγχρονες αρχές και βάσεις για τη δημιουργία ισχυρής ελληνικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, στα πρότυπα της ναυτιλίας μας, η οποία θα εξελιχθεί σε εθνικό κεφάλαιο.

 

Αναμφισβήτητα, η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει. Τα πάντα θα πρέπει να σταθμιστούν με το βλέμμα όχι στην άμεση είσπραξη περιορισμένων εσόδων και στους ευκαιριακούς πανηγυρικούς αλλά στην μακροπρόθεσμη προοπτική και στη δημιουργία πραγματικής αξίας για τον τόπο: τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, μέριμνα για το περιβάλλον, πραγματικά έσοδα για το Δημόσιο, αξιοποίηση των εθνικών πόρων, τόνωση της ενεργειακής αγοράς με δικούς μας πόρους, στήριξη της βιομηχανίας με φθηνότερη ενέργεια, ανάκτηση της εθνικής μας αυτοπεποίθησης.