Μπορεί η πειρατεία στη Σομαλία και αλλού να έχει χάσει έδαφος μετά την έξαρση του 2010 και 2011, αλλά ο Σομαλός Γκαράντ Μοχάμεντ είναι ο μόνος πειρατής που φιγουράρει στον κατάλογο με τους 100 σημαντικότερους παίκτες της παγκόσμιας ναυτιλίας που δημοσιεύει κάθε χρόνο το Lloyd’s.

Μπορεί η πειρατεία στη Σομαλία και αλλού να έχει χάσει έδαφος μετά την έξαρση του 2010 και 2011, αλλά ο Σομαλός Γκαράντ Μοχάμεντ είναι ο μόνος πειρατής που φιγουράρει στον κατάλογο με τους 100 σημαντικότερους παίκτες της παγκόσμιας ναυτιλίας που δημοσιεύει κάθε χρόνο το Lloyds.

Στην κατάταξη του 2012, ο Μοχάμεντ έχασε αρκετές θέσεις, καθώς κατατάχθηκε 27ος από 8ος το 2011 και 4ος το 2010. Έστω και έτσι, παραμένει ισχυρός και εκπροσωπεί στον κατάλογο όλους συνολικά τους πειρατές ως φαινόμενο των καιρών μας. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2009 στο Lloyds, ο Μοχάμεντ είχε δηλώσει ότι είναι αναμεμιγμένος σε δεκάδες αρπαγές πλοίων και προειδοποίησε την διεθνή κοινότητα ότι θα είναι αντιμέτωπη με την βία αν δεν καταβάλει τα λύτρα.

«Οι στόλοι δεν μπορούν να μας σταματήσουν. Πώς να μας σταματήσουν; Έχουμε πάνω από 200 πληρώματα και αυξάνονται συνεχώς», υπογράμμισε σε μια επίδειξη ισχύος.

Και συνέχισε: Επί 20 χρόνια δεν έχουμε κεντρική κυβέρνηση. Επί 20 χρόνια ο κόσμος μας πρόδωσε. Η Αμερική, η Αφρική, οι Άραβες. Θα τους τιμωρήσουμε όπως μας τιμώρησαν εκείνοι».

Βέβαια, οι δηλώσεις του Μοχάμεντ ίσως να είναι λιγότερο αιχμηρές φέτος, καθώς το φαινόμενο της σομαλικής πειρατείας έχει καταπολεμηθεί σε μεγάλο βαθμό, μετά από συντονισμένες προσπάθειες των ναυτικών δυνάμεων.