Η Γιουλιάνα Ιβάνοβα ήταν το πρόσωπο που επέλεξε, στις 14 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας για να γίνει πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας, ως διάδοχο του Άνγκελ Σεμέρτζιεφ, ο οποίος απομακρύνθηκε επειδή δεν εναρμόνισε εγκαίρως την εθνική νομοθεσία με βάση το τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ε.Ε. Παρ' όλ' αυτά, δεν πρόλαβε καν να ... καθίσει στην καρέκλα της και χθες, Κυριακή, εξωθήθηκε σε παραίτηση από τον ίδιο τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την πώληση, μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) που διατηρούσε, προϊόντων των οποίων απαγορεύεται η διαδικτυακή πώληση

Η Γιουλιάνα Ιβάνοβα ήταν το πρόσωπο που επέλεξε, στις 14 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας για να γίνει πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας, ως διάδοχο του Άνγκελ Σεμέρτζιεφ, ο οποίος απομακρύνθηκε επειδή δεν εναρμόνισε εγκαίρως την εθνική νομοθεσία με βάση το τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ε.Ε. Παρ' όλ' αυτά, δεν πρόλαβε καν να ... καθίσει στην καρέκλα της και χθες, Κυριακή, εξωθήθηκε σε παραίτηση από τον ίδιο τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την πώληση, μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) που διατηρούσε, προϊόντων των οποίων απαγορεύεται η διαδικτυακή πώληση. Συγκεκριμένα, από το κατάστημα πωλούνταν τσιγάρα μέσω του διαδικτύου, κάτι που, σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται.

Η κ Ιβάνοβα δήλωσε ότι η παράβαση της νομοθεσίας από την εταιρεία της δεν ήταν εσκεμμένη. Ωστόσο αποφάσισε να παραιτηθεί από την θέση της επικεφαλής της προέδρου της κρατικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων (SEWRC), προκειμένου να μη φέρει σε δύσκολη θέση την υπηρεσία.

Μάλιστα, την παραίτηση της κ Ιβάνοβα ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας.

Η κ. Ιβάνοβα, η οποία είχε επιλεγεί να ηγηθεί της SEWRC σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, είναι μηχανικός με πολυετή εμπειρία στην αγορά ενέργειας της Βουλγαρίας, ενώ διαθέτει πολλές σχέσεις και με ξένους ομίλους, όπως η γερμανική RWE, στην οποία διατελεί σύμβουλος εδώ και εννέα χρόνια. Μάλιστα, θεωρείται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην είσοδο της RWE στη βουλγαρική αγορά, ενώ παλαιότερα είχε εργαστεί για την Maritsa Iztok JCS ως διευθύντρια και στην ACE, εταιρεία επίσης γερμανικών συμφερόντων. Τέλος, είναι απόφοιτος του Πολυτεχνείου της Σόφιας με ειδίκευση στην πυρηνική ενέργεια. 

Ωστόσο, παρά την πολυετή της πείρα, η παραμονή της στην ηγεσία της βουλγαρικής Ρυθμιστικής Αρχής υπήρξε παροιμιωδώς βραχύβια, καθώς, όπως φαίνεται, λόγω της πώλησης προϊόντων καπνού από το e-shop που διατηρεί, η πορεία της στο νέο της πόστο δεν ήταν ούτε ... "δυο τσιγάρα δρόμος" !