Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο έβδομος κατά σειρά από την ίδρυση του κράτους, το 1960, εξελέγη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, , στις 24 Φεβρουαρίου, ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού με ποσοστό 57,48%. Στον πρώτο γύρο ο κ. Αναστασιάδης ήταν πρώτος με ποσοστό 45,46%

Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο έβδομος κατά σειρά από την ίδρυση του κράτους, το 1960, εξελέγη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, , στις 24 Φεβρουαρίου, ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού με ποσοστό 57,48%. Στον πρώτο γύρο ο κ. Αναστασιάδης ήταν πρώτος με ποσοστό 45,46%.

 

Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που γεννήθηκε στο Πέρα Πεδί Λεμεσού το 1946, έχει να αντιμετωπίσει μία δύσκολη συγκυρία, καθώς σύντομα πρόκειται να οριστικοποιηθεί η μορφή του «Μνημονίου» για την οικονομία της Μεγαλονήσου, ενώ και το Κυπριακό εισέρχεται σε κρίσιμη φάση.

 

Ο Νίκος Αναστασιάδης πούδασε στη Νομική στο Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο στο University of London. Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ενεργό στέλεχος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου του Γεώργιου Παπανδρέου στην Αθήνα. Ασκεί τη δικηγορία από το 1972.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, για να περάσει στη συνέχεια στο κόμμα στο πλευρό του Γλαύκο Κληρίδη.

Βουλευτής εκλέγεται συνεχώς από το 1981. Συμμετείχε ως μέλος και ως πρόεδρος έκτοτε σε κοινοβουλευτικές επιτροπές ενώ υπήρξε και αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πενταετία 1996-2001.

Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1997 και επανεκλέχτηκε το 1999, το 2003, το 2007 και το 2012.

Το 2004 ο ΔΗΣΥ τάχτηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν, το οποίο απορρίφτηκε με δημοψήφισμα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ένα δίδυμο αδερφό και μία αδελφή. Με τη σύζυγο του Άντρη Μουστακούδη απέκτησαν δύο κόρες, την Έλσα και την Ινώ, ενώ έχουν και τέσσερα εγγόνια.