Αναβαθμισμένο κύρος προσδίδει στην παρουσία της Ελλάδος στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η πρόσφατη τοποθέτηση του έγκριτου καθηγητή και θεωρητικού της Γεωπολιτικής κ. Γεωργίου- Στυλιανού Πρεβελάκη στη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της χώρας στον εν λόγω οργανισμό. Επισήμως η θητεία του κ. Πρεβελάκη αρχίζει από τις 10 Ιουνίου 2013

Αναβαθμισμένο κύρος προσδίδει στην παρουσία της Ελλάδος στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η πρόσφατη τοποθέτηση του έγκριτου καθηγητή και θεωρητικού της Γεωπολιτικής κ. Γεωργίου- Στυλιανού Πρεβελάκη στη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της χώρας στον εν λόγω οργανισμό. Επισήμως η θητεία του κ. Πρεβελάκη αρχίζει από τις 10 Ιουνίου 2013.

Ο κ. Γ. Πρεβελάκης είναι Καθηγητής της Γεωπολιτικής και Πολιτισμικής Γεωγραφίας της Σχολής Γεωγραφίας και Χωροταξίας Πανεπιστημίου Σορβόννης-Paris 1. Πτυχιούχος Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ και σπουδές Πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Ας σημειωθεί ότι ένα από τα τρία μαθήματα που διδάσκει στο κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα των Παρισίων είναι η Γεωπολιτική των Βαλκανίων - τα άλλα δύο είναι η Πολιτισμική Γεωγραφία και η Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας κατά το 19ο και 20ο αιώνα.

Είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταδιδακτορικού διπλώματος Χωροταξίας, Περιφερειακού σχεδιασμού και Πολεοδομίας Πανεπιστημίου Σορβόννης.

Έχει εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, μελετητής σε πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά έργα ), ενώ κατά την περίοδο 1978-1980 στο Υπουργείο Χωροταξίας, υπήρξε υπεύθυνος του συντονισμού μελετών για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Έχει διατελέσει καθηγητής στην Έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Πανεπιστήμιο Tufts, εντεταλμένος διδασκαλίας στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Αναπτύξεως Παντείου Πανεπιστημίου, επισκέπτης Καθηγητής, Σχολή Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, εντεταλμένος διδασκαλίας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Institut d'études politiques de Paris), ερευνητής στη Σχολή Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ερευνητής στο London School of Economics και εντεταλμένος διδασκαλίας στη Σχολή Ανατολικών Γλωσσών στο Παρίσι (INALCO).

Έχει διατελέσει επίσης Πρόεδρος της ένωσης International Urban Fellows Association (Johns Hopkins University), Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος (Fondation hellénique, Cité universitaire internationale de Paris), Γενικός Επίτροπος της Ελλάδας στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (Παρίσι) και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής και Πολιτισμικής Γεωγραφίας της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικών Επιστημών.

Είναι επίσης συγγραφέας πολλών βιβλίων ανάμεσα στα οποία «Η Γεωπολιτική της Ελλάδας» (εκδ. Libro 1998), «Τα Βαλκάνια, Πολιτισμοί και Γεωπολιτική» (έκδοση: Libro 2001), «Για μια νέα Βαλκανική Συνεννόηση» («Pour une nouvelle Entente balkanique», CNRS Editions 2010).

Δείτε παρακάτω ( πηγή: antifono.gr) το επεισόδιο της εκπομπής της ΕΤ1 «Ωραίοι ως Έλληνες», όπου ο κ. Πρεβελάκης ξετυλίγει με την δημοσιογράφο Άννα Γριμάνη σε μια περιήγησή τους στο Παρίσι, την ιστορική και σύγχρονη σημασία της πόλης του φωτός:

 

Αν και μόνιμα εγκατεστημένος εκεί, κρατά βαθιά μέσα του την Ελλάδα και τα σύμβολά της, εξηγώντας πως εγγράφεται η μνήμη στα κτήρια μιας πόλης. Θυμίζει την τεράστια αρχιτεκτονική καταστροφή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την δεκαετία του '50 και του '60 και τονίζει ότι «ο Νεοκλασικισμός ήταν επαναστατική έμπνευση και εργαλείο κοινωνικού μετασχηματισμού»! Θεωρεί ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένα σταυροδρόμι στα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων» και εξηγεί σε ποια περίπτωση η οικονομικο-πολιτική σημερινή κρίση της Ελλάδας θα μπορούσε να γίνει γεωπολιτική. Ακόμη, μιλά για την έννοια των συνόρων, αλλά και για την «συναρπαστική» Γεωγραφία, που στο μακρύ πολιτισμικό ταξίδι της αγγίζει όλες τις πλευρές της ανθρώπινης ζωής.

 

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Μανωλίτσης

Μοντάζ: Άρτεμις Αβαστασιάδου

Σκηνοθέτης: Χρήστος Μπάρμπας

Αρχισυνταξία: Άννα Γριμάνη

Παραγωγή: TIMELINE PRODUCTIONS


Επίσης, δείτε εδώ τον καθηγητή Πρεβελάκη σε μία συνέντευξη στην οποία αναλύει την ελληνική ιδιοπροσωπία και ανιχνεύει διεξόδους από την κρίση