Ύποπτοι οι Στόχοι της Αήθους Επίθεσης του ΕΛΛΙΝΥ κατά της Καθηγήτριας του ΕΜΠ και Συμβούλου του ΥΠΕΚΑ κ. Σοφίας Σταματάκη

Ύποπτοι οι Στόχοι της Αήθους Επίθεσης του ΕΛΛΙΝΥ κατά της Καθηγήτριας του ΕΜΠ και Συμβούλου του ΥΠΕΚΑ κ. Σοφίας Σταματάκη
energia.gr
Τρι, 21 Μαΐου 2013 - 14:02
Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η χθεσινή ανακοίνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ) κατά της καθηγήτριας γεωλογίας του ΕΜΠ και συμβούλου του Υπουργού ΠΕΚΑ κας Σοφίας Σταματάκη. Η ανακοίνωση του ΕΛΛΙΝΥ καταφέρεται κατά της και εγνωσμένου κύρους και με διεθνή αναγνώριση επιστήμονα του ΕΜΠ επ’ ευκαιρία εκτενούς συνέντευξης που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη αναφορικά με τις έρευνες πετρελαίου και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» του περασμένου Σαββάτου (18/5).

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η χθεσινή ανακοίνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ) κατά της καθηγήτριας γεωλογίας του ΕΜΠ και συμβούλου του Υπουργού ΠΕΚΑ κας Σοφίας Σταματάκη. Η ανακοίνωση του ΕΛΛΙΝΥ καταφέρεται κατά της και εγνωσμένου κύρους και με διεθνή αναγνώριση επιστήμονα του ΕΜΠ επ’ ευκαιρία εκτενούς συνέντευξης που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη αναφορικά με τις έρευνες πετρελαίου και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» του περασμένου Σαββάτου (18/5).

Το ΕΛΛΙΝΥ το οποίο κατηγορεί την καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη για επιστημονική ανεπάρκεια, έλλειψη επαγγελματικής κατάρτισης και πρακτικής εμπειρίας στο αντικείμενο των υδρογονανθράκων και απειρία σε διαπραγματεύσεις με εταιρείες, ζήτησε απροκάλυπτα την απομάκρυνσή της από το ΥΠΕΚΑ και την άμεση παραίτησή της από το ρόλο της ως συντονίστριας του διαγωνισμού Open Door στη Δυτική Ελλάδα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Είναι ενδιαφέρον ότι το ΕΛΛΙΝΥ ζήτησε δημόσια την παραίτηση ενός από τα πλέον ικανά και καταξιωμένα στελέχη στην Ελλάδα στον τομέα των υδρογονανθράκων, ενώ ο διαγωνισμός αξιολόγησης για τα τρία κοιτάσματα στη Δυτική Ελλάδα – Ήπειρος, Πατραϊκός, Κατάκολο – έχει εισέλθει στο τελικό και πλέον κρίσιμο στάδιο όπου οι εταιρείες που έχουν περάσει στο short έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς πετρελαίου, η δημόσια αυτή παρέμβαση του ΕΛΛΙΝΥ μπορεί να εκληφθεί ως μία εσκεμμένη προσπάθεια επηρεασμού του ΥΠΕΚΑ και ως μέσο άσκησης πίεσης στην Επιτροπή Αξιολόγησης με στόχο ακόμη και τη ματαίωση του διαγωνισμού. Με αυτή την εκτίμηση τείνουν να συμφωνήσουν υψηλά ιστάμενοι παράγοντες του ΥΠΕΚΑ οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους από την κακοήθη επίθεση του ΕΛΛΙΝΥ, όπως την χαρακτήρισαν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Energia. gr, ο Υπουργός ΠΕΚΑ καθ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο οποίος φαίνεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση του ΕΛΛΙΝΥ, ζήτησε από την Επιτροπή του διαγωνισμού όπως επιταχύνει τις διαδικασίες αξιολόγησης ώστε εντός του Ιουνίου να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο της και ει δυνατόν ν’ αναδειχθούν οι παραχωριοσιούχοι εταιρείες.

Σύμφωνα με τις ανωτέρω πληροφορίες, ο Υπουργός ΠΕΚΑ είναι αποφασισμένος να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η όλη διαδικασία καθ’ ότι δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο διαγωνισμό για τα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας, καθ’ ότι από την επιτυχή έκβασή του θα κριθούν οι μετέπειτα εξελίξεις στο χώρο των ερευνών και η γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για επανεκκίνηση των ερευνών πετρελαίου.

Όπως έχουμε επανειλημμένα επισημαίνει μέσα από δημοσιεύματα στο energia. gr, ο όλος διαγωνισμός και η αξιολόγηση των προσφορών στο πλαίσιο του Open Door γίνεται από μία ολιγομελή και αφοσιωμένη ομάδα επιστημόνων, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται εθελοντικά αποσπασμένοι από άλλες υπηρεσίες και χωρίς επιπλέον αμοιβές για το προσφερόμενο έργο, λόγω των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την Τρόικα. Το να έρχεται το ΕΛΛΙΝΥ τώρα και να επιρρίπτει ανυπόστατες κατηγορίες σε μία κρίσιμη καμπή της διαγωνιστικής διαδικασίας δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά ως προς τις σκοπιμότητες και συμφέρονται που πραγματικά εξυπηρετεί.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι στη συνέντευξή της στα «Νέα», η καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη επιδίωξε να τοποθετήσει το όλο θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων στις πραγματικές του διαστάσεις σε μία προσπάθεια να προσγειώσει τις υψηλές προσδοκίες που έχουν κατά καιρούς καλλιεργηθεί από πολιτικούς και μη για τα υποσχόμενα οφέλη και δήθεν τεράστια αναμενόμενα έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Ελλαδικό χώρο.

 

Με σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών του energia. gr αλλά και για την αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτουμε ορισμένα τμήματα της πολύκροτης συνέντευξης:

 

Θα έρθει η στιγμή που η Ελλάδα θα ζει μόνο από το πετρέλαιο; Δεν νομίζω ότι θα έρθει τέτοια στιγμή. Αυτό είναι ένα φανταστικό σενάριο, δεν έχει επιστημονική βάση.

 

Γιατί κάποιοι επιμένουν ότι είναι ζήτημα μηνών ή ενός-δύο ετών για να βγάλουμε τα κοιτάσματα από την Κρήτη. Να πάρουμε μια-μια τι ς περιοχές που ερευνήσατε; Ιόνιο. Από την Κέρκυρα μέχρι την Πελοπόννησο και μέχρι τη μέση γραμμή της Ιταλίας ολοκληρώθηκε όλο το σεισμικό πρόγραμμα. Τα δεδομένα είναι στο Χιούστον και ήδη έχει προχωρήσει το 55% της επεξεργασίας τους. Μέχρι το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους και θα αρχίσει η ανάλυση των στοιχείων.

Στη Νότια Κρήτη; Τα σεισμικά ολοκληρώθηκαν και στη Νότια Κρήτη. Και αυτά τα στοιχεία έχουν φύγει για το Χιούστον. Αρχές του 2014 θα ζούμε όλα τα δεδομένα για να μιλήσουμε συγκεκριμένα.

 

Άρα ερευνητικές εκκρεμότητες στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη δεν έχουμε. Όχι, έχουμε τελειώσει. Η συλλογή των στοιχείων για το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2012 και ολοκληρώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2013. Ήταν ένα τεράστιο πρόγραμμα 12.5 χιλιάδες χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών.

 

Δηλαδή στις αρχές του 2014 θα ξέρουμε όντως έχουμε μεγάλα ή μικρά κοιτάσματα πετρελαίου. Ναι. Θα παντρέψουμε τη γεωλογική γνώση με τη γεωφυσική γνώση και θα φτιάξουμε τη γεωλογική ιστορία και τα σενάρια της περιοχής.

 

Με τι βεβαιότηα;100%; Όχι. Αυτό που θα ξέρουμε είναι αν στο υπέδαφος αυτών των περιοχών υπάρχουν γεωλογικές δομές που επιτρέπουν την παγίδευση υδρογονανθράκων. Αν όμως πραγματικά υπάρχουν υδρογονάνθρακες, αυτό μόνο με τη γεώτρηση μπορούμε να το πιστοποιήσουμε. Με κανέναν άλλο τρόπο.

 

Αν δούμε λοιπόν ότι μάλλον έχουμε παγιδευμένους υδρογονάνθρακες σε πόσον καιρό θα μπουν τα τρυπάνια; Μόλις έχουμε τα στοιχεία, στις αρχές του 2014, θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός των μπλοκ οικόπεδα θα τα ακούσετε από αλλού, προσωπικά δεν μου αρέσει αυτή η έκφραση. Θα οριστούν δηλαδή οι υποπεριοχές που θα δοθούν στις πετρελαϊκές εταιρείες.

 

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι εγώ διεκδικώ και παίρνω από την ελληνική κυβέρνηση το οικόπεδο κάτω απ’ τη νότια Κρήτη για να είμαι και κοντά στα χωριά μου. Σε πόσον και το θα βγάλω πετρέλαιο;

Το διεκδικώ και παίρνω εδώ δεν ισχύει. Δεν υπάρχουν απευθείας αναθέσεις αλλά ανοιχτοί διεθνείς διαγωνισμοί. Και χρειαζόμαστε περίπου έναν χρόνο γι’ αυτή τη διαδικασία. Όταν λοιπόν, με το καλό, πάρετε το «οικόπεδο», πρέπει να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο ερευνητικό και γεωτρητικό πρόγραμμα το οποίο για τα θαλάσσια μπλοκ διαρκεί 7-8 χρόνια.

 

Επειδή είμαι Έλληνας και είμαι καλός στο σκάψιμο δεν μπορώ να συντομεύσω λίγο τον χρόνο; Βεβαίως και μπορείτε να ξεκινήσετε τη γεώτρηση σας αμέσως. Αλλά σας ερωτω, αν ήσαστε ένας συνετός επιχειρηματίας θα ρίχνατε ποτέ στη θάλασσα 100 εκατομμύρια δολάρια για να κάνετε μια γεώτρηση, χωρίς να έχετε ερευνήσει όλες τις πιθανότητες επιτυχίας; Πιστεύω πως όχι. Άρα πρώτα θα αναζητήσατε όλες τις πληροφορίες και μετά θα πιείτε «εδώ θα κάνω την γεώτρηση μου».

 

Αν η γεώτρηση μου δικαιώσει τις προσδοκίες μου, σε πόσον καιρό θα αντλήσω πετρέλαιο; Ας πούμε λοιπόν ότι έπειτα από 7-8 χρόνια εκτελείτε την πρώτη σας γεώτρηση και είναι επιτυχής. Από εκεί και πέρα ένα μέσου μεγέθους κοίτασμα πετρελαίου για να τεθεί σε πλήρη παραγωγή απαιτεί περίπου 2 με 3 χρόνια ενώ ένα μεγαλύτερο κοίτασμα για να μπει σε φουλ παραγωγή απαιτεί 4 χρόνια.

 

Και από κάθε βαρέλι που βγάζω πόσο θα κρατάω εγώ και πόσο θα πηγαίνει στο κράτος; Αυτό εξαρτάται από τα πόσα βαρέλια θα βγάλεις και πόσο βαθιά θα χρειαστείς να πας. Συνήθως το 50% της αξίας του κάθε βαρελιού πάει στο κράτος.

 

Δηλαδή, αν όλα πάνε καλά, πετρέλαια στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη θα αντλήσουμε κοντά στο 2025; Περίπου τότε. Είναι, δηλαδή, ένας μακρινός στόχος. Ξέρω ότι απογοητεύω κάποιους συμπολίτες μας, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

 

Και αυτά που λένε ορισμένοι, για αμερικανικές εταιρείες που βεβαιώνουν ότι έχουμε τρισεκατομμύρια κοιτασμάτων τα οποία μπορούν να βγουν σε 1-2 χρόνια; Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτά τα σενάρια. Και εκπλήσσομαι κ. Θεοδωράκη, που σε αυτή τη χώρα αυτό που ισχύει ως διεθνής πρακτική είτε αποσιωπείται ή παραποιείται. Στην έρευνα υδρογονανθράκων έχουμε κατά σειρά: γεωλογικές έρευνες, γεωφυσικές έρευνες, γεωτρήσεις, εκτίμηση αποθεμάτων, ανάπτυξη κοιτάσματος.

 

Και εμείς είμαστε ακόμη στο πρώτο στάδιο; Ναι, και κάποιο προσπαθούν να κάνουμε εκτιμήσεις αποθεμάτων από το πρώτο στάδιο, που η αβεβαιότητα είναι τεράστια.