Δασμούς 12% στα Κινέζικα Φωτοβολταϊκά Επιβάλλει η Κομισιόν - Με Έρευνα στα ... Κρασιά Από ΕΕ Απαντά το Πεκίνο

Δασμούς 12% στα Κινέζικα Φωτοβολταϊκά Επιβάλλει η Κομισιόν - Με Έρευνα στα ... Κρασιά Από ΕΕ Απαντά το Πεκίνο
energia.gr
Τετ, 5 Ιουνίου 2013 - 11:56
Σε επιβολή δασμών της τάξης του 11,8% θα προχωρήσει από τις 6 Ιουνίου η ΕΕ στην εισαγωγή κινεζικών φωτοβολταϊκών, ποσοστό που μπορεί να αγγίξει το 47% τον Αύγουστο, εάν η Επιτροπή δεν καταλήξει σε μια συμφωνία με το Πεκίνο. Από την πλευρά της, η Κίνα απάντησε με έρευνα αντιντάμπινγκ για τα εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση κρασιά

Σε επιβολή δασμών της τάξης του 11,8% θα προχωρήσει από τις 6 Ιουνίου η ΕΕ στην εισαγωγή κινεζικών φωτοβολταϊκών, ποσοστό που μπορεί να αγγίξει το 47% τον Αύγουστο, εάν η Επιτροπή δεν καταλήξει σε μια συμφωνία με το Πεκίνο. Από την πλευρά της, η Κίνα απάντησε με έρευνα αντιντάμπινγκ για τα εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση κρασιά.

Στόχος της απόφασης της Κομισιόν για επιβολή δασμών στα φωτοβολταϊκά πάνελ από την Κίνα είναι να προστατευτούν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές που από το 2010 έχουν χάσει το 80% της αγοράς εξαιτίας των χαμηλών τιμών των κινεζικών προϊόντων.

Παρόλο που η αξία των εισαγόμενων φωτοβολταϊκών αγγίζει τα 21 δισ. ευρώ, ο αρμόδιος Επίτροπος εμπορίου, Κάρελ ντε Γκουχτ τόνισε ότι οι πρακτικές ντάμπινγκ λόγω κρατικών επιδοτήσεων δεν θα γίνονται δεκτές.

«Τα σημερινά προσωρινά μέτρα στοχεύουν στην πρόληψη αυτής της διαρροής στις αγορές μας και την επανάκτηση ενός επιπέδου δραστηριότητας στο πεδίο και υγιή ανταγωνισμό και πάλι», είπε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση της Κομισιόν διχάζει τα κράτη μέλη με τη Γαλλία και την Ιταλία να είναι υπέρμαχοι και τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ολλανδία να αντιδρούν με το φόβο της απάντησης του Πεκίνου.

«Όσες θέσεις εργασίας και αν σώζουμε με αυτού του είδους τα μέτρα, στην πραγματικότητα χάνουμε περισσότερα, με την απώλεια εξαγωγικών ευκαιριών, ελεύθερου ανταγωνισμού…και να μην ξεχνάμε το συμφέρον του καταναλωτή από αυτό» είπε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία, Χότσουκ Λι Μακιγιάμα στο περιθώριο σχετικής συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που είχαν ψηφίσει ενάντια στο μέτρο. Εκτός των καλών σχέσεων που, μετά και το πρόσφατο ταξίδι Σαμαρά, προσπαθεί η χώρα μας να αναπτύξει με την Κίνα, η στάση της Ελλάδας κατά την ψηφοφορία οφείλεται και στις βαριές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το μέτρο στην ελληνική αγορά φ/β. Όπως έχουν επισημάνει, άλλωστε, και φορείς του κλάδου των φωτοβολταϊκών, η επιβολή κοινοτικών δασμών στα κινεζικά πάνελ απειλεί με κατάρρευση της αγορά φωτοβολταϊκών.

Η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες της ΕΕ, συμμετέχουν στην επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για την εξέταση τέτοιων θεμάτων (commitology). Στις 24 Μαΐου ήταν η καταληκτική ημερομηνία προκειμένου τα κράτη – μέλη να καταθέσουν (στο πλαίσιο της εν λόγω επιτροπής) τις απόψεις τους.

Κατά την ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή που εξέτασε το ζήτημα, 18 κράτη – μέλη ψήφισαν κατά, 4 υπέρ (Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και Λιθουανία) ενώ πέντε χώρες απείχαν. Είχε προηγηθεί στις 15 Μαΐου συζήτηση, με φυσική παρουσία των μελών, ενώ σ τις 24 Μαΐου έληγε η προθεσμία κατάθεσης απόψεων.

Η Κίνα απαντάει με … κρασί

«Η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαδικασία αντιντάμπινγκ για τα κρασιά της ΕΕ», τονίζει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Το Πεκίνο έχει ήδη απαντήσει με μέτρα εναντίον ευρωπαϊκών προϊόντων μετά την απόφαση της Ευρώπης για έρευνες και φόρους σε βάρος κινεζικών εταιρειών ή κινεζικών προϊόντων.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα είχε προειδοποιήσει ότι οι «τιμωρητικοί» φόροι που ανακοίνωσε η ΕΕ «δεν ήταν πιθανό να προκαλέσουν μια φιλική αντίδραση από την πλευρά της Κίνας».

Σύμφωνα με το Νέα Κίνα, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να «εκτροχιάσει» τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ.