Παρά το γενικότερο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και με τη δημόσια διοίκηση να αντιμετωπίζει εχθρικά την ελληνική μεταποίηση, ο όμιλος Μυτιληναίος αναμένει ενίσχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων του στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Παρά το γενικότερο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και με τη δημόσια διοίκηση να αντιμετωπίζει εχθρικά την ελληνική μεταποίηση, ο όμιλος Μυτιληναίος αναμένει ενίσχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων του στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Ο πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας χθες σε θεσμικούς επενδυτές, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει υψηλό EBITDA και αυξημένη κερδοφορία στα τέλη Ιουνίου, γεγονός που οφείλεται σε τρεις παράγοντες.

Πρώτον, την πλήρη δραστηριοποίηση του ενεργειακού τομέα του ομίλου, αφού πλέον λειτουργούν και τα τρία εργοστάσια του.

Δεύτερον, στη μείωση του παραγωγικού κόστους κατά 145 εκατ. ετησίως στους τομείς των ορυχείων, της αλουμίνας και του αλουμινίου. Το σχετικό πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί κατά 80%.

Τρίτον, στη στρατηγική επιλογή της ανάπτυξης της ΜΕΤΚΑ στο εξωτερικό, από το οποίο προέρχεται το 95% του κύκλου εργασιών της.

Στο εξάμηνο, εξάλλου, ο όμιλος πέτυχε με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς όρους και την αναχρηματοδότηση δανείων του, ύψους πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, ο όμιλος είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της συγκυρίας, που χαρακτηρίζεται, από χαμηλές τιμές αλουμινίου, πιστωτική στενότητα και υψηλούς φόρους, οι οποίοι επιβαρύνουν το παραγωγικό κόστος. Ο όμιλος Μυτιληναίος εξετάζει το ενδεχόμενο να βγει στις αγορές, κάτι, όμως, που θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Για την οικονομική κρίση ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι αποτέλεσε stress test για τον όμιλο, το οποίο, όμως, πέτυχε να αντιμετωπίσει.

Ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε, εξάλλου, για την πιθανότητα στρατηγικής συνεργασίας με ομίλους του εξωτερικού. Πολλές εταιρίες θα ήθελαν να συνεργασθούν με τον όμιλο, απάντησε, αλλά αυτή δεν είναι η καλύτερη στιγμή.

Συζήτηση έγινε και για τις αναμενόμενες αλλαγές στην ηλεκτρική αγορά και δη την κατάργηση του margin για το cost recovery. «Θα αντιμετωπισθεί», ήταν η απάντηση του κ. Μυτιληναίου, ο οποίος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου με υψηλή απόδοση είναι απαραίτητες στην καλή λειτουργία του Συστήματος, εξαιτίας της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ και της μειωμένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν μπορούν να υποκατασταθούν από άλλες μονάδες, με βάση τις σημερινές συνθήκες, επισήμανε ο ίδιος.

Ωστόσο, «αγκάθι» παραμένει το κόστος καυσίμου. Οι τιμές φυσικού αερίου που ισχύουν στην Ελλάδα, είπε ο κ. Μυτιληναίος, είναι αποτέλεσμα των συμβάσεων της ΔΕΠΑ με τους διεθνείς προμηθευτές της ( Gazprom, Sonatrach, Botas), με συνέπεια να είναι κατά 30% ακριβότερες σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ευρώπη.

Για το λόγο αυτό ο κ. Μυτιληναίος κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό, καθώς το θεωρεί αμιγώς πολιτικό. Εάν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και στη χώρα μας, ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος πρότεινε την προσφυγή σε διεθνή διαιτησία για την αλλαγή των όρων των συμβάσεων μεταξύ ΔΕΠΑ και διεθνών προμηθευτών, όπως έχουν πράξει και άλλοι πελάτες τους στην Ευρώπη, οι οποίοι μάλιστα δικαιώθηκαν.