Ο μετριοπαθής κληρικός, Χασάν Ροχανί, είναι ο νέος πρόεδρος του Ιράν, μετά από οκτώ χρόνια προεδρίας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο Ροχανί που ήταν πρώην διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε με αφορμή την εκλογή του πως πέτυχε «μια νίκη της μετριοπάθειας έναντι του εξτρεμισμού».

Ο μετριοπαθής κληρικός, Χασάν Ροχανί, είναι ο νέος πρόεδρος του Ιράν, μετά από οκτώ χρόνια προεδρίας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο Ροχανί, που ήταν πρώην διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε με αφορμή την εκλογή του πως πέτυχε «μια νίκη της μετριοπάθειας έναντι του εξτρεμισμού».

Ο Ροχανία εργάστηκε επί 16 χρόνια ως βασικός διαπραγματευτής της χώρας για την πυρηνική ενέργεια, έχοντας υπηρετήσει ως γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ενώ ήταν υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με τη δύση πάνω στο αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το 1999, κατά τη διάρκεια φοιτητικών διαδηλώσεων, ο Ρουχανί είχε υιοθετήσει σκληρή στάση υποστηρίζοντας ότι οι συλληφθέντες για σαμποτάζ και καταστροφή της κρατικής περιουσίας πρέπει να αντιμετωπίσουν την θανατική ποινή. Αργότερα όμως, το 2009, επέκρινε την κυβέρνηση για τη σκληρή στάση της απέναντι σε διαδηλώσεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Ροχανί μιλάει έξι γλώσσες, περσικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ρωσικά και αραβικά, ενώ έχει διδακτορικό στη νομική από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης