Αναβαθμίζει τον Γεωπολιτικό Ρόλο της Ελλάδας ο TAP

Κέρδος για την ελληνική οικονομία αποτελεί η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, καθώς το έργο θα φέρει συνάλλαγμα, δημόσια έσοδα και θέσεις εργασίας σε μια δύσκολη περίοδο ύφεσης. Παράλληλα, η νίκη του ΤΑΡ ενισχύει σε ένα βαθμό και την κυβέρνηση, καθώς μια ενδεχόμενη αποτυχία θα ερχόταν να προστεθεί στο φιάσκο της ΔΕΠΑ και στην επικοινωνειακή ζημιά που έχει προκαλέσει το κλείσιμο της ΕΡΤ.
energia.gr
Πεμ, 27 Ιουνίου 2013 - 09:14

Κέρδος για την ελληνική οικονομία αποτελεί η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, καθώς το έργο θα φέρει συνάλλαγμα, έσοδα στο δημόσιο και θέσεις εργασίας σε μια δύσκολη περίοδο ύφεσης. Παράλληλα, η νίκη του ΤΑΡ ενισχύει σε ένα βαθμό και την κυβέρνηση, καθώς μια ενδεχόμενη αποτυχία θα ερχόταν να προστεθεί στο φιάσκο της ΔΕΠΑ και στην επικοινωνιακή ζημιά που έχει προκαλέσει το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ποια είναι λοιπόν η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα ως φιλοξενούσα χώρα του ΤΑΡ; Καταρχήν υπάρχουν τα άμεσα οφέλη που σχετίζονται με τις επενδύσεις ύψους 1,5 δις ευρώ, αλλά και τις 2.000 άμεσες, αλλά προσωρινές και τις έμμεσες θέσεις εργασίας που υπόσχεται ότι θα φέρει η κοινοπραξία του έργου. Παράλληλα όμως, μέσω της λειτουργίας του ΤΑΡ, η χώρα μας θα ανέβει ένα βήμα στον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει στην πορεία της να αναδειχτεί ως ένας διεθνής κόμβος στο φυσικό αέριο. Ιδίως αν υλοποιηθούν στο μέλλον οι διασυνδέσεις του ΤΑΡ με τις άλλες βαλκανικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία) και κατασκευαστεί ο διασυνδετήριος αγωγός IGB, τότε ο ρόλος αυτός αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο.

Η Ελλάδα όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τα περιμένει όλα από τον ΤΑΡ, ο οποίος σε τελική ανάλυση είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία στην οποία δεν συμμετέχουν εγχώριοι όμιλοι. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει και μια σειρά από άλλες ενέργειες και επενδύσεις οι οποίες θα καταστήσουν την χώρα σημαντικό σταθμό στους δρόμους του φυσικού αερίου. Μιλάμε ασφαλώς για τις διασυνδέσεις με τις άλλες χώρες, για τα έργα αποθήκευσης φυσικού αερίου, για την προσθήκη νέων σταθμών LNG, αλλά και για την ύπαρξη ενός ρυθμιστικού πλαισίου, ευνοϊκού για τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις. Σε αυτά τα μέτωπα, υπάρχουν ακόμα αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν και εκεί θα πρέπει να εστιαστούν οι κυβερνητικές προσπάθειες στο εξής.

Επίσης, εξυπακούεται ότι θα πρέπει να συνεχιστούν με συνέπεια και ταχύτητα οι δράσεις σε ότι έχει σχέση με το upstream, ώστε να αποκτήσει κάποια στιγμή η χώρα και δική της παραγωγή αερίου.