Τελικά, το πετρέλαιο αψηφά τη βαρύτητα. Εν μέσω έντονου sell off στα εμπορεύματα,με αποτέλεσμα οι τιμές του χρυσού και των βιομηχανικών μετάλλων να καταρρέουν, το αργό δείχνει εντυπωσιακή απάθεια.

Τελικά, το πετρέλαιο αψηφά τη βαρύτητα. Εν μέσω έντονου sell off στα εμπορεύματα,με αποτέλεσμα οι τιμές του χρυσού και των βιομηχανικών μετάλλων να καταρρέουν, το αργό δείχνει εντυπωσιακή απάθεια.

Ως καύσιμο μεταφορών, το πετρέλαιο παρακολουθείται στενά γιατί συνδέεται με την ανοδική και την πτωτική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.Παρόλα αυτά, η ποικιλία αναφοράς, το Brent, παραμένει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, έστω και εάν οι τιμές των μετάλλων βουλιάζουν εν μέσω ανησυχιών για την κινεζική ανάπτυξη και της προοπτικής επιβράδυνσης των μέτρων στήριξης από την Federal Reserve των ΗΠΑ.

Για παραγωγούς και καταναλωτές, το ερώτημα είναι εάν αυτή η αντίσταση στη μείωση των τιμών που καταγράφεται στα άλλα εμπορεύματα,είναι προσωρινή ή εάν αποτελεί ένδειξη της μακροπρόθεσμης πορείας.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας. Προειδοποίησε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να ενισχυθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες ώστε να στηριχθεί η ζήτηση από τα νέα διυλιστήρια σε Σαουδική Αραβία και Κίνα. Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες πέρα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ προσθέτουν δυναμική στα διυλιστήρια και μάλιστα με φρενήρη ρυθμό, κατά τα τελευταία χρόνια. Έτσι, η παραγωγή αναμένεται ότι θα ενισχυθεί, ανεξαρτήτως από τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.

«Η προσφορά αργού θα πασχίσει να καλύψει με τη ζήτηση των διυλιστηρίων μέχρις ότου ο αντίκτυπος των τιμών οδηγήσει σε επανισορρόπηση της αγοράς» αναφέρει η Επιτροπή στην πιο πρόσφατη έκθεσή της. Έτσι, οι τιμές θα μπορούσαν να οδηγούν στα επίπεδα των 120 δολ. που είναι και το υψηλότερο επίπεδο έτους.

Η άποψη της ΙΕΑ όμως, έρχεται σε αντίθεση με την ευρύτερη πτωτική τάση που επικρατεί κατά τα άλλα,σε μία αγορά η οποία παιδεύεται από την δίδυμη απειλή της εκτίναξης της προσφοράς στη Βόρειο Αμερική και της υποχώρησης της ζήτησης στην Κίνα που κατεβάζει ταχύτητα.

Βάσει αυτή της άποψης,η επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ,σε συνδυασμό με την υψηλότερη παραγωγή από το Ιράκ, πιθανότατα θα κρατήσουν περιορισμένες τις τιμές του πετρελαίου μεσοπρόθεσμα. «Λόγω σειράς παραγόντων, που αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο, το πετρέλαιο είναι μάλλον απίθανο να κινηθεί υψηλότερα» δηλώνει ο Edward Morse, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης για την αγορά εμπορευμάτων της Citi.

Βραχυπρόθεσμα, πολλά θα εξαρτηθούν από ποια εκ των δύο εκδοχών θα επικρατήσει κυρίως στην Ουάσιγκτον όπου εντείνονται οι πιέσεις να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η παραγωγή πετρελαίου από το Ιράν.Οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις – με πρωτοβουλία των ΗΠΑ – στις αρχές του 2012, με σχετικά μικρό αντίκτυπο στην τιμή του μαύρου χρυσού. Το νομοσχέδιο που βρίσκεται τώρα επί τάπητος στο Κογκρέσο όμως, απαιτεί περαιτέρω μείωση των εξαγωγών κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, που πρακτικά εκμηδενίζει τις εξαγωγές της Τεχεράνης.

Ο νέος υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ernest Moniz δήλωσε στο Reuters ότι «οι αγορές μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα ανθεκτικές» σε νέα μείωση των εξαγωγών, χάρη στην αύξηση της παραγωγής σε άλλα μέρη του κόσμου. Για κάποιους όμως, αποτελεί παραπλάνηση της αγοράς και μάλιστα τέτοια που μπορεί να στείλει τις τιμές του πετρελαίου ακόμη υψηλότερα. Ο λόγος είναι πως η αγορά πετρελαίου μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσκολη από ότι δείχνουν τα επίπεδα της πλεονάζουσας παραγωγής.

Ενώ υπάρχει αρκετή προσφορά διεθνώς σε ποικιλίες light sweet πετρελαίου χάρη στην εκμετάλλευση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ,το πετρέλαιο medium sour δεν είναι επαρκές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου ορίζεται η τιμή του Brent –που είναι μίγμα πετρελαίων της Βορείου Θάλασσας. Η ΕΕ έχει εκμηδενίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν κατά τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ η αυξημένη τη ζήτηση ρωσικού αργού από τοπικά διυλιστήρια έχει μειώσει τη ροή πετρελαίου από τα Ουράλια προς την Ευρώπη.

«Όσοι υποστηρίζουν ότι το σχιστολιθικό αέριο μπορεί να αντισταθμίσει τη χαμένη παραγωγή του Ιράν,συγκρίνουν μήλα με πορτοκάλια» δηλώνει ο Yasser Elguindi, της Medley Global Advisors και συμπλήρωσε: «Το επιχείρημα δεν λαμβάνει υπόψη τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν».

Ερωτηματικό τίθεται και για το επίπεδο της πλεονάζουσας παραγωγής που υπάρχει για να αντισταθμιστεί η μείωση από την παραγωγή του Ιράν.Όσοι ζητούν νέα μέτρα ενάντια στην Τεχεράνη, θεωρούν ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή της για να υποστηρίξει τις κυρώσεις ενός στρατηγικού ανταγωνιστή της, όπως έκανε το προηγούμενο καλοκαίρι. Η σαουδαραβική παραγωγή όμως, έχει ήδη αναρριχηθεί στα 9,76 εκατ. βαρέλια ημερησίως από το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΕΑ, που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως από τον Απρίλιο, όταν η παραγωγή πετρελαίου απείχε ελάχιστα από τα επίπεδα ρεκόρ του προηγούμενου έτους.

Η εγχώρια ζήτηση στη Σαουδική Αραβία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η χώρα χρειάζεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για τα κλιματιστικά. Αν κα η Σαουδική Αραβία αντέχει να παράγει 12.3 εκατ. βαρέλια ημερησίως σύμφωνα με την ΙΕΑ, θέλει να διατηρεί μεγάλο μέρος πλεονάζουσας παραγωγής ανά πάσα στιγμή.

«Ακόμη κι αν η Σαουδική Αραβία αντικαταστήσει το ιρανικό πετρέλαιο βαρέλι προς βαρέλι, η επακόλουθη μείωση της πλεονάζουσας παραγωγής θα δημιουργήσει ένα premium κινδύνου στην αγορά» δηλώνει ο Robert McNally πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που τώρα είναι επικεφαλής του Rapidan Group. Υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν για υψηλότερες τιμές μαύρου χρυσού σε περίπτωση επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων στο Ιράν.

Ακόμη και χωρίς νέα μείωση των ιρανικών εξαγωγών, η αγορά κινείται ανοδικά λόγω της αυξανόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.Το Brent ξεπέρασε τα 105 δολ. καθώς οι εξελίξεις στην Αίγυπτο δημιουργούν ανησυχίες για τη διέλευση των τάνκερ από το Κανάλι του Σουέζ.

(www.euro2day.gr)