Εκπληξη προκαλεί στη διεθνή αγορά η επιλογή του Μπεν βαν Μπέρντεν για να αναλάβει μετά τον Πίτερ Βόζερ το πηδάλιο του ολλανδο-βρετανικού ενεργειακού κολοσσoύ της Royal Dutch Shell από την 1η Ιανουαρίου 2014. Ο 55χρονος Ολλανδός υπηρετεί την εταιρεία επί σειράν ετών από διαφορετικές θέσεις, όντας επικεφαλής του εκτεταμένου βραχίονα μάρκετινγκ και διύλισης από τις αρχές της χρονιάς

Εκπληξη προκαλεί στη διεθνή αγορά η επιλογή του Μπεν βαν Μπέρντεν για να αναλάβει μετά τον Πίτερ Βόζερ το πηδάλιο του ολλανδο-βρετανικού ενεργειακού κολοσσoύ της Royal Dutch Shell από την 1η Ιανουαρίου 2014. Ο 55χρονος Ολλανδός υπηρετεί την εταιρεία επί σειράν ετών από διαφορετικές θέσεις, όντας επικεφαλής του εκτεταμένου βραχίονα μάρκετινγκ και διύλισης από τις αρχές της χρονιάς. Επιπλέον, στο παρελθόν είχε μακρά θητεία στις δραστηριότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου, στις οποίες η Shell έχει ηγετική θέση σε διεθνή κλίμακα μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου και τις οποίες θέλει να προαγάγει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι ο Μπεν βαν Μπέρντεν επελέγη έναντι άλλων πιο προβεβλημένων και γνωστών συνυποψηφίων του, όπως ο Αντριου Μπράουν, επικεφαλής του κλάδου ερευνών και παραγωγής, και ο Μάρβιν Οντουμ, επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Shell στην αμερικανική ήπειρο, καθώς και ο Σάιμον Χένρι, ο γενικός οικονομικός διευθυντής και οικείος στους επενδυτές. «Αν και οι αναλυτές εξεπλάγησαν, γιατί περίμεναν τον κ. Χένρι να αναλάβει μετά τον Πίτερ Βόζερ, τελικά η Shell έλαβε άλλη απόφαση, συνεκτιμώντας τον καλύτερο συνδυασμό προσόντων για τη συγκεκριμένη θέση», τόνισε ο Πίτερ Χάτον, αναλυτής της RBC Capital Markets στο Λονδίνο.

Ηδη από τον Μάιο o κ. Βόζερ είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει μετά την ολοκλήρωση πενταετίας στην ηγεσία της Shell για να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του στην Ελβετία. Εκείνος εργαζόταν στα κεντρικά της εταιρείας στο Λονδίνο. Επί των ημερών του, συνέβαλε στο να επανέλθει η σταθερότητα στον ενεργειακό όμιλο, ο οποίος είχε πληγεί μετά το σκάνδαλο ψευδών στοιχείων για τα αποθέματά του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Επίσης, αν και δεν αγαπάει τη δημοσιότητα και την προβολή, συνεισέφερε σημαντικά στη βελτιωμένη εφαρμογή μεγάλων έργων, όπως εκείνο των 20 δισ. δολαρίων στο Κατάρ για τροποποίηση φυσικού αερίου σε υγρά παράγωγα πετρελαίου.

Στην περίπτωση του διαδόχου του Μπεν βαν Μπέρντεν, η Shell διαφοροποιείται από τις ανταγωνίστριές της, οι οποίες επιλέγουν ηγετικά στελέχη από τον κλάδο ερευνών και παραγωγής. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει περιθώρια κέρδους 10%-15%, πλην όμως εξασφαλίζει σταθερή ροή ρευστού επί δεκαετίες.

(πηγή: The New York Times)