Ζήτημα Χρόνου η Νέα Εκτόξευση του Ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ Παρά την Αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ

Εντάξει, ο ΛΑΓΗΕ θα μπορέσει να πάρει για λίγο καιρό μια βαθιά ανάσα με την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Αυτό είναι, όμως, η λύση; Να κλείνουμε με μπαλώματα μια τεράστια τρύπα; Μα είναι σίγουρο ότι η κοπτοραπτική αυτή είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Σε μια περίοδο κατά την οποία τα εισοδήματα όλων των πολιτών έχουν υποστεί τραγικές μειώσεις έρχεται η κυβέρνηση και επιτρέπει την αύξηση του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ. Γιατί δεν τολμά να δώσει μόνιμη λύση σε ένα παθολογικό πρόβλημα
energia.gr
Τρι, 23 Ιουλίου 2013 - 08:20

Εντάξει, ο ΛΑΓΗΕ θα μπορέσει να πάρει για λίγο καιρό μια βαθιά ανάσα με την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Αυτό είναι, όμως, η λύση; Να κλείνουμε με μπαλώματα μια τεράστια τρύπα; Μα είναι σίγουρο ότι η κοπτοραπτική αυτή είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Σε μια περίοδο κατά την οποία τα εισοδήματα όλων των πολιτών έχουν υποστεί τραγικές μειώσεις έρχεται η κυβέρνηση και επιτρέπει την αύξηση του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ. Γιατί δεν τολμά να δώσει μόνιμη λύση σε ένα παθολογικό πρόβλημα.

Πρώτη ανακολουθία. Μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση έσπευδε να διαφημίσει, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, ότι οι πολίτες θα ανακουφισθούν από το χαράτσι υπέρ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που φορτώνονται μέσω των τιμολογίων ηλεκτρισμού. Και πριν καλά-καλά το δουν αυτό οι καταναλωτές, θα κληθούν να πληρώσουν την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Αν αυτό δεν λέγεται κοροϊδία, τότε βρείτε εσείς τον κατάλληλο χαρακτηρισμό.

Η ΔΕΗ, που εξακολουθεί να ελέγχει το σύνολο σχεδόν της λιανικής αγοράς, αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό πρόβλημα είσπραξης των λογαριασμών, καθώς είναι πολλοί οι πολίτες που αδυνατούν, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, να τους αποπληρώνουν.

Δεύτερη ανακολουθία. Η κυβέρνηση βάλλει ευθέως κατά της δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Αν πριν είχε ένα πρόβλημα είσπραξης των λογαριασμών, τώρα θα το δει να μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο.

Η καθαρή ενέργεια, υπό το βάρος της κλιματικής αλλαγής, είναι το μέγα ζητούμενο και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ και η περιθωριοποίηση των βρώμικων ορυκτών καυσίμων επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε.

Τρίτη ανακολουθία. Το να καλούνται μόνον οι καταναλωτές να επιβαρύνονται για την ανάπτυξη των ΑΠΕ καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια στην κατασυκοφάντηση τους και στη δημιουργία πεποίθησης ανάμεσα στον κόσμο ότι δεν τις χρειάζονται. Αν είχαν ένα λόγο οι όποιες τοπικές κοινωνίες να αντιτίθενται στη διείσδυση των ΑΠΕ, τώρα έχουν το σοβαρότερο. Γιατί να τις πληρώνει ο καταναλωτής;

Εντέλει, η απόφαση για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ δοκιμάζει την ίδια την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Που φαίνεται ότι δεν νοιάζεται καθόλου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι πολίτες σε πολλαπλά επίπεδα. Τους καλεί, με άλλα λόγια, να γίνουν αυτοί επενδυτές των ΑΠΕ και μάλιστα χωρίς να απολαμβάνουν κανένα προνόμιο. Ούτε χαμηλές τιμές ηλεκτρισμού έχουν από τη μεγάλη διείσδυση της άφθονης φθηνής ηλιακής και αιολικής ενέργειας που τους έταξαν, ούτε απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Και βέβαια είναι ζήτημα χρόνου το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ να εκτοξευθεί και πάλι, δημιουργώντας την ανάγκη για νέα αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Αν η πολιτεία δεν θέλει να άρει τις στρεβλώσεις στον υπολογισμό του ΕΤΜΕΑΡ, τουλάχιστον θα μπορούσε σε πρώτη φάση να κάνει κάτι άλλο πολύ πιο απλό. Γιατί δεν αποδεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί των Energa και Hellas Power υπέρ του δημοσίου; Αυτό μάλιστα. Θα ήταν μια σοβαρή ανάσα για το ΛΑΓΗΕ και θα δινόταν πολύτιμος χρόνος για να βρεθεί μια άλλη, πιο μόνιμη λύση στο πρόβλημα του ελλείμματος του. Αλλά είπαμε. Η εύκολη λύση είναι η επιβάρυνση των καταναλωτών. Μόνον που θα γυρίσει μπούμερανγκ σε πολλαπλά επίπεδα.