Επιδοκιμασία για τις προσπάθειες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και των οργάνων της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της πολυετούς κρίσης χρέους εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Επιδοκιμασία για τις προσπάθειες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και των οργάνων της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της πολυετούς κρίσης χρέους εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην περιφέρεια της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα «στοιχίσει» στο ΑΕΠ 1 με 1,25% στο σύνολο του έτους οδηγώντας τελικά σε συρρίκνωση κατά 0,6%. Ομως, για το 2014 το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη κατά 0,9%. «Οι δυνάμεις της ύφεσης έχουν επιμείνει στις περισσότερες οικονομίες της περιφερειακής Ευρωζώνης καθώς τα νοικοκυριά και οι εταιρείες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με υψηλά χρέη, υψηλό κόστος δανεισμού και περιορισμένη πίστωση. Υποτονικοί ρυθμοί ανάπτυξης εμφανίζονται επίσης, στις οικονομίες του πυρήνα (Γαλλία, Γερμανία), εντείνοντας τις πιέσεις στον προϋπολογισμό και επιβαρύνοντας την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων στις τράπεζες», αναφέρει το ΔΝΤ.

Υψηλό κόστος δανεισμού

Στην έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη εκτιμάται ότι οι «17» δεν θα επανέλθουν σε ρυθμούς ανάκαμψης νωρίτερα από το 2014, τονίζοντας ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να μην αναχαιτισθεί η ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό». Στην έκθεση αξιολόγησης του Ταμείου για την Ευρωζώνη τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το κόστος δανεισμού για την περιφέρεια παραμένει υψηλό, κυρίως, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρατηρεί δε ότι είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί τόσο στον πυρήνα, όσο και στην περιφέρεια. Οι περισσότερες επισημάνσεις διατυπώνονται για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Νέα μείωση επιτοκίων

Κατά την εκτίμηση του ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της, αλλά και να δρομολογήσει έναν νέο γύρο μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατ’ επέκταση της ανάπτυξης.

Το ΔΝΤ τονίζει την αναγκαιότητα να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη δημιουργία τραπεζικής ένωσης, προκειμένου να διακοπεί το τραπεζικό χάσμα ανάμεσα στον πυρήνα και την περιφέρεια της Ευρωζώνης. Εφιστά, επίσης, την προσοχή στο να κοπεί ο γόρδιος δεσμός ανάμεσα στο κρατικό χρέος και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Για μια ακόμη φορά, το ΔΝΤ τονίζει τη μείζονα σημασία που έχει μια ενδελεχής και διορατική αποτίμηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων που ενσωματώνουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της αδύναμης ζήτησης και των έμμεσων φόρων που ασκούν πτωτικές πιέσεις στις τιμές, γεγονός που ενισχύει φόβους για την τροφοδότηση αντιπληθωριστικών τάσεων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον κίνδυνο να παγιδευτεί, ειδικότερα, η περιφερειακή Ευρωζώνη σε στασιμότητα. Εάν επαληθευτεί ένα τέτοιο σενάριο θα διογκωθούν τα εμπόδια στην απομόχλευση στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, θα επιδεινωθεί το τραπεζικό χάσμα μεταξύ περιφέρειας και πυρήνα της Ευρωζώνης και θα καθυστερήσουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να παγιδεύσει την περιφέρεια σε έναν φαύλο κύκλο χρέους και αποπληθωρισμού.

Στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, οι φόβοι ότι η Fed πρόκειται να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει προκαλέσει κλίμα αναταραχής στις αγορές και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή")