Με αφορμή τη συμφωνία ΕΕ-Κίνας που, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, επετεύχθη στο θέμα της διαμάχης αναφορικά με τα Κινεζικά φωτοβολταϊκά πάνελ, η αλλά η Συμμαχία της AFASE (Alliance for Affordable Solar Energy) για μια ακόμα φορά καλεί την πολιτική ηγεσία να μη συναινέσει σε καμία συμφωνία που θα περιελάμβανε αύξηση των τιμών

Με αφορμή τη συμφωνία ΕΕ-Κίνας που, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, επετεύχθη στο θέμα της διαμάχης αναφορικά με τα Κινεζικά φωτοβολταϊκά πάνελ, η αλλά η Συμμαχία της AFASE ( Alliance for Affordable Solar Energy) για μια ακόμα φορά καλεί την πολιτική ηγεσία να μη συναινέσει σε καμία συμφωνία που θα περιελάμβανε αύξηση των τιμών.

Μάλιστα, η AFASE τονίζει ότι καμία λεπτομέρεια δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί σχετικά με τους όρους της συμφωνίας και επισημαίνει ότι οποιαδήποτε αύξηση δεν θα αποτελούσε λύση ούτε για την Ευρωπαϊκή αγορά των φωτοβολταικών ούτε για τους κατασκευαστές των έργων. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι από τη στιγμή που επεβλήθησαν οι αρχικοί δασμοί, η ζήτηση έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό οδηγώντας σε πτώχευση μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη, όπως την Gehrlicher Solar AG.

Ο κύριος Thorsten Preugschas, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Soventix GmbH and Πρόεδρος της συμμαχίας AFASE δήλωσε: « Η αύξηση της τιμής θα επιταχύνει τα γεγονότα που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες, δηλαδή τη μείωση των θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου. Σε περίπτωση που η χαμηλότερη συμφωνηθείσα τιμή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας είναι παρά ταύτα μεγάλη, θα αναγκαστούμε να απολύσουμε αφενός ανθρώπινο δυναμικό στην Ευρώπη και αφετέρου να παράσχουμε την τεχνογνωσία μας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η ζήτηση για φωτοβολταϊκά είναι μεγάλη. Οι εταιρείες εγκατάστασης από την άλλη μεριά θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο εργασίας εφόσον δεν θα υπάρχουν έργα στα οποία θα μπορούσαν να δουλέψουν.

Ο κύριος Denis Gieselaar, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Oskomera Solar Power Solutions και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της AFASE πρόσθεσε: «Δεν επιθυμούμε καμία αύξηση της τιμής εφόσον αυτό θα οδηγούσε σε μειωμένη ζήτηση στην Ευρώπη. Μια συμφωνία βασιζόμενη στην εισαγωγή έστω μειωμένων τιμών θα ήταν παράλογη και καταστροφική για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των Ευρωπαίων κατασκευαστών πάνελ κυρίως τη στιγμή που η Ευρώπη αναζητά απεγνωσμένα να τονώσει τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας»

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, έρευνα που παρουσίασε το ανεξάρτητο ελβετικό ερευνητικό Ινστιτούτο Prognos υπογράμμισε πως η όποια επιβολή δασμού, ανεξαρτήτως επιπέδου, θα πυροδοτούσε μείωση της ζήτησης που θα οδηγούσε με τη σειρά της σε μείωση των θέσεων εργασίας. Περισσότερες από 242,000 θέσεις εργασίας αναμένονται να χαθούν τα επόμενα τρία χρόνια σε περίπτωση που επιβληθούν δασμοί της τάξεως του 60% σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα.