Σημαντικός ο Σταθμός LNG για Κύπρο και Ισραήλ, Αλλά Πιο Πολύ για την Πρώτη

Κύπρος και Ισραήλ ανεβάζουν ταχύτητα στα ενεργειακά με τις επαφές των Delek-Noble Energy με τη Λευκωσία για το σταθμό LNG, αλλά και με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας αύριο από τους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών και της Ελλάδας. Ιδίως το θέμα του σταθμού LNG έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το έργο πρέπει να δρομολογηθεί με την λήψη μιας οριστικής επενδυτικής απόφασης εντός του 2014.
energia.gr
Τρι, 6 Αυγούστου 2013 - 17:23

Κύπρος και Ισραήλ ανεβάζουν ταχύτητα στα ενεργειακά με τις επαφές των Delek- Noble Energy με τη Λευκωσία για το σταθμό υγροποίησης αερίου (liquifaction plant), αλλά και με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας αύριο από τους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών και της Ελλάδας. Ιδίως το θέμα του σταθμού υγροποιημένου αερίου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το έργο πρέπει να δρομολογηθεί με την λήψη μιας οριστικής επενδυτικής απόφασης εντός του 2014.

Στα πλαίσια αυτά, οι Ισραηλινοί του ομίλου Delek φρόντισαν να ανέβουν στην Κύπρο καλά προετοιμασμένοι για τις επαφές με το υπουργείο Ενέργειας που αφορούν το σταθμό LNG στο Βασιλικό και την πιθανότητα ανάληψης του έργου από κοινού.

Η Λευκωσία θα έχει την Τρίτη και την Τετάρτη τις πρώτες συνομιλίες με την Delek και την αμερικανική Noble Energy για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εφικτή μια συνεργασία τους, ώστε να κατασκευαστεί ο σταθμός και να εξαχθεί στο μέλλον το κυπριακό και ισραηλινό αέριο μέσω αυτής της οδού.

Η Delek πάντως, φρόντισε να προλειάνει το έδαφος, προβαίνοντας τις προηγούμενες ημέρες σε μια ανακοίνωση με την οποία είπε ότι τάσσεται υπέρ της εξαγωγής του ισραηλινού αερίου μέσω αγωγών προς Ιορδανία, Αίγυπτο, Τουρκία και Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο χρόνος και η διατύπωση της ανακοίνωσης δεν είναι καθόλου τυχαία και σημαίνουν πιθανότατα ότι η Delek θέλει να ασκήσει πίεση προς την κυπριακή πλευρά ώστε να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη σε περίπτωση που προχωρήσει η λύση του LNG. Άλλωστε, η Κύπρος γνωρίζει ότι ένας τέτοιος σταθμός θα είναι πολύ πιο εύκολος να υλοποιηθεί εάν συμμετάσχουν οι Ισραηλινοί, ενώ ταυτόχρονα ξέρει ότι η επένδυση θα είναι πιο ασφαλής οικονομικά και πολιτικά αν συμπεριλάβει και το φυσικό αέριο από τα ισραηλινά κοιτάσματα, εκτός από το κυπριακό. Από τεχνικής πλευράς, αυτό είναι απόλυτα εφικτό, καθώς το κοίτασμα Λεβιάθαν απέχει μόλις 60χμ από το γνωστό Οικόπεδο 12, γνωστό ως Αφροδίτη.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, η Delek και η Noble θα υποβάλουν από κοινού στη Λευκωσία πρόταση για την υλοποίηση του σταθμού LNG στο Βασιλικό, ώστε να την επεξεργαστεί η κυβέρνηση και να συνεχιστούν οι διμερείς επαφές σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Την ίδια στιγμή (7-8/8), συναντώνται στη Λευκωσία οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ ώστε να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας στα ενεργειακά, πράγμα που σημαίνει ότι το όλο θέμα για τη δημιουργία σταθμού υγροποίησης, το οποίο αντιστοιχεί σε μια επένδυση 10 δις. δολαρίων,  θα συζητηθεί και σε διακυβερνητικό επίπεδο.

Παρά την δήλωση της Delek για τους αγωγούς, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να προτιμήσει το Τελ Αβίβ μια μεικτή λύση, κατά την οποία ένα μέρος του αερίου του θα κατευθυνθεί προς τις γειτονικές του χώρες και το υπόλοιπο προς την Κύπρο, ώστε να μετατραπεί σε LNG και να μεταφερθεί προς την Ευρώπη και την Ασία. Γεγονός είναι ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται όχι μόνο όσον αφορά το ύψος των εξαγωγών αερίου, αλλά και την μορφή που θα πάρουν αυτές, δίχως να έχει λάβει ακόμα οριστικές αποφάσεις. Για αυτό και οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας έχουν ιδιαίτερη σημασία για την συνέχεια.

Το μόνο βέβαιο πάντως, είναι ότι ο πανίσχυρος ιδιοκτήτης της Delek, Γιτζάκ Τσούβα, πρέπει να έχει μια ιδέα για τις πιθανές επιλογές της ισραηλινής κυβέρνησης και με βάση αυτή καταστρώνει τα σχέδιά του στο φυσικό αέριο.