Έως 100 δις. βαρέλια πετρελαίου σχιστών εκτιμάται ότι περιέχει ο γεωλογικός σχηματισμός Μπαζένωφ στη Σιβηρία της Ρωσίας, γεγονός που έχει οδηγήσει τη Μόσχα σε ανανεωμένες προσπάθειες για την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της περιοχής.

Έως 100 δις. βαρέλια πετρελαίου σχιστών εκτιμάται ότι περιέχει ο τεράστιος γεωλογικός σχηματισμός Μπαζένωφ στη Σιβηρία της Ρωσίας, γεγονός που έχει οδηγήσει τη Μόσχα σε ανανεωμένες προσπάθειες για την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της περιοχής.

Για τη Ρωσία, το πετρέλαιο σχιστών αποτελεί μεγάλο στοίχημα, διότι θα επιτρέψει την συνέχιση της παραγωγής της τη στιγμή που τα συμβατικά κοιτάσματα αρχίζουν να εξαντλούνται. Άλλωστε, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας είχε προειδοποιήσει προ τριετίας ότι η εθνική παραγωγή επρόκειτο να μειωθεί από τα 10,1 εκατ. βαρέλια σε 7,7 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα ως το 2020, αν δεν ληφθούν βήματα για την προσθήκη νέας παραγωγής.

«Σε 20 χρόνια, ο Μπάζενωφ θα είναι η βασική πηγή πετρελαίου της Ρωσίας, ακόμα μεγαλύτερη από την Αρκτική», τονίζει ο Λεονίντ Φεντούν, αντιπρόεδρος της Lukoil, μιλώντας στους Financial Times.

Όπως είναι φυσικό, πολλές εγχώριες και ξένες πετρελαϊκές ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη συγκεκριμένη περιοχή της Σιβηρίας, ενώ μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει στρατηγικές συμφωνίες οι Rosneft και ExxonMobil. Επίσης, αμερικανικοί εργολάβοι όπως η Schlumberger και η Halliburton, με εμπειρία στις γεωτρήσεις σχιστών, παρέχουν την τεχνολογία και τον εξοπλισμό.

Υπάρχουν όμως και προβλήματα, καθώς πολλές γεωτρήσεις συναντούν χαμηλή ροή πετρελαίου και άλλες αποδεικνύονται άγονες. Επίσης, οι θερμοκρασίες τον χειμώνα αγγίζουν τους -40 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την εργασία. Έστω και έτσι όμως, η σημερινή τιμή του πετρελαίου δικαιολογεί τις ακριβές επενδύσεις και οι πετρελαϊκοί όμιλοι εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες στη Σιβηρία.