Η μετοχή της Noble κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα σε άλλες μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και διαπραγματεύονται στον δείκτη S&P 500 του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE) κατά την Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12
Η μετοχή της Noble κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα σε άλλες μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και διαπραγματεύονται στον δείκτη S&P 500 του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE) κατά την Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12. Το κυπριακό Sigmalive τονίζει ότι η Wall Street Journal, σε ρεπορτάζ της για τη βουτιά της μετοχής της Noble αναφέρει πως αυτή αποδίδεται στα απογοητευτικά αποτελέσματα από τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αν και οι εκτιμήσεις της Noble έδειχναν ότι η εταιρεία «κτύπησε φλέβα χρυσού» τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης που δείχνουν ότι η συγκεκριμένη πηγή στο τεμάχιο 12 περιέχει 3,6 τρισ. κ.π. φυσικού αερίου (tcf) έως και 6 απογοήτευσαν τους επενδυτές, αφού είναι μακριά από τις αρχικές εκτιμήσεις που αναφέρονταν σε ποσότητες της τάξης των 5 με 8 tcf.

«Σίγουρα τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θα ήθελαν να ακούσουν οι επενδυτές, ιδίως στην περίπτωση της Κύπρου που κυριαρχείται αφενός από οικονομική αλλά και πολιτική αστάθεια» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα στο σχετικό ρεπορτάζ.

Μάλιστα, η Wall Street Journal αναφέρεται σε πιθανή αναβολή των σχεδιασμών για κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, τουλάχιστον μέχρις ότου εντοπιστούν νέα κοιτάσματα.

Tα απογοητευτικά αποτελέσματα από το οικόπεδο 12 θα πρέπει να έχουν σημάνει έστω και έναν μικρό συναγερμό στη Noble, η οποία έχει έντονη παρουσία στη λεκάνη της Λεβαντίνης της ΑΟΖ του Ισραήλ.

Πάντως, η πτώση της Πέμπτης δεν συμβαδίζει με τη μεγάλη εικόνα της μετοχής της Noble από την αρχή του έτους έως σήμερα, η οποία καταγράφει ανοδική πορεία της τάξης του 30% σε σύγκριση με κέρδη ύψους 15% (περίπου) που καταγράφουν άλλες εταιρείες ενέργειας στον δείκτη S&P.

«Η εγγύηση ότι η Κύπρος παραμένει μια ανακάλυψη διεθνούς επιπέδου για τα ενεργειακά θέματα λογικά θα έπρεπε να περιορίσει τις πωλήσεις μετοχών της Πέμπτης» αναφέρει αναλυτής του οίκου Sterne Agee σε σημείωμα προς τους πελάτες του.

Εξάλλου, φαίνεται ότι η Noble έχει μεγαλύτερη έννοια για τις αποφάσεις που θα πάρει το Ισραήλ σχετικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν, λέξη η οποία αναφέρεται στο «τέρας» φυσικού αερίου που υπάρχει στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα στο ρεπορτάζ της Wall Street Journal τονίζεται ότι η Κύπρος, που βυθίστηκε στον βάλτο της οικονομικής καταστροφής φέτος έκανε σκέψεις μέσω ορισμένων πολιτικών ατόμων της χώρας για προπώληση αποθεμάτων για να πάρει οικονομικές ανάσες. «Τελικά μπήκε σε πρόγραμμα τον Μάρτιο» αναφέρει καταληκτικά το αμερικανικό δημοσίευμα.