Εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η τοποθέτηση της καθηγ. Σοφίας Σταματάκη και του επίσης καθηγητού Ανδρέα Γεωργακόπουλου ως προέδρου και αντιπροέδρου αντίστοιχα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η τοποθέτηση της καθηγ. Σοφίας Σταματάκη και του επίσης καθηγητού Ανδρέα Γεωργακόπουλου ως προέδρου και αντιπροέδρου αντίστοιχα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Η Καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη είναι κάτοχος του Διπλώματος του Μηχανικού Μεταλλείων – Μεταλλουργού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1979) και Διδακτορικού Διπλώματος στη Μηχανική Πετρελαίων από το Heriot-Watt University του Εδιμβούργου της Μεγάλης Βρετανίας (1986).

Από το 1988 είναι μέλος ΔΕΠ της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π. και το 2002 εξελέγη Καθηγήτρια στη Μηχανική Πετρελαίων και Τεχνολογία Γεωτρήσεων. Διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στις θεματικές περιοχές της τεχνολογίας γεωτρήσεων, μηχανικής πετρελαίων και γεωθερμικών πεδίων και έχει επιβλέψει περισσότερες από 40 διπλωματικές εργασίες και 9 διδακτορικές διατριβές.

Η κα. Σταματάκη έχει διατελέσει Διευθύντρια του Τομέα Μεταλλευτικής για 6 χρόνια και Πρόεδρος της Σχολής για 4 χρόνια. Επίσης κατέχει τη θέση της Διευθύντριας του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής το οποίο περιλαμβάνει τις μονάδες «τεχνολογία γεωτρήσεων και «μηχανική πετρελαίων».

Έχει αναπτύξει αρκετές συνεργασίες με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και έχει συμμετάσχει ή/και επιβλέψει περισσότερα των 20 ερευνητικών έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή ένωση, Εθνικούς Οργανισμούς και τον Ιδιωτικό τομέα, η πλειοψηφία των οποίων σχετίζεται με την τεχνολογία γεωτρήσεων και τη μηχανική πετρελαίων.

Έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 80 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και έχει παραστεί ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πολλά σημαντικά διεθνή συνέδρια και οργανισμούς.

Έχει διατελέσει σύμβουλος του Υπουργού Βιομηχανίας (1995) σε θέματα Πετρελαϊκής Πολιτικής και στην προετοιμασία του 1ου Γύρου Παραχωρήσεων σχετικά με τους υδρογονάνθρακες.

Μέλος της Επιτροπής του ELFORES σχετικά με την ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας.

Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη μετατροπή του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ν. Καβάλα» σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Πρόεδρος της Επιτροπής για τη σύνταξη του θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ) και τον εκσυγχρονισμό του Νόμου περί Υδρογονανθράκων.

Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξης της διαγωνιστικής διαδικασίας βάση της Διεθνούς δημόσιας πρόσκλησης για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα.

Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξης της διαγωνιστικής διαδικασίας βάση της Ανοικτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας & εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές «Ιωάννινα», «Πατραϊκός Κόλπος», « Κατάκολο».