Χθες οι διεθνείς τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν αίφνης κατά $3 το βαρέλι για να κλείσουν σχεδόν στα $112.00 για το Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, το γνωστό ICE. Η απότομη αυτή ανατίμηση εν μέσω μίας μάλλον κατευναστικής ατμόσφαιρας στη Μέση Ανατολή, αποτέλεσμα της υποχρεωτικής εκεχειρίας ΗΠΑ – Συρίας με διαμεσολάβηση της Ρωσίας με το πρόσχημα του αφοπλισμού του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού, οφείλεται σύμφωνα με αναλυτές στην ευρύτερη αστάθεια που χαρακτηρίζει το παγκόσμιο χρηματο-οικονομικό περιβάλλον.

Χθες (10/10) οι διεθνείς τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν αίφνης κατά $3 το βαρέλι για να κλείσουν σχεδόν στα $112.00 για το Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, το γνωστό ICE. Η απότομη αυτή ανατίμηση εν μέσω μίας μάλλον κατευναστικής ατμόσφαιρας στη Μέση Ανατολή, αποτέλεσμα της υποχρεωτικής εκεχειρίας ΗΠΑ – Συρίας με διαμεσολάβηση της Ρωσίας με το πρόσχημα του αφοπλισμού του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού, οφείλεται σύμφωνα με αναλυτές στην ευρύτερη αστάθεια που χαρακτηρίζει το παγκόσμιο χρηματο-οικονομικό περιβάλλον. 

Τόσο η νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την παγκόσμιο οικονομία όπου οι προβλέψεις για την ανάπτυξη για το 2013 έχουν αναθεωρηθεί προς το χείρον, με μείον 0.03% στο 2.9% και αυτή για το 2014 επίσης προς τα κάτω με προβλεπόμενη ανάπτυξη στα 3.6%, όσο και η πραγματική απειλή για επιλεκτική στάση πληρωμών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει ν’ αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού του Αμερικανικού Δημοσίου, συνετέλεσαν στη δημιουργία μίας ατμόσφαιρας κλιμακούμενης ανασφάλειας ανάμεσα σε τράπεζες και μεγάλα επενδυτικά funds.

 

Ακόμη ανησυχία έχει προκαλέσει η ορατή πιθανότητα πλέον για μία πρόωρη και βιαστική έξοδο της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας ( Fed) από τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί από το 2008 που θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων (1,7 τρισ. ευρώ) στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων. «Για να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση προς την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής θ’ απαιτηθεί η υιοθέτηση σαφούς και καίριας επικοινωνιακής στρατηγικής από τη Fed προκειμένου να περιοριστούν οι μεταβολές στα επιτόκια δανεισμού», δήλωσε ο Χοσέ Βινιάλς, επικεφαλής χρηματοπιστωτικής πολιτικής στο ΔΝΤ. Το ΔΝΤ ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια ανάπτυξη, και ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες αγορές και οικονομίες, η αύξηση του κόστους δανεισμού που ήδη προκαλείται από την προαναγγελία του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη Μπεν Μπερνάνκι ότι σταδιακά θα περιορίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων και ενυπόθηκων δανείων ύψους 85 δισ. δολαρίων και απώτερο σκοπό να τερματίσει το πρόγραμμα εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2014. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΔΝΤ, αν η Fed αποφασίσει να περικόψει ταχύτερα και σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο περιμένουν οι αγορές τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, τότε τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 1%, γεγονός που θα μεταφραστεί σε απώλειες ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων για τους κατόχους ομολόγων παγκοσμίως.

 

Πέρα από τις δυσμενείς συνθήκες που φαίνεται ότι επικρατούν στις οικονομίες των ανεπτυγμένων οικονομιών και επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η ίδια η αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει μία σειρά από προβλήματα, κυρίως στον τομέα της παραγωγής και προμήθειας αργού όπου τελευταία παρατηρούνται δυσλειτουργίες στην διακίνηση φορτίων από Λιβύη και Ιράκ. Στη μεν Λιβύη ευρισκόμεθα προ μίας έκρυθμης κατάστασης όπου έχει καταλυθεί κάθε έννοια κράτους με τον πρωθυπουργό της χώρας και την κυβέρνηση έρμαιο συμμοριών και την οικονομία σε παράλυση, κάτι που έχει επηρεάσει άμεσα την παραγωγή αργού, και κατ’ επέκταση τις εξαγωγές, η οποία τον Σεπτέμβριο έφθασε στα 300 χιλιάδες βαρέλια από το 1.5 εκατομμύρια βαρέλια που ήτο το επίπεδο που είχε αποκατασταθεί η παραγωγή μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι.

 

Αλλά και στο Ιράκ είναι εμφανείς πλέον οι δυσλειτουργίες στο μέτωπο της παραγωγής τόσο λόγω τεχνικών προβλημάτων στην περιοχή της Μπάσρα στο Νότο όσο και λόγω τρομοκρατικών ενεργειών σε αγωγούς πετρελαίου στον βορρά, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειωθεί κατά 400 χιλιάδες βαρέλια και να διαμορφωθεί κάτω από τα 2.8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Τελικά η παραγωγή των χωρών του OPEC τον Σεπτέμβριο εμφανίζεται σημαντικά μειωμένη κάτω από τα 30.0 εκατ. βαρέλια την ημέρα, η χαμηλότερη των τελευταίων δύο ετών, ενδεικτική των διαφόρων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλές από τις χώρες μέλη του.

 

Τέλος, όπως μας πληροφορούν χρηματιστηριακοί κύκλοι της Ν. Υόρκης, το τελευταίο διάστημα το πετρέλαιο έχει αρχίσει να προσελκύει ανανεωμένο ενδιαφέρον από τράπεζες και funds τα οποία έχουν αρχίσει να το αξιολογούν ως υποκατάστατο του χρυσού από επενδυτικής άποψης και άρα να κατευθύνουν σημαντικά ποσά για την αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ως και για την επιλεκτική αγορά φυσικών φορτίων αργού και προϊόντων. Σε αντίθεση με τον χρυσό η τιμή για τις περισσότερες ποικιλίες αργού έχει παραμείνει σταθερή τους τελευταίους έξι μήνες. Ενώ κατά διαστήματα υπήρξαν έντονα ανοδικές περίοδοι κάτι που έδωσε την ευκαιρία για ν’ αποκομίσουν αξιόλογα κέρδη αρκετοί από τους traders.

 

Σήμερα (11/11) το μεσημέρι στο ICE το Brent εκινείτο ανοδικά στα #$111.5 δολάρια το βαρέλι έχοντας κλείσει στα $111.8 χθες το βράδυ ενώ το WTI στο NYMEX στη Ν. Υόρκη διαπραγματεύετο στα $101.75 το βαρέλι νωρίς το πρωί, έχοντας σταθεροποιήσει τη διαφορά του με το Brent σχεδόν στα $10.