Διαβάσαμε με ισχυρό ενδιαφέρον και αξιοσημείωτη έκπληξη ότι η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία βγαίνουν από το μνημόνιο.

Διαβάσαμε με ισχυρό ενδιαφέρον και αξιοσημείωτη έκπληξη ότι η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία βγαίνουν από το μνημόνιο.

Δεδομένου ότι τον τελευταίο καιρό ένα ρεύμα αισιοδοξίας πνέει στην Ευρώπη και τα επιτόκια όλων των κρατικών ομολόγων πέφτουν συνέχεια και τα καλά νέα αρχίζουν να αφορούν και την Ελλάδα, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε τη βάση της αισιοδοξίας αυτής.

Η Ιρλανδία πρόκειται να βγει από το μνημόνιο τον Δεκέμβριο του 2013. Ελπίζεται ανάπτυξη το 2013 0,2% και ελπίζεται ότι το 2014 το έλλειμμα της χώρας θα είναι μόνο 5% του ΑΕΠ, εφόσον βέβαια η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2%. Το συνολικό χρέος της Ιρλανδίας είναι 1,64 τρισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από πέντε φορές αυτό της Ελλάδας, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται φέτος στα 210 δις., ενώ το ελληνικό θα είναι 250 δις.

Εύλογα αναρωτόμεθα πώς επιτυγχάνεται αυτό το θαύμα. Οι εξαγωγές της Ιρλανδίας σε τυρί και βούτυρο δεν νομίζω ότι καλύπτουν το χρέος. Η Ιρλανδία βεβαίως είναι ο επίσημος τόπος ατιμώρητης ασέλγειας όλων των Τραπεζών του κόσμου, οπότε αφού φιλοτίμως η Ιρλανδική Κυβέρνηση πήρε όλα τα χρήματα των Κοινωνικών Ταμείων της χώρας και τα έριξε στο χάσμα των Τραπεζών, οι Τράπεζες φιλοτίμως πρέπει να προωθήσουν νέα δάνεια για τη χώρα αυτή.

Τώρα με τέτοιο χρέος και τέτοιο έλλειμμα ποιος θα αγοράσει τα Ιρλανδικά ομόλογα είναι το ερώτημα, που τον Ιανουάριο του 2014 θα απαντηθεί.

Και ερχόμεθα εις την περίπτωση της Ισπανίας όπου ο Πρωθυπουργός κ. Ραχόϊ και επισήμως δήλωσε ότι η Ισπανία εξήλθε από την ύφεση.

 

 

 

 

Ας δούμε τα στοιχεία :

1. Παρ’ όλες τις αυξήσεις φόρων τα έσοδα

έχουν πτώση εν σχέση με πέρυσι 5,3%

2. Οι εισπράξεις φόρων έχουν πτώση 6,7%

3. Οι εισπράξεις ΦΠΑ έχουν πτώση 10%

4. Οι δαπάνες αυξήθηκαν 1,1%

5. Εν σχέσει με το 2011 τα φορολογικά

έσοδα έχουν πτώση 58%

 

Το χρέος της Ισπανίας έχει ήδη φτάσει σε νέο ρεκόρ 942 δις. ευρώ το Σεπτέμβριο, 15% πάνω από πέρυσι και το ανώτερο την τελευταίων 100 ετών.

Το έλλειμμα της Ισπανίας φέτος θα είναι 7%.

Παρ’ όλες τις εμπνευσμένες λογιστικές της Κυβέρνησης και το χρέος και το έλλειμμα είναι εκτός των συμφωνηθεισών τιμών.

 

Η μεγάλη φιλανθρωπική οργάνωση Caritas επισημαίνει ότι οι πάμπτωχοι της Ισπανίας διπλασιάστηκαν στα 3 εκατομμύρια άτομα κι ότι τα χρήζοντα ανθρωπιστικής βοήθειας άτομα έχουν τριπλασιαστεί.

 

Η Ισπανική ανεργία είναι 27%.

 

Αν με τα ανωτέρω στοιχεία η Ισπανία εξέρχεται από την κρίση γιατί τότε τα στοιχεία ήταν καλλίτερα όταν μπήκε σ’ αυτή;

 

Και ερχόμαστε τώρα στην συμπαθή Πορτογαλία.

Η Κυβέρνηση της Πορτογαλίας δήλωσε ότι ελπίζει η Πορτογαλία να εξέλθει από το μνημόνιο το 2014.

Η ανεργία αναμένεται φέτος να φτάσει νέο εθνικό ρεκόρ στα 18% και το ΑΕΠ να συρρικνωθεί 2%. Το έλλειμμα της Πορτογαλίας το 2012 ήταν 6,4% του ΑΕΠ και ελπίζεται ότι θα είναι 6,2% το 2013. Το χρέος της Πορτογαλίας ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2013 127,2% με επιταχυνόμενη ανοδικά πορεία.

 

Ο αναγνώστης πρέπει να κορέσθηκε από τα στοιχεία που παραθέσαμε αλλά πρέπει να είναι επιεικής, γιατί αυτό έγινε στη προσπάθεια μας να εξηγηθεί το αναμενόμενο θαύμα.

 

Τώρα ποιος θα αγοράσει τα κρατικά ομόλογα αυτών των χωρών που «βγαίνουν» από την κρίση, είναι ερώτημα που πρέπει να απευθυνθεί σε άλλους επιστήμονες. Αφού όλοι θα βγουν, ας βγούμε κι εμείς τελευταίοι και να κλείσουμε την πόρτα για να μην ξαναμπεί κανείς.

 

Φαίνεται ότι από τον Σόϊμπλε πήγαμε στον Πιραντέλλο: “ Είναι έτσι αν έτσι νομίζετε”.