Κροατία: Κατηγορίες για Διαφθορά της Κρατικής Πετρελαϊκής Αποθαρρύνουν Νορβηγικό Επενδυτικό Fund

Κροατία: Κατηγορίες για Διαφθορά της Κρατικής Πετρελαϊκής Αποθαρρύνουν Νορβηγικό Επενδυτικό Fund
energia.gr
Παρ, 18 Οκτωβρίου 2013 - 08:48
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Τράπεζας ERSTE, το κρατικό Νορβηγικό επενδυτικό fund, το οποίο επενδύει σε πετρελαϊκές εταιρείες ανά την Ευρώπη, αναγκάζεται να πουλήσει το πακέτο μετοχών που κατέχει στην Ουγγρική πετρελαϊκή MOL, επειδή υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι η εταιρεία MOL εμπλέκεται σε σκάνδαλο δωροδοκίας κατά την αγορά της Κροατικής πετρελαϊκής ΙΝΑ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Τράπεζας ERSTE, το κρατικό Νορβηγικό επενδυτικό fund, το οποίο επενδύει σε πετρελαϊκές εταιρείες ανά την Ευρώπη, αναγκάζεται να πουλήσει το πακέτο μετοχών που κατέχει στην Ουγγρική πετρελαϊκή MOL, επειδή υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι η εταιρεία MOL εμπλέκεται σε σκάνδαλο δωροδοκίας κατά την αγορά της Κροατικής πετρελαϊκής ΙΝΑ. Σύμφωνα με το Νορβηγικό νόμο, δεν επιτρέπεται σε κρατικά επενδυτικά κεφάλαια να επενδύουν σε εταιρείες τις οποίες βαρύνουν υποψίες για διαφθορά. 

Σύμφωνα με το balkans.com,τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Δεκέμβριος 2012) δείχνουν ότι το Νορβηγικό επενδυτικό fund είχε στην κατοχή του το 1.6% των μετοχών της Ουγγρικής MOL, αλλά δεν είναι γνωστή η σημερινή θέση του. Η πώληση ενός τέτοιου πακέτου είναι πιθανόν να δημιουργήσει πίεση στην τιμή της μετοχής της MOL.