Ορατός είναι ο κίνδυνος για ένα ακόμη μπλακ-άουτ στη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, καθώς το Κρεμλίνο και η Gazprom ζητούν την πληρωμή των οφειλών (ισχυρίζονται ότι αγγίζουν τα 900 εκατ. δολάρια), ενώ το Κίεβο προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και δηλώνει ταμειακή αδυναμία

Ορατός είναι ο κίνδυνος για ένα ακόμη μπλακ-άουτ στη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, καθώς το Κρεμλίνο και η Gazprom ζητούν την πληρωμή των οφειλών (ισχυρίζονται ότι αγγίζουν τα 900 εκατ. δολάρια), ενώ το Κίεβο προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και δηλώνει ταμειακή αδυναμία.

Εφόσον αυτό συμβεί, πάντως, θα είναι το τρίτο επεισόδιο αυτού του ιδιότυπου και ακήρυκτου επισήμως ενεργειακού «πολέμου» -τα δύο προηγούμενα παίχτηκαν το 2006 και το 2009- με μια διαφορά: Αυτή τη φορά, οι πολιτικές προεκτάσεις είναι περισσότερο ξεκάθαρες από ποτέ. Η εξήγηση είναι απλή. Στις 28-29 Νοεμβρίου, στη «Σύνοδο Φιλίας» της Ε.Ε. με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία, η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει πρόθεση να υπογράψει με τις Βρυξέλλες μια συμφωνία σύνδεσης με στόχο τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

Οι Ρώσοι, όμως, αντιλαμβάνονται αυτή την κίνηση -δικαίως- ως ένα αποφασιστικό βήμα για την ένταξη της χώρας των 45 εκατομμυρίων κατοίκων στη ζώνη επιρροής της Ε.Ε. και αντιδρούν σφόδρα, απειλώντας τους με σοβαρές επιπτώσεις. «Ας ελπίσουμε πως δεν θα το μετανιώσουν, όταν θα δουν ότι δεν θα έχουν τα ίδια προνόμια στα οποία υπολόγιζαν και ότι θα χάσουν τα υπάρχοντα πλεονεκτήματα, καθώς αυτό που έχουμε σήμερα μαζί τους είναι μια ειδική, αποκλειστική σχέση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, για να προσθέσει: «Συνεχώς στρέφονται προς εμάς για πιστώσεις. Τελικά, όμως, εάν έχουν τόσο προχωρημένες σχέσεις με τις Βρυξέλλες, ας πάρουν από εκεί λεφτά».

Εξίσου... απειλητικές θέσεις διατυπώθηκαν, προφανώς, και από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Κυριακή με τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή έχει στρατηγική σημασία και για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν μένουν αδρανείς.

Ετσι εξηγείται και η αποκλειστική πληροφορία που δημοσίευσε προχθές το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με την οποία η Ε.Ε. βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το ΔΝΤ (άρα και τις ΗΠΑ) προκειμένου να δοθεί «ανάσα» στο Κίεβο -ενδεχομένως, χρηματοδοτώντας την αποπληρωμή μέρους του χρέους προς την Gazprom ή ακόμη και εφοδιάζοντας την Ουκρανία με αέριο εφόσον η Μόσχα κλείσει τις στρόφιγγες. Και μια λεπτομέρεια: η έκβαση αυτής της σύγκρουσης θα κρίνει, εν πολλοίς, την τύχη και της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία παραμένει φυλακισμένη στην Ουκρανία. Η Ε.Ε. ζητά την απελευθέρωσή της και δεν αποκλείεται αυτό να είναι το... κερασάκι στην τούρτα.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 02/11/2013)