Τα κέρδη γ΄ τριμήνου της Chevron Corp υποχώρησαν 5,8% καθώς τα χαμηλότερα περιθώρια στη διΰλιση είχαν αρνητική επίδραση.

Τα κέρδη γ΄ τριμήνου της Chevron Corp υποχώρησαν 5,8% καθώς τα χαμηλότερα περιθώρια στη διΰλιση είχαν αρνητική επίδραση.

Τα χαμηλά περιθώρια διΰλισης και τα κέρδη, έχουν πιέσει τα αποτελέσματα πολλών μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών αυτό το τρίμηνο. Η Chevron, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή με βάση τη χρηματιστηριακή αξία, μετά από την ExxonMobil, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο γ΄ τρίμηνο, θα αυξηθεί ελαφρώς σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά προειδοποίησε ότι τα κέρδη θα είναι «σημαντικά χαμηλότερα».

Η τελευταία περίοδος περιελάμβανε ζημιές από ξένο συνάλλαγμα της τάξης των 276 εκατ. δολαρίων, σε σχέση με τις ζημιές των 293 εκατ. δολαρίων το περασμένο έτος. Η Chevron ανακοίνωσε κέρδη 4,95 δισ. δολαρίων ή 2,57 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι των 5,25 δισ. δολαρίων ή 2,69 δολαρίων ανά μετοχή πέρυσι. Τα έσοδα αυξήθηκαν 0,8% στα 58,5 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters ανέμεναν ότι τα κέρδη θα διαμορφωνόταν στα 2,71 δολάρια ανά μετοχή και τα έσοδα στα 58,41 δισ. δολάρια.

Τα κέρδη από την εξερεύνηση και την παραγωγή υποχώρησαν 0,9% στα 5,09 δισ. δολάρια. Η παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως αυξήθηκε στα 2,59 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα 2,52 εκατ. βαρέλια πέρυσι, εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους συντήρησης στο Tengizchevroil και των projects σε ΗΠΑ, Νιγηρία και Αγκόλα.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα κέρδη από τη διΰλιση, το marketing και τις δραστηριότητες χημικών, υποχώρησαν κατά 45% στα 380 εκατ. δολάρια εξαιτίας των χαμηλότερων περιθωρίων στις πωλήσεις των προϊόντων διύλισης και των υψηλότερων λειτουργικών δαπανών. Οι μετοχές ενισχύθηκαν κατά 25 σεντς στα 120,21 δολάρια, στις προσυνεδριακές συναλλαγές. Η μετοχή έχει αυξηθεί κατά 11% από την αρχή του έτους.