Σε κλίμα έντασης και εκφοβισμού διεξήχθησαν οι καθοριστικές για την πορεία της χώρας προς τη σταθερότητα και τη δημοκρατία δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο. Οπως μετέδωσαν τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, η εκλογική διαδικασία αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια, ενώ το ποσοστό συμμετοχής των Σέρβων πολιτών υπήρξε χαμηλό

Σε κλίμα έντασης και εκφοβισμού διεξήχθησαν οι καθοριστικές για την πορεία της χώρας προς τη σταθερότητα και τη δημοκρατία δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο. Οπως μετέδωσαν τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, η εκλογική διαδικασία αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια, ενώ το ποσοστό συμμετοχής των Σέρβων πολιτών υπήρξε χαμηλό.

Με βάση τα αποτελέσματα, από το 90% των εκλογικών τμημάτων εκλέγονται δήμαρχοι σε δέκα δήμους του Κοσόβου και σε 24 ακόμα θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών την 1η Δεκεμβρίου. Στα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνονται στοιχεία από τους τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, τη βόρεια Μιτρόβιτσα, δηλαδή τις πόλεις Ζβέτσαν, Ζούμπιν, Πότοκ και Λεπόσαβιτς. Στην περιοχή της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα σημειώθηκαν βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της διαδικασίας. Στην πόλη Ζβέτσαν άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες σε όχημα της ευρωπαϊκής αποστολής της Eulex, το οποίο μετέφερε εκλογικό υλικό από την πόλη στο νότιο τμήμα της Μιτρόβιτσα. Από την επίθεση προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές και δεν υπήρξαν τραυματίες. Στο μεταξύ, μασκοφόροι εισέβαλαν στην τεχνική και ιατρική σχολή της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, «Αγιος Σάββας», η οποία λειτουργούσε ως εκλογικό κέντρο. Οι δράστες κατέστρεψαν κάλπες και έριξαν δακρυγόνα στους πολίτες και τα μέλη των εκλογικών επιτροπών. Μετά τα βίαια γεγονότα στα εκλογικά κέντρα της περιοχής, οι διεθνείς δυνάμεις στο Κόσοβο (KFOR) κλήθηκαν να επέμβουν με αίτημα της Eulex, ώστε να αποκατασταθούν η τάξη και η ασφάλεια.

Ο γ.γ. του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Λαμπέρτο Ζανιέρ καταδίκασε τα βίαια επεισόδια και εξέφρασε την προσδοκία ότι θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να βρεθούν οι υπεύθυνοι αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. «Οι βίαιες επιθέσεις δεν στρέφονται μόνο κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά και του δικαιώματος των πολιτών να κάνουν ελεύθερη δημοκρατική επιλογή», τόνισε ο ίδιος. Επίσης, ο Οργανισμός διαβεβαίωσε ότι όλο το υλικό από τους τέσσερις δήμους όπου εκδηλώθηκαν οι βίαιες αντιδράσεις έχει μεταφερθεί στα νότια και βρίσκεται υπό την επιτήρησή του. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η εκλογική διαδικασία ήταν επιτυχής στο βόρειο Κόσοβο έως το απόγευμα, όταν σημειώθηκαν επιθέσεις σε τρία εκλογικά κέντρα. Ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ, Ζαν-Κλοντ Σλουμπερζέ τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο οργανισμός ποτέ δεν ζήτησε την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην περιοχή, αλλά μόνο το πρόωρο κλείσιμο των καλπών μετά τα επεισόδια. Η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Κοσόβου, Βαλντέτε Ντάκα σχολίασε ότι μόνο το συγκεκριμένο σώμα μπορεί να αποφασίσει μία πιθανή ακύρωση των εκλογών σε ορισμένα τμήματα και συμπλήρωσε ότι η απόφαση θα ληφθεί όταν λάβει το σύνολο του εκλογικού υλικού. Ψηφοδέλτια φέρονται να έχουν καταστραφεί μόνο στο εκλογικό κέντρο του «Αγίου Σάββα». «Παρακολουθήσαμε προσεκτικά την πορεία των εκλογών και ανησυχούμε για τα επεισόδια, που διατάραξαν την κατά τα άλλα ειρηνική διεξαγωγή», δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της ύπατης εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε., Κάθριν Αστον.

Η αξιοπιστία των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο κινδυνεύει να μειωθεί από τη μικρή προσέλευση της σερβικής μειονότητας στην κάλπη, που δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιοχής, όπως εκτιμά το BBC. Η αλβανική πλειοψηφία ήταν αυτή που συμμετείχε κυρίως στη διαδικασία.