Οι Τράπεζες του City Εγκαταλείπουν την Αγορά Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων Λόγω Κατάρρευσης των Τιμών

Οι Τράπεζες του City Εγκαταλείπουν την Αγορά Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων Λόγω Κατάρρευσης των Τιμών
energia.gr
Τετ, 27 Νοεμβρίου 2013 - 10:34
Η κατάρρευση τιμών στην αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων της Ευρώπης οδηγεί μακριά από αυτήν τραπεζικούς οίκους του λονδρέζικου City. Με την τιμή των δικαιωμάτων (ETS) να έχουν κατρακυλήσει εδώ και πολλούς μήνες στα 4 ευρώ/τόνο διοξειδίου του άνθρακα, τουλάχιστον δέκα τράπεζες του City έκλεισαν ή υποβάθμισαν σημαντικά την εκπροσώπησή τους στην συγκεκριμένη αγορά

Η κατάρρευση τιμών στην αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων της Ευρώπης οδηγεί μακριά από αυτήν τραπεζικούς οίκους του λονδρέζικου City. Με την τιμή των δικαιωμάτων (ETS) να έχουν κατρακυλήσει εδώ και πολλούς μήνες στα 4 ευρώ/τόνο διοξειδίου του άνθρακα, τουλάχιστον δέκα τράπεζες του City έκλεισαν ή υποβάθμισαν σημαντικά την εκπροσώπησή τους στην συγκεκριμένη αγορά.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων στα «carbon desks» του Λονδίνου, τα τμήματα εκείνα που ασχολούνται με τη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων ρύπων, μειώθηκε κατά 70%, από περίπου 1.000 απασχολούμενοι σε δύο με τρεις εκατοντάδες. Τράπεζες όπως η Barclays πούλησε τη δραστηριότητά της στο εμπόριο ρύπων, η Deutsche Bank έχει κλείσει το παγκόσμιο δίκτυο δραστηριοτήτων της στον τομέα αυτό και η UBS έχει κλείσει το συμβουλευτικό γραφείο για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Public Policy Research. Ας σημειωθεί πως όταν ξεκίνησε η λειτουργία του συστήματος, το 2006, οι τιμές των δικαιωμάτων κυμαίνονταν στα 30 ευρώ/τόνο.

Η έκθεση του Public Policy Research υπογραμμίζει επίσης ότι η JP Morgan προέβη σε υποβάθμιση του αρμόδιου τμήματός της και ότι η Morgan Stanley το περιόρισε σε μερικής από πλήρους απασχόλησης. «Η ομάδα μας που ασχολείται με το αέριο και τον ηλεκτρισμό κρατά μία επαφή με την αγορά των ETS, σε περίπτωση που κάποιος πελάτης θελήσει να κάνει μία συναλλαγή, αλλά ως αυτόνομη δραστηριότητα βασικά έχει τελειώσει», δήλωσε στέλεχος μεγάλης τράπεζας του Λονδίνου.

Έτσι, το επίκεντρο της δραστηριότητας στην εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων δείχνει να μετατοπίζεται στην Κίνα, την Καλιφόρνια και την Αυστραλία. Μάλιστα, χθες ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε στην Κίνα η εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων μέσω του χρηματιστηρίου της Σαγκάης. Βάσει του σχεδίου, οι επιχειρήσεις που ξεπερνούν τις ποσότητες ρύπων που τους έχει ανατεθεί, θα πρέπει να αγοράζουν αχρησιμοποίητα δικαιώματα εκπομπών από άλλες επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής, στο πρόγραμμα συμμετέχουν 191 εταιρείες, προερχόμενες κυρίως από τους κλάδους του χάλυβα, της αεροπορίας και των χημικών.