Συντηρητικοί Στόχοι για Ενέργεια-Κλίμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Συντηρητικοί Στόχοι για Ενέργεια-Κλίμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Παρ, 10 Ιανουαρίου 2014 - 08:30
Σε μια συντηρητική πρόταση, που απέχει από τις προσδοκίες του κλάδου των ΑΠΕ, κατέληξαν χθες οι Επιτροπές Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου. Μετά τη χθεσινή κοινή συνάντηση τους στις Βρυξέλλες εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία ψήφισμα, το οποίο προτείνει δεσμευτικούς στόχους για το 2030, που περιλαμβάνουν, μείωση κατά 40% των εκπομπών CO2, αύξηση κατά 30% των ΑΠΕ και ενίσχυση κατά 40% της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Σε μια συντηρητική πρόταση, που απέχει από τις προσδοκίες του κλάδου των ΑΠΕ, κατέληξαν χθες οι Επιτροπές Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου. Μετά τη χθεσινή κοινή συνάντηση τους στις Βρυξέλλες εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία ψήφισμα, το οποίο προτείνει δεσμευτικούς στόχους για το 2030, που περιλαμβάνουν, μείωση κατά 40% των εκπομπών CO2, αύξηση κατά 30% των ΑΠΕ και ενίσχυση κατά 40% της ενεργειακής αποδοτικότητας. Οι στόχοι αυτοί, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, θα πρέπει να είναι δεσμευτικοί, αλλά εναπόκειται στα κράτη-μέλη η προώθηση της εθνικής πολιτικής για την υλοποίηση τους, λαμβανομένων υπόψη της κατάστασης και της δυνατότητας κάθε εταίρου. Το ψήφισμα αυτό θα έρθει προς τελική έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 3-6 Φεβρουαρίου.

Ο κλάδος των ΑΠΕ ανέμενε ότι τουλάχιστον για το κομμάτι των Ανανεώσιμων Πηγών ο στόχος που θα προτεινόταν θα ήταν διπλάσιος από αυτόν του 2020, ήτοι, 40%. Περιορισμένος χαρακτηρίζεται, επίσης, και ο στόχος για τη μείωση των εκπομπών CO2, καθώς, εάν τελικά υπάρξει οκέι από την Ολομέλεια, αθροιστικά θα απέχει σημαντικά από το στόχο του Οδικού Χάρτη για την Ενέργεια για το 2050.

Η πρώτη γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030 εγκρίθηκε με 66 ψήφους, 42 καταψήφισαν, ενώ υπήρξαν και 3 αποχές. Ενδεικτικό στοιχείο της διαμάχης που μαίνεται στους κόλπους της Ε.Ε. για τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι και οι θέσεις που αναπτύχθηκαν πριν από την έγκριση του.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Matthias Groote, που προέρχεται από τη Δανία, εξέφρασε την ικανοποίηση του τονίζοντας ότι «υποστηρίξαμε φιλόδοξους και δεσμευτικούς στόχους, τους οποίους ελπίζω να εγκρίνει η Ολομέλεια». Το ψήφισμα αυτό, πρόσθεσε, θα στείλει ένα μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις. Προς την Κομισιόν, σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις που αναμένονται, τη βιομηχανία, για τη βιωσιμότητα και τις επενδύσεις που χρειάζεται και στους παγκόσμιους εταίρους της Ε.Ε. με τους οποίους γίνεται διαπραγμάτευση για μια παγκόσμια συμφωνία για το Κλίμα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.

Πιο συγκρατημένη εμφανίσθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Amalia Sartori ( από την Ιταλία), επισημαίνοντας ότι «ο ρόλος μας είναι διασφαλίσουμε τη σταθερότητα μέσω των νομοθετικών επιλογών μας, ώστε να προετοιμαστούμε για τις κρίσιμες προκλήσεις μπροστά μας στο άμεσο μέλλον».

Υπέρ της ευρείας υποστήριξης των ΑΠΕ τάχθηκε η εισηγήτρια από την Επιτροπή Περιβάλλοντος Anne Delvaux, (από το Βέλγιο), τονίζοντας ότι η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος, παγκόσμια, εισαγωγές ενέργειας. «Οι δικές μας πηγές είναι ουσιαστικά οι ΑΠΕ», επισήμανε.

Αντίθετα, ο εισηγητής από την Επιτροπή Βιομηχανίας Konrad Szymanski (από την Πολωνία) κάλεσε τους ευρωβουλευτές να απορρίψουν το ψήφισμα. «Δεν συνιστά την κατάλληλη απάντηση στις ευρωπαϊκές οικονομικές προκλήσεις του σήμερα», υποστήριξε. Αντίθετα, συνεπάγεται «απώλεια της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων, εγκατάλειψη της βιομηχανίας και απώλεια θέσεων εργασίας».