Η Ουκρανία αποφάσισε να σταματήσει την αγορά φυσικού αερίου από την Ευρώπη και να στραφεί πλέον αποκλειστικά στη Ρωσία, καθώς πλέον της προσφέρονται πολύ χαμηλότερες τιμές, τόνισε ο υπουργός ενέργειας της χώρας, Eduard Stavitsky.

Η Ουκρανία αποφάσισε να σταματήσει την αγορά φυσικού αερίου από την Ευρώπη και να στραφεί πλέον αποκλειστικά στη Ρωσία, καθώς πλέον της προσφέρονται πολύ χαμηλότερες τιμές, τόνισε ο υπουργός ενέργειας της χώρας, Eduard Stavitsky.

Μετά την απόφαση της ρωσικής Gazprom να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία κατά 1/3 στα 268$ ανά χίλια κυβικά μέτρα, η Ουκρανία ανέστειλε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από χώρες της Ευρώπης, στις αρχές του 2014.

Το Κίεβο πλήρωνε περίπου 400$ ανά χίλια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε εισαγωγές που εκτιμώνται στα 26-27 δις κυβικά μέτρα από τη Ρωσία, τον κύριο πάροχό της. Ωστόσο τον περασμένο Δεκέμβριο η Ρωσία συμφώνησε να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία στα $268.50 ανά χίλια κυβικά μέτρα ύστερα από την απόφαση του Κίεβου να μην υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ.

Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ κατέστησε εφικτές τις αντίστροφες ροές φυσικού αερίου, στέλνοντας φυσικό αέριο στην Ουκρανία από την Πολωνία, την Ουγγαρία και πιο πρόσφατα από την Σλοβακία. Παρόλο που αυτό το φυσικό αέριο ήταν ρωσικό, ήταν φθηνότερο από την τιμή των περίπου 400$ ανά χίλια κυβικά μέτρα που πλήρωνε η Ουκρανία στη Μόσχα.

Σε συνεχή δοκιμασία η Ουκρανία

Σχεδόν 2 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου εισήχθησαν στην Ουκρανία από την Πολωνία και την Ουγγαρία το 2013.

Βάσει της συμφωνίας του Δεκεμβρίου μεταξύ Μόσχας και Κίεβου, το νέο επίπεδο τιμών πρέπει να επιβεβαιώνεται κάθε τρίμηνο, γεγονός που επιτρέπει στη Μόσχα να υποβάλει την Ουκρανία σε ένα «μόνιμο τεστ» και να αποτρέπει την αναβίωση των σχέσεων με την ΕΕ.

Κληθείσα από την EurActiv να σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές, η Κομισιόν τόνισε ότι διάβασε τα δημοσιεύματα που αναφέρουν την απόφαση της Ουκρανίας να μην συνεχίσουν οι αντίστροφες ροές φυσικού αερίου.

«Οι αντίστροφες ροές φυσικού αερίου για την Ουκρανία αποτελούν μια ευκαιρία αύξησης του ανταγωνισμού και της ασφάλειας παροχής. Η Κομισιόν κάνει διευκολύνσεις σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο εναπόκειται σε αυτή τη χώρα και τις εμπλεκόμενες εταιρείες να το αποφασίσουν», είπε ο Sabine Berger, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ενέργειας, Guenther Oettinger.

Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει στις μεταρρυθμίσεις του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας και να τον συμμορφώσει με τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της Συνθήκης για την Ενεργειακή Κοινότητα.

Σύμφωνα με απόψεις κάποιων εμπειρογνωμόνων, η Ρωσία πιέζει την Ουκρανία για να βγει από τη Συνθήκη για την Ενεργειακή Κοινότητα, μια πρωτοβουλία της ΕΕ που έχει στόχο να φέρει πιο κοντά στους κανόνες της και τις νομοθεσίες της τις χώρες στην ευρύτερη γειτονιά της.