Το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υπέγραψε τέσσερις συμφωνίες με το ταμείο για την απόσυρση του Κοζλοντούι (KIDSF), ώστε να επενδυθούν 34,6 εκατ. ευρώ για έργα ενεργειακής αποδοτικότητας στη χώρα.

Το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υπέγραψε τέσσερις συμφωνίες με το ταμείο για την απόσυρση του Κοζλοντούι ( KIDSF), ώστε να επενδυθούν 34,6 εκατ. ευρώ για έργα ενεργειακής αποδοτικότητας στη χώρα.

Το εν λόγω ταμείο το διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, ενώ αποτελείται από κοινοτικούς πόρους και έχει ως στόχο να στηρίξει ενεργειακά έργα στη Βουλγαρία, ώστε να μην είναι πλέον απαραίτητος ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι.

Τα εν λόγω έργα, ύψους 34,6 εκατ. ευρώ, αναμένεται να εξοικονομήσουν 240.000 μεγαβατώρες ετησίως και να περιορίσουν τις εκπομπές ρύπων κατά 96.000 τόνους, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας.

Το μεγαλύτερο εξ αυτών αφορά την αντικατάσταση τριών εκσκαφέων στο λιγνιτωρυχείο Maritsa Iztok, ενώ περιλαμβάνεται επίσης δαπάνη 4,1 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων δεδομένων του διαχειριστή ηλεκτρισμού της χώρας.