Δομές Πλούσιες σε Υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Ν.Κρήτη Έδειξε η Επεξεργασία των Δεδομένων που Παρέδωσε η PGS στην Κυβέρνηση

Δομές Πλούσιες σε Υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Ν.Κρήτη Έδειξε η Επεξεργασία των Δεδομένων που Παρέδωσε η PGS στην Κυβέρνηση
energia.gr
Παρ, 31 Ιανουαρίου 2014 - 09:35
Σε δύο πολύ μεγάλες περιοχές στο Ιόνιο και στην περιοχή νότια της Κρήτης υπάρχουν, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις διεθνείς προδιαγραφές, με βεβαιότητα, γεωλογικές δομές ανάλογες με αυτές που υπάρχουν σε περιοχές πλούσιες σε υδρογονάνθρακες, είτε πετρέλαιο, είτε φυσικό αέριο

Σε δύο πολύ μεγάλες περιοχές στο Ιόνιο και στην περιοχή νότια της Κρήτης υπάρχουν, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις διεθνείς προδιαγραφές, με βεβαιότητα, γεωλογικές δομές ανάλογες με αυτές που υπάρχουν σε περιοχές πλούσιες σε υδρογονάνθρακες, είτε πετρέλαιο, είτε φυσικό αέριο. Αυτό δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπ. Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη,για την παραλαβή της επεξεργασία των δεδομένων των σεισμικών ερευνών από την νορβηγική εταιρεία PGS.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος: «Αυτό μας γεννά εύλογη αισιοδοξία. Δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να κάνουμε πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις, μπορούμε όμως να πούμε ότι η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για το εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο, μέσα από το οποίο βγαίνουμε από την κρίση και στρεφόμαστε προς την πραγματική οικονομία», ενώ πρόσθεσε πως οι ανακοινώσεις έχουν άμεση, μεταξύ άλλων, και με το ταμείο αλληλεγγύης των γενεών που έχει ιδρυθεί.

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η συζήτηση είναι διπλή, καθώς αφορά και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πλέον παράγοντας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Αυτό φαίνεται όχι μόνο στις έρευνες, φαίνεται και σε όλη την προσπάθεια που κάνουμε σε σχέση με τους αγωγούς. Και θα συνεχίσουμε σε στενή συνεργασία τα δύο Υπουργεία προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας, μας δίνεται η ευκαιρία να μετάσχουμε σε μια σειρά από συναντήσεις και πρωτοβουλίες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες ανοίγουν νέες δυνατότητες.

Από την πλευρά του, ο κ. Μανιάτης, δήλωσε ότι τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, τα δεδομένα που παρέδωσε η PGS, και που για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο έχει στη διάθεση του, θα τύχουν επεξεργασίας με τη συνεργασία της νορβηγικής εταιρείας PGS και του γαλλικού κρατικού ινστιτούτου πετρελαίου του BEICIP, μαζί με τους Έλληνες εμπειρογνώμονες, έτσι ώστε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου να έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στη περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, με μια τάξη μεγέθους δέκα έως δεκαπέντε τεμαχίων.

Επίσης, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά, προχθές, Τετάρτη, παραδόθηκε στο ελληνικό δημόσιο μια πλήρης βάση δεδομένων με όλα τα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία θα επιτρέψουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Αθήνα, στο Χιούστον (όπου αντιπροσωπεία του YΠEKA θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο συνέδριο NAPE 2014, που πραγματοποιείται από τις 4 ως τις 7 Φεβρουαρίου), στο Λονδίνο και στο Όσλο να δημιουργηθούν τέσσερα data rooms, τέσσερις αίθουσες, όπου οι πετρελαϊκές εταιρείες θα μπορούν να αρχίσουν να έχουν πληροφόρηση, προκειμένου να αναδείξουμε την ελκυστικότητα του ελλαδικού χώρου στις έρευνες υδρογονανθράκων.

Τέλος, ο Υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι με την παρουσία και των ανθρώπων του Υπουργείου στα παγκόσμια συνέδρια που γίνονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστούν αυτές τις προοπτικές της Ελλάδας, έτσι ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο να έχουμε την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.