Κασαγκάν: Θα Επαναλειτουργήσει Εντός του 2014 το Μεγαλύτερο Πεδίο Πετρελαίου που Έχει Ανακαλυφθεί τα Τελευταία 40 Χρόνια;

Κασαγκάν: Θα Επαναλειτουργήσει Εντός του 2014 το Μεγαλύτερο Πεδίο Πετρελαίου που Έχει Ανακαλυφθεί τα Τελευταία 40 Χρόνια;
energia.gr
Τετ, 12 Φεβρουαρίου 2014 - 09:49
Την προσδοκία για «σοβαρή» παραγωγή από το πετρελαϊκό πεδίο του Κασαγκάν εντός του 2014 εξέφρασε ο Καζάκος πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο του Καζακστάν, η ανάπτυξη του οποίου έχει ως τώρα απορροφήσει επενδύσεις ύψους 48 δις δολ. Ωστόσο, αν και η παραγωγή ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, κράτησε μόλις ένα μήνα, λόγω προβλημάτων στους αγωγούς άντλησης των ποσοτήτων του επικίνδυνου θειούχου φυσικού αερίου που βρέθηκαν στο πεδίο

Την προσδοκία για «σοβαρή» παραγωγή από το πετρελαϊκό πεδίο του Κασαγκάν εντός του 2014 εξέφρασε ο Καζάκος πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο του Καζακστάν, η ανάπτυξη του οποίου έχει ως τώρα απορροφήσει επενδύσεις ύψους 48 δις δολ. Ωστόσο, αν και η παραγωγή ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, κράτησε μόλις ένα μήνα, λόγω προβλημάτων στους αγωγούς άντλησης των ποσοτήτων του επικίνδυνου θειούχου φυσικού αερίου που βρέθηκαν στο πεδίο.

Ωστόσο, αν και η εταιρεία που έχει αναλάβει την λειτουργία του Κασαγκάν, στην οποία συμμετέχουν οι Exxon Mobil και Shell, έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η ημερομηνία επανέναρξης της παραγωγής.

Παρ’ όλ’ αυτά, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Ναζαρμπάγιεφ διατυμπάνισε, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο προεδρικό ανάκτορο στην πρωτεύουσα Αστάνα, ότι «όλα είναι στη θέση τους: η παραγωγή, η εξόρυξη, το πετρέλαιο και το αέριο, η μονάδα επεξεργασίας αερίου», ενώ διαβεβαίωσε ότι «ο αγωγός θα επιδιορθωθεί και θα λειτουργήσει» εκ νέου.

Το Κασαγκάν αποτελεί τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στον χώρο του πετρελαίου τα τελευταία 40 χρόνια και σε πλήρη ανάπτυξη θα φέρει την μεγαλύτερη από τις πρώην κεντροασιατικές σοβιετικές δημοκρατίες στην πρώτη δεκάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του κόσμου. Το σχέδιο εκμετάλλευσης του πεδίου περιλαμβάνει ακόμη και την κατασκευή τεχνητών νήσων στην Κασπία, ωστόσο, οι υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις δεν έχουν ακόμη δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση του Καζακστάν να απολαύσει τα οικονομικά οφέλη της γιγαντιαίας αυτής ανακάλυψης.

Ο Ναζαρμπάγεφ, που ηγείται της χώρας από το 1991, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, εκτιμά ότι χάρη και στο Κασαγκάν, η χώρα θα γνωρίσει ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 6% ετησίως ως το 2018. Γι’ αυτό και τονίζει τόσο επίμονα τη βεβαιότητά του για μεγάλου μεγέθους παραγωγή ήδη από εφέτος. Σε πλήρη ανάπτυξη, βάσει του ως προγραμματισμού, το πεδίο του Κασαγκάν μπορεί να παραγάγει πάνω από 370.000 βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που θα μπορούσε να διπλασιαστεί αν προχωρήσει η δεύτερη φάση εκμετάλλευσης.

«Το Καζακστάν πρέπει να αποφασίσει πόσο πετρέλαιο θέλει να παραγάγει», τονίζει στην συνέντευξη στο Bloomberg ο πρόεδρος της χώρας, και διαβεβαιώνει πως, αν και μπορούν να αφήσουν τα υπόλοιπα στις επόμενες γενεές, η κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά θα προτιμήσουν «να συνεχίσουν το έργο» τους.