Να Εξυγιάνουμε το Ισοζύγιο

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ελληνική οικονομία ξέφυγε από τις συμπληγάδες των δίδυμων ελλειμμάτων και παρουσίασε, στο τέλος του 2013, δίδυμα... πλεονάσματα. Τώρα, μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή, στην επιτυχή έκβαση της οποίας ελάχιστοι πίστευαν, πλεονασματικό είναι και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Οπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, σηματοδοτείται έτσι η έναρξη αναστροφής των παλαιών και επίμονων τάσεων ελλειμμάτων της οικονομίας και αποτελεί θετικό οιωνό για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης το 2014
energia.gr
Δευ, 24 Φεβρουαρίου 2014 - 09:36

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ελληνική οικονομία ξέφυγε από τις συμπληγάδες των δίδυμων ελλειμμάτων και παρουσίασε, στο τέλος του 2013, δίδυμα... πλεονάσματα. Τώρα, μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή, στην επιτυχή έκβαση της οποίας ελάχιστοι πίστευαν, πλεονασματικό είναι και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Οπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, σηματοδοτείται έτσι η έναρξη αναστροφής των παλαιών και επίμονων τάσεων ελλειμμάτων της οικονομίας και αποτελεί θετικό οιωνό για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης το 2014.

Ωστόσο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Το αντίθετο. Και αυτό διότι η ανάλυση των στοιχείων του ισοζυγίου αποκαλύπτει τις ανισορροπίες και τις στρεβλώσεις που ακόμη κυριαρχούν στην οικονομία. Εξάλλου σε σημαντικό βαθμό η επιτυχία είναι... απόρροια της μείωσης των εισαγωγών, ενώ η αύξηση της αξίας των εξαγωγών το 2013 ήταν μόλις 2,3%.

Ο επόμενος στόχος που πρέπει πλέον να τεθεί είναι η εξυγίανση του ισοζυγίου. Δηλαδή ο αναπροσανατολισμός της παραγωγικής δομής της οικονομίας, η στροφή από τη μικρή και συρρικνούμενη εσωτερική αγορά στις εξαγωγές. Την τελευταία διετία καταγράφεται μια εντυπωσιακή εξαγωγική προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία όμως δυσχεραίνεται από την έλλειψη ρευστότητας για τη χρηματοδότηση των εξαγωγών.

Για την επίτευξη υψηλών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ώστε με τα δημόσια έσοδα να καλύπτεται η αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων του δημοσίου χρέους, να χρηματοδοτείται το κοινωνικό κράτος και οι επενδύσεις, οι ελληνικές εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει, τουλάχιστον, να διπλασιαστούν. Ενώ σημαντική βελτίωση θα υπάρξει εφόσον αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας και η χώρα γίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 20/02/2014)