Πιθανή Κλιμάκωση Κυρώσεων σε Βάρος Ρωσικών Τραπεζών και Ενεργειακών Εταιρειών Εξετάζει η Κομισιόν

Πιθανή Κλιμάκωση Κυρώσεων σε Βάρος Ρωσικών Τραπεζών και Ενεργειακών Εταιρειών Εξετάζει η Κομισιόν
energia.gr
Τετ, 9 Απριλίου 2014 - 18:37
Σε ενημέρωση προς τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ επρόκειτο να προχωρήσει σήμερα στις Βρυξέλλες η Κομισιόν σχετικά με την προετοιμασία των λεγόμενων «κυρώσεων τρίτου επιπέδου» σε βάρος της Ρωσίας λόγω του ζητήματος της Ουκρανίας. Όπως εικάζει το EUobserver, που δημοσίευσε τη είδηση, τα μέτρα αυτά μπορεί να σημαίνουν περιορισμούς σε ρωσικές τράπεζες και εταιρείες οικονομικών υπηρεσιών, στη διακίνηση ορισμένων εμπορευμάτων, απαγόρευση παροχής υπηρεσιών από ευρωπαϊκές εταιρείες προς ρωσικές εταιρείες αερίου και πετρελαίου και ακόμη κι ένα πιθανό εμπάργκο όπλων προς την Μόσχα

Σε ενημέρωση προς τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ επρόκειτο να προχωρήσει σήμερα στις Βρυξέλλες η Κομισιόν σχετικά με την προετοιμασία των λεγόμενων «κυρώσεων τρίτου επιπέδου» σε βάρος της Ρωσίας λόγω του ζητήματος της Ουκρανίας. Όπως εικάζει το EUobserver, που δημοσίευσε τη είδηση, τα μέτρα αυτά μπορεί να σημαίνουν περιορισμούς σε ρωσικές τράπεζες και εταιρείες οικονομικών υπηρεσιών, στη διακίνηση ορισμένων εμπορευμάτων, απαγόρευση παροχής υπηρεσιών από ευρωπαϊκές εταιρείες προς ρωσικές εταιρείες αερίου και πετρελαίου και ακόμη κι ένα πιθανό εμπάργκο όπλων προς την Μόσχα.

Οι κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας θα μπορούσαν, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, να αφορούν μεταφορά τεχνολογίας, επενδύσεις σε νέες έρευνες και υποδομές, αλλά και περιφερειακές δραστηριότητες, όπως ασφαλίσεις ή logistics, αλλά όχι, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «μία απαγόρευση τύπου Ιράν σε εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την ΕΕ» .

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, η Κομισιόν ετοιμάζεται να προσθέσει κι άλλους Ρώσους αξιωματούχους στην «μαύρη λίστα» των κυρώσεων, σε συνέχεια των 33 που έχουν ήδη υποστεί απαγόρευση χορήγησης βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων από τον Μάρτιο. Μαζί με τους αξιωματούχους και επιχειρηματίες που έχουν ήδη μπει στο «μαύρο κατάστιχο» της ΕΕ, ο αριθμός των δυνητικών Ρώσων «ανεπιθυμήτων» για την ΕΕ ξεπερνά τους 100.

Άλλωστε χθες, Τρίτη, και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Τζών Κέρρυ, μιλώντας ενώπιον της Γερουσίας, σχολιάζοντας τις φιλορωσικές διαδηλώσεις στο Χάρκοβο, το Ντόνετσκ και το Λουκάνσκ, απείλησε την Ρωσία με νέες κυρώσεις αν η τελευταία εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας. Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλα είναι στο τραπέζι», επέσεισε την απειλή για «σκληρές νέες κυρώσεις σε αυτούς που ενορχηστρώνουν αυτή τη δράση και σε βασικούς τομείς της Ρωσικής οικονομίας, στην ενέργεια, τις τράπεζες, τον τομέα της εξόρυξης – όλα είναι πάνω στο τραπέζι», τόνισε.

Οι δηλώσεις Κέρρυ, αλλά και η σημερινή ενημέρωση της Κομισιόν προς τις μόνιμες αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της ΕΕ για πιθανή κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της ουκρανικής κρίσης έρχονται μόλις μία εβδομάδα πριν την συνάντηση που θα έχουν ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός ομόλογός του, Αντρέι Ντεστσούτσα, , σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το πρακτορείο Reuters. Επίσης, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν την επόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες συνάντηση για το θέμα.

Εάν τα γεγονότα οδηγηθούν σε κλιμάκωση, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν αμέσως κυρώσεις βάσει μίας υφιστάμενης προεδρικής «εκτελεστικής εντολής».

Αντίθετα, η ΕΕ, όπως τονίζει το Euobserver, θα πρέπει να κάνει «αγώνα δρόμου» για να προλάβει την Ουάσιγκτων, καθώς οι προτάσεις κυρώσεων της Κομισιόν είναι απίθανο να έχουν αποκρυσταλλωθεί πριν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, το κείμενο της Κομισιόν στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι πιθανές επιλογές κυρώσεων καταρτίζεται από τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις, και δη την Γενική Διεύθυνση Εμπορίου (DG Trade) και τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας (DG Energy), υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματέως της Κομισιόν , της Ιρλανδής Catherine Day.

Η σύνταξή του αναμένεται να πάρει χρόνο γιατί πρέπει να περιλαμβάνει μελέτη επιπτώσεων από τα πιθανά ρωσικά αντίμετρα, ανάμεσα στα οποία και «ασύμμετρα» αντίποινα, καθώς και υπολογισμό για τον καταμερισμό βαρών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Επίσης, υπάρχει η ανησυχία για πιθανό «άλμα» των τιμών του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές εξαιτίας μίας κρίσης στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, εξέλιξη η οποία προβλέπεται, τελικά, να αποφέρει περισσότερα κέρδη στην Μόσχα.

Ωστόσο, διστακτικότητα ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία και το εύρος που αυτές θα μπορούν να λάβουν εκδηλώνεται κι από μία σειρά από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ότι η ΕΕ έκανε λάθος που έβαλε την Ουκρανία να διαλέξει ανάμεσα στην υπερατλαντική ολοκλήρωση και στην συμμετοχή της στην «Ευρασιατική Ένωση», της οποίας ηγείται η Μόσχα.

Η δήλωση του Σοσιαλδημοκράτη κυβερνητικού εταίρου της κ. Μέρκελ προκάλεσε αντιδράσεις στ o ίδιο το Βερολίνο. Ο Andreas Schockenhoff, ειδικός σε θέματα Ρωσίας του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου, του CDU, δήλωσε χθες στο Ρώυτερ ότι το σχόλιο του Στάινμαγερ είναι «πολύ προβληματικό», υπογραμμίζοντας ότι «ήταν η Ρωσία και όχι η ΕΕ που ανάγκασε την Ουκρανία να διαλέξει».

«Απλά επειδή η Ρωσία επιμένει κατηγορηματικά ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αυτό δε σημαίνει ότι εμείς πρέπει να το δεχθούμε», πρόσθεσε, σε μία αποστροφή που ίσως δείχνει και μία γενικότερη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους εταίρους του σημερινού «Μεγάλου Συνασπισμού» που κυβερνά τη Γερμανία στο θέμα της ουκρανικής κρίσης.