Μόνο παροδική ήταν η άνοδος των τιμών πετρελαίου που προκάλεσε η κρίση στις ρωσοουκρανικές σχέσεις, η οποία, ωστόσο, τερματίστηκε σύντομα, καθώς η ταχεία προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία οδήγησε τις αγορές να προεξοφλήσουν την γρήγορη ομαλοποίηση της κατάστασης. Ωστόσο, οι τιμές δεν έπεσαν σε χαμηλότερα, σε σχέση με πριν, επίπεδα, και σε αυτό συνέτειναν η μείωση της παραγωγής αργού σε Ιράκ, Σαουδική Αραβία και Λιβύη, αλλά και οι ανάλογες προβλέψεις για τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ

Μόνο παροδική ήταν η άνοδος των τιμών πετρελαίου που προκάλεσε η κρίση στις ρωσοουκρανικές σχέσεις, η οποία, ωστόσο, τερματίστηκε σύντομα, καθώς η ταχεία προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία οδήγησε τις αγορές να προεξοφλήσουν την γρήγορη ομαλοποίηση της κατάστασης. Ωστόσο, οι τιμές δεν έπεσαν σε χαμηλότερα, σε σχέση με πριν, επίπεδα, και σε αυτό συνέτειναν η μείωση της παραγωγής αργού σε Ιράκ, Σαουδική Αραβία και Λιβύη, αλλά και οι ανάλογες προβλέψεις για τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Αυτή είναι η εικόνα που δείχνει για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) του μηνός Απριλίου, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι η παγκόσμια παραγωγή αργού σημείωσε πτώση, τον μήνα Μάρτιο, κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας τα 91,75 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κυρίως λόγω απότομης μείωσης στην παραγωγή των χωρών-μελών του OPEC. Ωστόσο, σε ετήσιο επίπεδο, παραμένει αυξημένη κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς η αύξηση της παραγωγής στις χώρες εκτός του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, κατά 1,98 εκατ. βαρέλια ημερησίως, υπερκέρασε την, κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως περίπου, μείωση στην παραγωγή του OPEC. Οι προσδοκίες για μείωση στην παραγωγή των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ συνέτειναν στον περιορισμό της πρόβλεψης για την παραγωγή στις χώρες εκτός OPEC κατά 250 εκατ. βαρέλια την ημέρα, η οποία τώρα εκτιμάται στα 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ειδικότερα για την παραγωγή αργού του OPEC, η έκθεση του ΙΕΑ αναφέρει ότι σημείωσε μεγάλη πτώση τον Μάρτιο, κατά 890 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 29,62 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω κάμψης της παραγωγής σε Ιράκ, Σαουδική Αραβία και Λιβύη. Για το υπόλοιπο του έτους το πρόγραμμα ποσοστώσεων κι αποθεμάτων του OPEC αυξήθηκε κατά 300 χιλ. βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 30,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, γεγονός που αντανακλά μικρότερες προβλέψεις σχετικά με την παραγωγή των χωρών εκτός OPEC.

Από την άλλη, αναφορικά με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2014, ο ΙΕΑ προβλέπει, στην νέα του έκθεση, οριακή κάμψη σε σχέση με την παλαιότερη πρόβλεψή του, λόγω προσαρμογής προς τα κάτω των εκτιμήσεων για την ζήτηση στην Ρωσία. Έτσι, ο Οργανισμός προβλέπει ότι η ημερήσια παγκόσμια ζήτηση το τρέχον έτος θα φτάσει τα 1,3 εκατ. βαρέλια, πράγμα που σημαίνει πως, σε απόλυτες τιμές, αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη. Κι αυτό γιατί η μικρότερη ρωσική ζήτηση αναμένεται να αντισταθμιστεί από ανοδική αναθεώρηση της ζήτησης σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ.

Τα συνολικά εμπορικά αποθέματα πετρελαίου των χωρών του ΟΟΣΑ τον Φεβρουάριο σημείωσαν πτώση, σύμφωνα με την νέα έκθεση του ΙΕΑ, κατά 6,5 εκατ. βαρέλια. Έτσι, υπολογίζονται πλέον σε 2.567 εκατ. βαρέλια, περιορίζοντας το έλλειμμά τους σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας στα 115 εκατ. βαρέλια. Συνολικά, στο τέλος Φεβρουαρίου, τα βιομηχανικά αποθέματα αργού κάλυπταν 29,4 ημέρες μελλοντικής ζήτησης. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τον Μάρτιο ο περιορισμός αποθεμάτων στην Ιαπωνία συνέτεινε στην μείωσή τους στις χώρες του ΟΟΣΑ, αντίθετα προς την εποχική τάση, κατά 31,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τέλος, η νέα έκθεση του Οργανισμού προβλέπει μείωση στην παγκόσμια διυλιστική ζήτηση αργού για τον κλάδο της διύλισης κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στην λεκάνη του Ατλαντικού και στον Ειρηνικό. Οι διυλιστικές ροές αναμένεται να κυμανθούν, κατά μέσο όρο, στα 75,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μειωμένες σε σχέση με τα επίπεδα των 76,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα το πρώτο τρίμηνο, αν και σε ετήσιο επίπεδο σημειώνουν αύξηση κατά 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα λόγω αύξησης των ροών στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Μέση Ανατολή.