Η συμφωνία με τη Gazprom φέρνει μείωση κατά 10% στις τιμές του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εμπορικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Μπακούρας, προαναγγέλλοντας μειώσεις στις τιμές για τον καταναλωτή. Μεταξύ άλλων ο κ. Μπακούρας σημείωσε ότι στα τέλη σύνδεσης νέων χρηστών η έκπτωση από την εταιρεία φθάνει στο 60%, ενώ υπογράμμισε ότι οι χρήστες αερίου πληρώνουν 44% λιγότερα, έναντι αυτών που χρησιμοποιούν πετρέλαιο

Η συμφωνία με τη Gazprom φέρνει μείωση κατά 10% στις τιμές του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εμπορικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Μπακούρας, προαναγγέλλοντας μειώσεις στις τιμές για τον καταναλωτή. Μεταξύ άλλων ο κ. Μπακούρας σημείωσε ότι στα τέλη σύνδεσης νέων χρηστών η έκπτωση από την εταιρεία φθάνει στο 60%, ενώ υπογράμμισε ότι οι χρήστες αερίου πληρώνουν 44% λιγότερα, έναντι αυτών που χρησιμοποιούν πετρέλαιο.

Στην πενταετία 2014-2018 η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης πρόκειται να επενδύσει συνολικά 45,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 11,7 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν κατά τη φετινή χρονιά, επεκτείνοντας το δίκτυό της κατά 100 χλμ. και προσθέτοντας 160.000 χρήστες στο πελατολόγιό της.

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης προσπαθεί να στηρίξει τους καταναλωτές με διακανονισμούς στις ληξιπρόθεσμες οφειλές (30% και πέντε δόσεις), αλλά και με μειώσεις στα τέλη σύνδεσης, που φθάνουν στο 60%.

Πετρέλαιο
Ωστόσο, η κρίση και οι υψηλές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, ωφέλησαν από μια άποψη την ΕΠΑ, αφού έφεραν περισσότερα συμβόλαια από τους πολίτες που σε μεγάλους αριθμούς εγκαταλείπουν την κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο και στρέφονται στην ατομική θέρμανση με αέριο. Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, από το 2000 που ιδρύθηκε έχει συνολικά επενδύσει περισσότερα από 480 εκατ. ευρώ (482,8 εκατ.), με δίκτυο που φτάνει σήμερα τα 989 χλμ και το οποίο καλύπτει τις ανάγκες 670.000 κατοίκων. Δηλαδή, καλύπτει τα μισά περίπου σπίτια των Θεσσαλονικέων, καθώς το φυσικό αέριο, μέσω του δικτύου της ΕΠΑ, φθάνει σε 210.000 διαμερίσματα από τα συνολικά 465.000 διαθέσιμα διαμερίσματα, νούμερο που αντιστοιχεί στο 43%. Παρά την οικονομική κρίση, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης δεν ανέκοψε το αναπτυξιακό της πρόγραμμα και το 2013 κατασκεύασε νέα δίκτυα μήκους 34 χλμ σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, με την ανάπτυξη να επικεντρώνεται σε περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά εκμετάλλευσης, όπως Σίνδος, Καλοχώρι, Διαβατά, Ευκαρπία, Εύοσμος, Ρετζίκι, Μετέωρα και Περαία.

Με τις νέες επενδύσεις κατά το 2014, το δίκτυο θα επεκταθεί στη Νέα Μαγνησία δυτικά αλλά και ανατολικά στη Νέα Ραιδεστό. Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών της ΕΠΑ, αυτά το 2013 σημείωσαν μικρή κάμψη, όχι λογω κρίσης οικονομικής αλλά εξαιτίας του ήπιου χειμώνα. Έτσι, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 41,9 εκατ. από 42,7 εκατ ευρώ το 2012, ενώ το καθαρό κέρδος ήταν 20,6 εκατ. από 23,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ', 11/04/2014)