Συμφωνία φυσικού αερίου και πετρελαίου υπέγραψαν χθες, Κυριακή, το Ιράν και η αυτόνομη κυβέρνηση του κουρδικού κρατιδίου στο Βόρειο Ιράκ, όπως δήλωσε Κούρδος αξιωματούχος

Συμφωνία φυσικού αερίου και πετρελαίου υπέγραψαν χθες, Κυριακή, το Ιράν και η αυτόνομη κυβέρνηση του κουρδικού κρατιδίου στο Βόρειο Ιράκ, όπως δήλωσε Κούρδος αξιωματούχος.

Ειδικότερα, ο Αμπντουλλάχ Ακραγί, υπεύθυνος για θέματα Ιράν στην κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αντιπροσωπεία υπό τον Ροστέμ Κασιμί, εκπρόσωπο του Ιράν για τις εμπορικές σχέσεις με το Ιράκ, κατέληξε σε συμφωνία με την αυτόνομη κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ, την οποία εκπροσώπησε ο Υπουργός Ενέργειας του κρατιδίου, Αστί Χαουραμί.

Η συμφωνία αφορά την κατασκευή δύο αγωγών ανάμεσα στο κουρδικό κρατίδιο στο Βόρειο Ιράκ και το Ιράν, βάσει της οποίας οι Κούρδοι του Ιράκ θα λάβουν 3 με 4 εκατ. λίτρα διυλισμένου πετρελαίου και φυσικού αερίου με αντάλλαγμα την αποστολή αργού στο Ιράν.

Ας σημειωθεί ότι παραμένουν στο λιμάνι του Τσεϋχάν της Τουρκίας 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν, καθώς εκκρεμεί η έγκριση από την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση για την εξαγωγή τους. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Βαγδάτης και η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση στο Βόρειο Ιράκ ερίζουν ως προς την νομιμότητα της μονομερούς εξαγωγής πετρελαίου από την δεύτερη χωρίς τη συμμετοχή της κρατικής ιρακινής εταιρείας πετρελαίου.