Στη διαπίστωση ότι η περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων, την πολιτική σταθερότητα και την περιβαλλοντική προστασία, κατέληξαν οι πρωινοί ομιλητές στο διήμερο Μεσογειακό Συνέδριο Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου που άρχισε τις εργασίες του την Πέμπτη, στη Λευκωσία.

Στη διαπίστωση ότι η περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων, την πολιτική σταθερότητα και την περιβαλλοντική προστασία, κατέληξαν οι πρωινοί ομιλητές στο διήμερο Μεσογειακό Συνέδριο Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου που άρχισε τις εργασίες του την Πέμπτη, στη Λευκωσία.

Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο μπορεί να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης στην ομιλία του.

Εξέφρασε τη θέση ότι οι ενεργειακές προοπτικές μπορούν να συντείνουν σε εξαιρετική ανάπτυξη της περιοχής, προσδίδοντας νέα δυναμική στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Μεσογειακή περιοχή στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και στην ασφάλεια της Ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Ο κ. Κουγιάλης πρόσθεσε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα προκλήσεις στην ενεργειακή της ασφάλεια λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική στοχεύει στη διαφοροποίηση των διαδρομών, πόρων και προμήθειας φυσικού αερίου.

Το κυπριακό φυσικό αέριο είναι φυσικό αέριο της ΕΕ, είπε, καλώντας τους επαγγελματίες του κλάδου να προχωρήσουν σε επενδύσεις στον κυπριακό ενεργειακό τομέα.

Ο Υπουργός συνέχισε τονίζοντας ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευθύνη για περιβαλλοντική προστασία της Μεσογείου. Υπενθύμισε ότι η Κύπρος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και λαμβάνει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Κύπρος, είπε, «θεωρεί ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι εκ των ων ουκ άνευ». Προς αυτό αναφέρθηκε σε συζητήσεις στις οποίες βρίσκεται με τον Ισραηλινό ομόλογό του για συμφωνία προστασίας του περιβάλλοντος από διαρροές πετρελαίου.

Αυτή η συμφωνία, πρόσθεσε, θα είναι η αρχή, εκφράζοντας την πρόθεση του να εμπλακεί σε διάλογο και με άλλες γειτονικές χώρες για την επίτευξη διμερών ή και τριμερών συμφωνιών.

Σε Ευρωμεσογειακή συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος, ανέφερε, προτίθεται να αρχίσει συζητήσεις με στόχο την ετοιμασία περιβαλλοντικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Είναι ισχυρή μας πεποίθηση, είπε ο κ. Κουγιάλης, ότι μόνο μέσω της περιφερειακής συνεργασίας μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς θέματα που άπτονται της περιβαλλοντικής προστασίας.

Από την πλευρά του ο Ανώτερος Σύμβουλος του Γραφείου Ενεργειακών Πόρων των ΗΠΑ Ντάνιελ Στάιν ανέφερε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέονται άμεσα με αυτές που λαμβάνονται σε άλλα μέρη στον κόσμο.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν απομακρύνονται από την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο. Η ενεργειακή ασφάλεια, η αποδοτικότητα της αγοράς, η σταθερότητα και η συνεργασία εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να είναι προς το συμφέρον της Αμερικανικής οικονομικής πολιτικής, εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σημείωσε.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις στα ενεργειακά όσον αφορά στις ΗΠΑ λέγοντας ότι λόγω των συνεχών τεχνολογικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε εξαγωγική χώρα προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί άδειες για 7 έργα υγροποιημένου αερίου, είπε, προσθέτοντας ότι αν κατασκευαστούν όλα τότε οι ΗΠΑ θα εξαγάγουν περίπου 95 εκ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου το χρόνο.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου Τούλα Ονουφρίου μίλησε για την ανάγκη να υπάρχει μια πολυ-επίπεδη στρατηγική όσον αφορά την ανάπτυξη του φυσικού αερίου, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τη χρήση των καλύτερων διεθνών πρακτικών, την οικοδόμηση και την επένδυση σε άλλους κύριους τομείς παράλληλα με την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων και τη δημιουργία ισχυρού ανθρώπινου κεφαλαίου. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για περιφερειακή και διεθνή συνεργασία, εκφράζοντας την ίδια ώρα την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία επανατοποθέτησης της Κύπρου, είπε, προσθέτοντας ότι οι σωστές πολιτικές και η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να εξέλθει της κρίσης πιο ισχυρή.

Η κ. Ονουφρίου ανανφέρθηκε επίσης στην κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για στρατηγικό στόχο και ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί με τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, ενώ θα δημιουργηθεί η ευκαιρία για την χώρα να καταστεί περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Μίλησε ακόμη για τα οφέλη μιας συνεργασίας με το Ισραήλ και με άλλες χώρες, παραθέτοντας μεταξύ άλλων, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, τη μείωση του κόστους και την αύξηση εισοδημάτων, καθώς και την αυξανόμενη διεθνή εμπιστοσύνη στην περιοχή.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, είπε, τονίζουν την ανάγκη για διαφοροποίηση της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ. Αυτό, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τις χώρες της περιοχής και έχουμε καθήκον να το αξιοποιήσουμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό, πρόσθεσε.

Τέλος, η κ. Ονουφρίου αναφέρθηκε και στην προοπτική να καταστεί η Κύπρος κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και ανάπτυξης όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα. Συγκεκριμένα μίλησε για ερευνητικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΤΕΠΑΚ που διερευνά τις εξελίξεις και την εφαρμογή πρωτοκόλλων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.