Ασύμφορη οικονομικά αποδεικνύεται για πολλές εταιρείες η εξόρυξη υδρογονανθράκων από τα σχιστολιθικά πετρώματα των ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο βλέπουν τα χρέη τους να διπλασιάζονται και τα έσοδά τους να παρουσιάζουν συγκριτικά μικρή αύξηση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από χρεοκοπία.

Ασύμφορη οικονομικά αποδεικνύεται για πολλές εταιρείες η εξόρυξη υδρογονανθράκων από τα σχιστολιθικά πετρώματα των ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο βλέπουν τα χρέη τους να διπλασιάζονται και τα έσοδά τους να παρουσιάζουν συγκριτικά μικρή αύξηση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από χρεοκοπία. Το υψηλό κόστος της εξόρυξης με τη μέθοδο της υδραυλικής ρηγμάτωσης αναγκάζει πολλές από τις εταιρείες του κλάδου, ιδιαιτέρως τις μικρότερες, να δανείζονται διαρκώς για να αντιπαρέλθουν τη ραγδαία μείωση της παραγωγής, που είναι το σύνηθες πρόβλημα στις πηγές σχιστολιθικών πετρωμάτων και μειονέκτημα έναντι των συμβατικών πετρελαιοπηγών. Αρκετές από τις εταιρείες αυτές αναγκάζονται να δαπανούν τουλάχιστον το 10% των εσόδων τους για να καταβάλουν τους τόκους των δανείων τους.

Αδυνατούν, έτσι, να ανταγωνιστούν τους κολοσσούς του κλάδου όπως η Exxon Mobil που για την πληρωμή των τόκων καταβάλλει μόλις το 0,1% των εσόδων της. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μπέντζαμιν Ντελ, στέλεχος της Kimmeridge Energy, «είναι μακρύς ο κατάλογος των εταιρειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν πρόκειται να επιβιώσουν όλες». Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους το χρέος της βιομηχανίας σχιστολιθικών ανερχόταν συνολικά σε 163,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στο Bloomberg 61 εταιρείες εκμετάλλευσης και παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων. Στο ίδιο χρονικό διάστημα εταιρείες του κλάδου όπως οι Forest Oil, Goodrich Petroleum Corp και Quicksilver Resources Inc. έφτασαν να καταβάλλουν για τόκους περισσότερο από το 20% των εσόδων τους.

Είναι γεγονός πως με την εξόρυξη σχιστολιθικών υδρογονανθράκων η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί φθάνοντας στα 8,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αυτός ο όγκος παραγωγής είναι κατά 16% μεγαλύτερος από τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2013 αλλά και τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής από το 1986. Ομως η εξέλιξη αυτή είχε υψηλό κόστος. Είναι ενδεικτική η περίπτωση της Goodrich Petroleum που το πρώτο τρίμηνο του έτους δαπάνησε 52 εκατ. δολάρια περισσότερα από τα έσοδά της. Το πρόβλημα είναι οξύτερο για τις εταιρείες που έχουν μπει προσφάτως στον κλάδο, καθώς συχνά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Η Forest Oil, που το πρώτο τρίμηνο κατέβαλε για τόκους το 27% των εσόδων, είχε απογοητευτικά αποτελέσματα τον Φεβρουάριο. Αναγκάστηκε, έτσι, να προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο να μην μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αποπληρωμές των χρεών της και τελικά να προχωρήσει σε αποεπενδύσεις στις αρχές Μαΐου.

Ακόμη χειρότερη είναι η περίπτωση της Zaza Energy Corp που μπήκε στον κλάδο μέσω της κοινοπραξίας της με τη Hess Corp και δραστηριοποιείται στα σχιστολιθικά κοιτάσματα στο Νότιο Τέξας. Τα έσοδά της το πρώτο τρίμηνο ήσαν μικρότερα από τις πληρωμές των τόκων και τον Μάρτιο οι λογιστές της εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον θα μπορέσει να επιβιώσει η εταιρεία. Η HighMount σημείωσε ζημίες 20 εκατ. δολ. το α΄ τρίμηνο του έτους, ενώ ήταν κερδοφόρα το 2013 και το 2012 και στράφηκε στην παραγωγή πετρελαίου όταν υποχώρησαν οι τιμές του φυσικού αερίου και δυσκολευόταν να βρει κοιτάσματα που να συμφέρει να αναπτυχθούν.