Kαι το όνομα αυτής Algae Farms. Αυτή θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η πρώτη εταιρεία που θα εγκαινιάσει εντός του μήνα τη νεοσυσταθείσα αγορά του Χρηματιστηρίου, ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ., η οποία θα απευθύνεται σε start ups εταιρείες οι οποίες ωστόσο έχουν συγκεκριμένο και ευκρινές business plan

Kαι το όνομα αυτής Algae Farms. Αυτή θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η πρώτη εταιρεία που θα εγκαινιάσει εντός του μήνα τη νεοσυσταθείσα αγορά του Χρηματιστηρίου, ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ., η οποία θα απευθύνεται σε start ups εταιρείες οι οποίες ωστόσο έχουν συγκεκριμένο και ευκρινές business plan.

Οι εταιρείες αυτές θα μπορούν να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση μέσω ομολογιακών εκδόσεων έως 5 εκατ. ευρώ ή μέσω της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των μετοχών τους στη νέα αγορά.

Περί τα 2 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι η αύξηση κεφαλαίου της Algae Farms η εισαγωγή της οποίας στην ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ. θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου τρόπου χρηματοδότησης των ΜμΕ.

Μιλώντας χθες στο 4ο Startup Crash Course του ΕΜΕΑ Business Monitor, ο επιτελικός διευθυντής του ομίλου ΕΧΑΕΝίκος Πορφύρης αναφέρθηκε εκτενώς στους σχεδιασμούς της ΕΧΑΕ για τη στήριξη νεοσύστατων επιχειρήσεων και τους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησής τους.

Απέφυγε ωστόσο να αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας που αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη λειτουργίας της νέας αυτής αγοράς του Χρηματιστηρίου.

Η Αlgae Farms είχε αρχικά προγραμματίσει την εισαγωγή της για την ερχόμενη Παρασκευή 6/6/2014, τελικά όμως θα υπάρξει ολιγοήμερη καθυστέρηση αποκλειστικά για τεχνικούς λόγους. Θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα εισαχθεί στη νέα αγορά του Χ.Α., για την οποία αρχίζει να σχηματίζεται ουρά μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι χθες η ΕΧΑΕ ενημέρωσε τα μέλη του Χ.Α. περί έναρξης λειτουργίας περιβάλλοντος του ΗΒΙΠ, προκειμένου να αρχίσουν οι σχετικές δοκιμές.

Κι αυτό γιατί η χρήση του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών (ΗΒΙΠ) αποτελεί μία από τις καινοτομίες που φέρνει η λειτουργία της ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές που θα αποφασίζουν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, θα μπορούν μέσω των μελών του Χρηματιστηρίου να δηλώνουν το ποσό με το οποίο θέλουν να συμμετάσχουν μέσω ενός κεντρικού βιβλίου εντολών (book building). Αυτό θα γίνεται μέσω του ΗΒΙΠ του χρηματιστηρίου και θα συνεπάγεται μείωση του χρόνου και του κόστους, αλλά και γενικότερη απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΝ.Α. 

Προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαφάνεια προς όφελος των επενδυτών, οι καθημερινές λογιστικές εργασίες των εταιρειών, το ταμείο και η υπογραφή στις οικονομικές καταστάσεις του προϊσταμένου λογιστηρίου αυτών θα ανατίθενται σε εξωτερικό αξιόπιστο και εξειδικευμένο συνεργάτη και κάτι αντίστοιχο θα ισχύει και για κανόνες και οργανωτικά θέματα που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση.

Ποια είναι η Algae Farms

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων και των συμβατικών καυσίμων, παράγοντας pellets και briquettes άλγης, βιοέλαιο άλγης (algae biooil) το οποίο είναι πρώτη ύλη για βιοντίζελ (algae biodiesel), για χρήση για βιομηχανικούς, βιοτεχνικούς, οικιακούς καταναλωτές, καθώς επίσης για ναυτιλιακό και αεροπορικό βιοκαύσιμο.

Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό «Make Innovation Work» της επιτροπής Καινοτομίας Εκπαίδευσης και Επιχειρηματικότητας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με αντικείμενο την παραγωγή βιομάζας άλγης με υψηλή θερμιδική αξία ως εναλλακτικού καυσίμου.

Από την άλγη μπορούν να παραχθούν φαρμακευτικά προϊόντα (π.χ. υαλουρονικό οξύ, Ω3), καλλυντικά, πρωτεΐνες, ζωοτροφές, λιπάσματα, ενέργεια κ.λπ. Η συγκεκριμένη επένδυση επικεντρώνεται αποκλειστικά στον τομέα της ενέργειας.

Η επιλογή της σωστής άλγης αποτελεί συνδυασμό των τοπικών κλιματολογικών συνθηκών και του τελικού προϊόντος που θα παραχθεί, στη συγκεκριμένη περίπτωση καύσιμο.

Εκτός από την ανταγωνιστική τιμή, θα πρέπει να τονισθεί ότι η άλγη είναι εξαιρετικά φιλικό καύσιμο προς το περιβάλλον αν ληφθεί υπόψη ότι για κάθε 1 κιλό άλγης που παράγεται η άλγη μέσω της διαδικασίας φωτοσύνθεσης απορρόφα 2 κιλά CO2.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για την παραγωγή άλγης δεν απαιτείται η χρήση παραγωγικής καλλιεργήσιμης γης, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται η παραγωγή τροφίμων, σε αντίθεση με άλλα βιοκαύσιμα.

Τα δύο προαναφερόμενα χαρακτηριστικά της άλγης είναι αυτά τα οποία οδήγησαν και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατατάξουν την άλγη ως πρώτη επιλογή για τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς, εγκαταλείποντας σταδιακά μέχρι το 2020 τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς, πως αυτά τα οποία αναφέρονται ανωτέρω.

Η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής είναι η πρώτη που επέτρεψε να παράγεται άλγη σε μεγάλες ποσότητες με υψηλή θερμογόνα δύναμη και ανταγωνιστική τιμή, δημιουργώντας ένα πραγματικό εμπορικό προϊόν. Την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη διαδικασία διεθνούς κατοχύρωσης της ευρεσιτεχνίας.

Η Αlgae Farms είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία η οποία χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων της, την άλγη και η μοναδική στη Ευρώπη που μπορεί να παραδώσει ανανεώσιμα βιοκαύσιμα από άλγη ή οποιαδήποτε άλλη ανανεώσιμη πηγή σε κόστος χαμηλότερο από το σημερινό των συμβατικών καυσίμων πριν από τη φορολόγηση.

«Η παραγωγική διαδικασία της εταιρείας προστατεύεται από διεθνείς πατέντες (σε εξέλιξη), αλλά θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί ακόμα περισσότερο από τον ανταγωνισμό» αναφέρει μεταξύ άλλων η Αlgae Farms στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις από τη διοικούσα επιτροπή του ομίλου ΕΧΑΕ αλλά και από την Ε.Κ., προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.