Η Air Liquide πρόκειται να εγκαταστήσει τέσσερις νέους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου στη Δανία, στο πλαίσιο του «Copenhagen Hydrogen Network», που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Air Liquide πρόκειται να εγκαταστήσει τέσσερις νέους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου στη Δανία, στο πλαίσιο του «Copenhagen Hydrogen Network», που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι τέσσερις αυτοί σταθμοί – δύο στην Κοπεγχάγη, και από ένας στις πόλεις Aalborg και Vejle – θα ενισχύσουν τους δύο υπάρχοντες σταθμούς, που λειτουργούν σε Κοπεγχάγη και Holstebro. Η επένδυση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου διανομής.

Η Air Liquide θα συνεργαστεί με την H2 Logic για την εγκατάσταση των σταθμών αυτών, ώστε μέχρι το τέλος του 2014, τα Ηλεκτροκίνητα Οχήματα με Ενεργειακά Στοιχεία Υδρογόνου (Fuel Cell Electric Vehicles – FCEV) να μπορούν να ανεφοδιάζονται σε όλη τη χώρα μέσα σε λιγότερα από πέντε λεπτά, για διάνυση απόστασης 500 χμ.

Όλοι οι σταθμοί θα είναι εφοδιασμένοι με μία μονάδα επιτόπου παραγωγής υδρογόνου (electrolyser), που θα επιτρέπει την επί τόπου παραγωγή υδρογόνου. Η πρόσθετη αυτή τεχνολογία θα παράγει υδρογόνο πλήρως απαλλαγμένο από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα χάρη στη χρήση καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο πλαίσιο του σχετικού σχεδίου που ανακοίνωσε το 2012 η Κυβέρνηση της Δανίας, αναφορικά με τη χρήση 100 % ανανεώσιμων ενεργειών μέχρι το 2050.

Η Air Liquide συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία του βιομηχανικού κλάδου ενέργειας από υδρογόνο, μέσα από πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εγκατάσταση σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Το 2012, η Air Liquide εγκαινίασε τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου για το ευρύ κοινό στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Το υδρογόνο βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος, προσφέροντας λύσεις στις προκλήσεις της βιώσιμης κίνησης των οχημάτων, με τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου καθώς και της ρύπανσης στις αστικές περιοχές. Η δημιουργία υποδομών διαμονής αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την εμπορική ανάπτυξη των Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων με Ενεργειακά Στοιχεία Υδρογόνου.

Ο Franηois Darchis, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Air Liquide για θέματα Καινοτομίας, δήλωσε: «Η δημιουργία δικτύου σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου στη Δανία ισοδυναμεί με ένα σημαντικό βήμα προόδου. Πρόκειται για το πρώτο δίκτυο με υποδομές υδρογόνου στην Ευρώπη που καλύπτει μία ολόκληρη χώρα. Αυτό το νέο έργο αποδεικνύει τη δέσμευση της Air Liquide για εμπορική ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου με στόχο την προώθηση της βιώσιμη κίνηση των οχημάτων».